Wat is het?

Tegenwoordig kunt u van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid en de gemeente gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit nog lastig.
Waar kunt u terecht met vragen over een website van de overheid of de gemeente? Wat kunt u doen als als u moeite heeft om bijvoorbeeld een DigiD aan te vragen of een boete online te betalen? 

Wie informatie en hulp zoekt bij het omgaan met de (digitale) overheid, kan terecht bij lokale bibliotheken. Daar vindt u een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) waar medewerkers u op weg helpen. U bent van harte welkom.

Hoe werkt het?

Bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)(externe link) in de bibliotheek kunt u terecht met vragen over bijvoorbeeld belastingen en toeslagen aanvragen, een DigiD aanvragen en gebruiken, AOW aanvragen, werk zoeken, Donorregistratie, een gezondheidsverklaring voor je rijbewijs aanvragen en verkeersboetes betalen.

De medewerkers laten u graag zien waar u de informatie kunt vinden en hoe het werkt. Ze denken mee, geven informatie of verwijzen u door naar lokale partners. Denk hierbij aan welzijnsinstellingen, vak- en ouderenbonden, cliëntenondersteuners van de gemeente en zorgkantoren. U kunt bij de Bibliotheek ook gratis computercursussen volgen, zodat u voortaan zelf dingen kunt regelen met de overheid via de computer.

Wat kost het?

De hulp is gratis. U hoeft geen lid van de Bibliotheek te zijn. 

Gratis spreekuur bij het Informatieplein in Bibliotheek Budel

Het Informatieplein is dé plek in gemeente Cranendonck waar je terecht kunt voor tips en praktische hulp op verschillende gebieden. Bibliotheekmedewerkers, het DigiTaalhuis(externe link) en de vrijwilligers van het Administratiecafé(externe link) van Cordaad zijn iedere donderdagmiddag van 13.30 uur tot 15.30 uur aanwezig om je vooruit te helpen op het gebied van taal, digitaal, formulieren en geldzaken.

Vanuit de bibliotheek is een medewerker aanwezig die gespecialiseerd is in vragen over de digitale overheid. Je kunt er terecht met vragen over bijvoorbeeld DigiD, toeslagen, werk of uitkering, gezondheidsverklaring rijbewijs, AOW en pensioen of het betalen van boetes. De medewerker helpt met het vinden van informatie en verwijst door naar de juiste instanties. Ook kun je meer informatie krijgen over verschillende gratis computercursussen van de Bibliotheek, bijvoorbeeld over de digitale overheid of digitale zorg.

Bij een medewerker van het DigiTaalhuis(externe link) kun je terecht wanneer je beter wilt worden in Nederlands praten, lezen of schrijven. Ook kun je er terecht wanneer je beter wilt worden in rekenen en omgaan met computer, tablet en internet.

De ervaren vrijwilligers van het Administratiecafé(externe link) van Cordaad Welzijn ondersteunen kosteloos bij het invullen van formulieren, helpen met post van woningcorporaties of bedrijven die gas, water of elektra leveren en helpen met je andere vragen rondom geld en brieven. De vrijwilligers van het Administratiecafé werken op afspraak; kom gerust langs bij het Informatieplein om een afspraak te maken. Zij vertellen je dan direct welke gegevens en papieren je mag meenemen naar de afspraak. 

Wil je graag hulp, advies, informatie of een luisterend oor? Kom dan naar het Informatieplein in de Bibliotheek in Budel op donderdagmiddag van 13.30-15.30 uur. De hulp is gratis voor iedereen.

IDO's in Cranendonck