Wist u dat bomen in uw buurt heel veel goeds met zich meebrengen? Ze nemen veel water op na een stevige regenbui zodat er minder water op straat komt. Bomen bieden schaduw als het warm en zonnig is én meer groen zorgt vaak voor een prettige omgeving. Daarom zijn we heel zuinig op bomen in Cranendonck. Met name op volwassen, grote bomen met een grote boomkroon. Dit is de groene top in de boom van takken en bladeren.

Waarom zijn grote bomen belangrijk?

Omdat bomen zo waardevol voor onze leefomgeving zijn, zeggen we vaak dat we meer bomen willen. Maar het aantal bomen zegt niet alles. Een grote boom van 100 jaar oud is namelijk veel waardevoller dan een klein zuilboompje. Het is veel belangrijker dat een boom een grote boomkroon heeft. De kroon zorgt namelijk voor alle voordelen die een boom oplevert. Dus hoe groter de boomkroon, hoe waardevoller de boom. De totale boomkroon van een grote boom kan tot wel 100 keer zo groot zijn als van een zuilboompje. Dit betekent dat die ene grote boom evenveel waard is als 100 zuilboompjes!

Daarom willen we in de gemeente Cranendonck dat bomen zo groot en zo oud mogelijk kunnen worden. Hierdoor hebben we langer en meer voordelen van een boom. Om bomen een zo lang mogelijk leven te geven, moeten we deze goed onderhouden. We zorgen ervoor dat elke gemeenteboom iedere 4 jaar door een expert bekeken wordt. Deze expert kan zeggen of we iets aan de boom moeten doen. Bijvoorbeeld dode takken uit de boom snoeien.

We snoeien bomen in de regel niet op een manier dat hun boonkroon kleiner wordt. Een gezonde boom hoeft namelijk helemaal niet gesnoeid te worden. Dit doen we alleen bij bomen die bijvoorbeeld tegen gebouwen aankomen als ze te groot worden. Deze bomen zijn vroeger eigenlijk niet op de goede plek geplant. Bij nieuwe plannen zorgen we ervoor dat bomen genoeg ruimte hebben om uit te groeien. Zo houden we Cranendonck ook een prettige woongemeente voor onze kinderen.

Wat als ik overlast heb van een boom?

Bomen brengen heel veel goeds met zich mee voor uw buurt. Helaas kan het ook wel eens gebeuren dat een boom u extra werk bezorgt, of dat u er last van hebt. Meestal is er veel dat u hiertegen kunt doen zonder dat een boom gekapt hoeft te worden. Zo kan u gewoon blijven genieten van uw groene buurt.

Bladval

In de herfst als de meeste bomen hun blad laten vallen. Dit kan een rommelig beeld opleveren en soms voor gevaarlijke situaties zorgen.

Het is niet nodig om alle blaadjes uit uw tuin te halen. U kunt bladeren van de stoep tussen de planten harken. Dit is gratis compost voor uw planten! De bladeren beschermen tegelijk de wortels van uw planten tegen vorst. En dieren kunnen in de winter tussen deze bladeren schuilen. Let wel op dat u de laag niet dikker dan 10 cm maakt. Een dikkere laag zorgt ervoor dat er niet meer genoeg zuurstof bij de bodem komt.

Meestal kunt u niet alle bladeren tussen de planten kwijt. U kunt dan een composthoop maken. Hier kunt u ook ander snoeiafval of restjes groente op gooien. Alle blaadjes die hierna nog over zijn, kunt u in de groene container gooien. Deze kunt u van 25 oktober tot 31 december gratis aan de straat zetten.

Wortelopdruk

Soms komt het voor dat de wortels van een boom de stoep omhoog drukken. Wortels van bomen zoeken altijd de weg van de minste weerstand. Soms is de groeiplaats onder de grond niet goed ingericht. De grond kan bijvoorbeeld te dicht zijn. Hierdoor kunnen de wortels niet dieper de grond in. Dan komen ze omhoog in de stoep.

De beste oplossing is om de wortels door te kappen voor de stoep. Dit kunt u doen door een sleuf te graven en de ondiepe wortels weg te hakken. Dit kan meestal met een bijl. Let op dat u niet te dikke wortels (groter dan 10 cm) weghaalt. Deze zijn nodig om de boom stabiel te houden.

Ook als een boom van de gemeente uw stoep opdrukt, mag u de wortels die op uw grond groeien zelf weghalen. Dit staat in de wet.

Schaduw

De schaduw van bomen zorgt voor een fijne koelte in de zomer. Maar soms kunt u ook last hebben van de schaduw van een boom. Bijvoorbeeld als u zonnepanelen heeft of wilt leggen. Hierdoor wekken de zonnepanelen minder elektriciteit op.

Normale zonnepanelen zijn in serie geschakeld. Dit betekent dat als er schaduw op één paneel valt, de hele rij panelen hierdoor minder energie opwekt. Als een boom schaduw geeft op een bepaald deel van uw dak, kunt u ervoor kiezen om hier geen zonnepanelen te leggen. Hierdoor hebben uw andere panelen geen verlies van hun opbrengst.

Een andere oplossing is kiezen voor micro-omvormers. Hierbij worden de zonnepanelen niet in serie geschakeld. Dit betekent dat schaduw op één paneel geen invloed heeft op de opbrengst van de andere panelen.

Wij krijgen soms vragen van inwoners of wij gemeentebomen willen snoeien of kappen ten bate van zonnepanelen. Dit doen wij in de regel niet. Wij vinden de voordelen van bomen voor de leefomgeving belangrijker.