Op de pagina “Tegel eruit, groen erin!” ontdek je waarom het verminderen van tegels en het vergroenen van je tuin tal van voordelen heeft. Minder tegels in tuinen en straten en meer ruimte voor levend groen is belangrijk. Groen zorgt voor een natuurlijke waterafvoer, beperkt hittestress, bevordert biodiversiteit en biedt een woonplek voor kleine dieren en insecten. Bovendien is een groene tuin goed voor de gezondheid en het welzijn van mensen. 

Begin klein: haal één tegel eruit en plant er een bloemzaadje. Zo maken we Nederland samen een stukje groener! 

Waarom tegels eruit?

Minder bestrating is goed voor de natuur, maar het heeft ook voordelen voor u. Ontdek wat minder bestrating kan betekenen voor uw portemonnee, uw mentale gezondheid en de biodiversiteit aan dieren en planten.

Wateroverlast 

Regenwater zakt in een tuin met veel tegels en stenen niet goed weg. Dit zorgt voor plassen en wateroverlast. In een groene tuin met weinig tegels zakt regenwater sneller in de grond. Als het water kan wegzakken in de bodem, dan blijft ook de grondwaterstand beter op peil. Fijn voor uw planten maar ook goed voor uw portemonnee. U hoeft uw tuin dus minder vaak te besproeien. Dit betekent minder wateroverlast en een goede bodem voor planten en dieren om te leven.

Hitte(stress) buiten en binnen

Naast wateroverlast hebben we ook steeds vaker te maken met hitte. Bij een periode van warm weer en veel zonneschijn zorgen de tegels in uw tuin dat het nóg warmer wordt. De tegels nemen namelijk overdag de warmte op en geven dit ‘s avonds langzaam weer af. Daardoor ervaart u ’s avonds geen verkoeling in de tuin als de zon onder is. 

Biodiversiteit: meer dieren en planten in de tuin

Kleine dieren en insecten hebben het zwaar in gebieden waar veel huizen staan omdat er weinig voedsel en nestmogelijkheden zijn. Meer groen in de tuin helpt hierbij en geeft meer ruimte aan dieren om te leven, voedsel te vinden of een schuilplek te zoeken. 

Veel voordelen: haal die tegels uit de tuin!

Kort samengevat: we moeten de grond meer als spons gebruiken. Het regenwater wordt na een regenbui opgenomen in de bodem en voedt de planten in uw tuin. De (bodem)dieren komen vanzelf weer terug in uw groenere tuin. Op warme dagen werkt het groen verkoelend. En planten en bloemen zien er ook nog eens kleurrijk en mooi uit!

Tuinklimaatcoach aanvragen

Minder tegels en meer beplanting in de tuin werkt verkoelend en leidt tot minder wateroverlast. Klinkt eenvoudig, maar niet iedereen weet hoe hij of zij dat in eigen tuin kan aanpakken. De gratis tuinklimaatcoaches gaan daarbij helpen.

Gratis coach aanvragen

Tegels eruit, hoe dan?

 Je bent er klaar voor om tegels uit je tuin te halen. Een klusje dat misschien heel simpel lijkt, maar hoe pak je dat nou eigenlijk aan? We helpen je graag op weg! 

Stap 1: Waar ga je de tegels verwijderen

Wellicht een open deur, maar denk goed na over de locatie waar je tegels wilt verwijderen. Jij kent je eigen tuin zelf het beste. Je kunt bijvoorbeeld kijken waar het regenwater na een bui blijft liggen. Of is het een plek waar zon veel of juist weinig komt. Dit is belangrijk om te weten voor welke planten hier straks goed groeien. 

Stap 2: Verwijder de tegels 

De eerst tegel is vaak het moeilijkst. Deze kun je een loswrikken met een schep tot de tegel loskomt. Nu heb je een begin en schep je de andere tegels eruit. De (gewipte) tegels kun je weer opnieuw gebruiken in je tuin. Bijvoorbeeld voor het maken van een bankje, insectentoren of verhoogde moestuin/plantenbak. Wil je de tegels zelf niet meer hebben, kijk dan of je er een ander blij mee kunt maken. Zo niet, dan kun je ze wegbrengen naar de milieustraat.

Stap 3: Het zand eruit  

Planten vinden geel zand niet fijn om in te groeien. Schep daarom minimaal 30 centimeter geel zand uit en vervang deze door tuinaarde. Let op: wil je bomen planten in je tuin dan moet je meer geel zand weghalen. Je kunt het vrijgekomen zand gebruiken om hoogteverschillen in je tuin te maken, wat fijn is voor bepaalde dieren en planten.

Stap 4: Planten of zaaien 

Het werk aan de grond is gedaan. Nu ben je klaar om te gaan planten! Denk hierbij aan vaste planten, zaden en bloembollen die je bij een tuinder of tuincentrum haalt. Of informeer bij buren en vrienden of zij nog planten, zaden of bloembollen voor je hebben. 

Hulp en subsidie

Subsidie regenwater afkoppelen

Wist u dat we ook een subsidie geven voor het afkoppelen van regenwater en vergroenen van uw tuin? Ontdek wat deze subsidie voor u kan betekenen. 

Afkoppelsubsidie aanvragen

Hulp van een tuinklimaatcoach

Wilt u uw tuin ook groener maken met minder tegels? Vindt u het fijn om hulp te krijgen waar te beginnen? Schakel dan de hulp in van een gratis tuinklimaatcoach. Of bekijk alle onze tips.

Gratis tuinklimaatcoach aanvragen

Duurzaamheidnieuws

Meer nieuws