Is uw rijbewijs verlopen? Of wilt u een categorie laten toevoegen? Dan kunt u online bij de RDW of aan de balie in het gemeentehuis een nieuw rijbewijs aanvragen..

Gezondheidsverklaring en medische keuring

Start uw medische keuring ruim vóór uw rijbewijs verloopt. Begint u niet op tijd? Dan kan het zijn dat uw rijbewijs verloopt terwijl u nog niet gekeurd bent. U mag dan (tijdelijk) niet rijden.

Eerste rijbewijs

Online aanvragen kan alleen bij het verlengen van uw rijbewijs. Of het uitbreiden van categorieën. Vraagt u voor het eerst een rijbewijs aan? Dan moet u hiervoor nog wel naar het gemeentehuis.

Hoe werkt het?

Stap 1: Maak een pasfoto

 • U heeft een digitale pasfoto nodig. Laat deze bij een erkende fotograaf maken. Zie de website van de RDW voor een overzicht van erkende fotografen(externe link). Neem uw huidige rijbewijs mee.
 • Bij de fotograaf zet u uw handtekening. Deze handtekening komt op uw nieuwe rijbewijs. De fotograaf verstuurt uw handtekening digitaal en beveiligd naar de RDW.
 • U krijgt een e-mail van de RDW. Hierin staat of u uw rijbewijs online kunt verlengen.

Stap 2: Online aanvragen

Bij de RDW vraagt u online uw rijbewijs aan(externe link). Log in met de DigiD-app en betaal met iDEAL.

Stap 3: Rijbewijs afhalen

U krijgt een e-mail van de RDW als uw rijbewijs klaar is. Daarna kunt u uw rijbewijs op afspraak ophalen bij het gemeentehuis. Een afspraak maken kan vanaf 12.00 uur op de dag dat de RDW aangeeft. 

Neem uw oude rijbewijs mee.

Rijbewijs afhalen

Niet online uw rijbewijs verlengen

Wilt u uw rijbewijs niet online verlengen? U kunt dit ook op afspraak regelen aan de balie van het gemeentehuis. Voor het aanvragen van uw eerste rijbewijs, omwisselen van uw rijbewijs of het vernieuwen van een vermist rijbewijs moet u altijd naar het gemeentehuis komen. Dit kunt u niet online regelen.

Afspraak maken

Hoe lang duurt het aanvragen aan de balie?

 • U kunt uw rijbewijs na ongeveer 5 werkdagen afhalen bij de gemeente.
 • Als u een spoedaanvraag voor 14.00 uur hebt gedaan, kunt u uw rijbewijs de volgende werkdag al ophalen.

Wat kost het?

 • Rijbewijs: € 51,10
 • Toeslag spoedprocedure: € 39,65

In het gemeentehuis kunt u alleen pinnen.

Hoelang is mijn rijbewijs geldig?

De geldigheid van uw rijbewijs B (personenauto) hangt af van uw leeftijd.

 • Bent u jonger dan 65 jaar? Dan is uw rijbewijs 10 jaar geldig.
 • Bent u tussen de 65 en 70 jaar? Dan is uw rijbewijs geldig tot uw 75e verjaardag.
 • Bent u tussen de 70 en 75 jaar? Dan is uw rijbewijs 5 jaar geldig.
 • Bent u ouder dan 75 jaar? Dan is uw rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.
 • Rijbewijs C (vrachtwagen) en rijbewijs D (bus) zijn maximaal 5 jaar geldig.

Aanvullende informatie

DigiD

U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen na ophalen van het rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

Kijk voor meer informatie op de website van de RDW(externe link)(externe link).

Bromfietsrijbewijs

Als u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A) hebt, krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs. 

Als u om medische redenen bent afgekeurd voor rijbewijs A of B, blijft de categorie AM van het bromfietsrijbewijs wel geldig op uw rijbewijs.

Militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is buiten de militaire organisatie niet geldig. Wel kunt u het militair rijbewijs bij de gemeente omwisselen voor een normaal rijbewijs. U moet dat binnen 3 jaar doen, nadat het militair rijbewijs is afgegeven.

Buitenlands rijbewijs

Met een geldig buitenlands rijbewijs mag u een bepaalde tijd in Nederland rijden. Dit hangt af van het land waar uw rijbewijs is afgegeven. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW(externe link)(externe link).

In sommige gevallen kunt u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Bekijk de voorwaarden van de RDW(externe link)(externe link).

Code 95