Hulp bij geldzaken en schulden
Wat is het?
Iedereen heeft wel eens een rekening die langer blijft liggen. Vaak kunt u uw uitgaven tijdelijk aanpassen of wat spaargeld overboeken om het op te lossen. Maar wat als onbetaalde rekeningen zich opstapelen en de schulden een probleem worden? Negeer dat niet. Hoe sneller u ermee aan de slag gaat, hoe eerder u de schulden op kunt lossen. De gemeente kan u daarbij helpen. Vraag daarom vroegtijdig om hulp. Hoe vroeger u er bij bent, hoe groter de kans dat de problemen nog zijn op te lossen.
De gemeente geeft u persoonlijk advies en begeleiding. Hierbij kan het gaan om een betalingsregeling, schuldbemiddeling of schuldsanering, maar ook om tips en adviezen over hoe u beter zicht kunt krijgen op uw inkomsten en uitgaven.
Vroegsignalering
Met vroegsignalering willen we op tijd met u in gesprek gaan om grotere problemen te voorkomen. Energiemaatschappijen, waterleveranciers, woningcorporaties, particuliere verhuurders en zorgverzekeraars moeten betaalachterstanden van hun inwoners bij de gemeente melden. Dit heet ‘Vroegsignalering’ en is sinds 1 januari 2021 een wettelijke taak van gemeenten om inwoners met betalingsachterstanden in de vaste lasten te benaderen en hulp aan te bieden. In de gemeente Cranendonck wordt dit gedaan door de afdeling schuldhulpverlening van de A2-samenwerking.
Werkwijze vroegsignalering:
Maandelijks geven energiemaatschappijen, waterleveranciers, woningcorporaties, particuliere verhuurders en zorgverzekeraars (signaalpartners genoemd) door aan de gemeente [naam gemeente] welke inwoners betalingsachterstanden hebben. De gemeente moet actie ondernemen als we zo'n signaal ontvangen. Dit doen we bijvoorbeeld per telefoon, brief/e-mail of met een huisbezoek. Het doel van dit contact is om samen te bespreken of er hulp nodig is en welke hulp het beste past. De hulp kan éénmalig zijn, maar ook een schuldhulpverlenings- of zorgtraject. Dit aanbod is altijd vrijwillig, gratis en vrijblijvend.
Aanmeldwijze vroegsignalering voor signaalpartners:
Wilt u ook deelnemen als signaalpartner aan de Vroegsignalering in de gemeente Cranendonck?
Meldt u via: Landelijk Convenant Vroegsignalering Schulden
Hoe werkt het?
Heeft u moeite met uw financiële situatie en wilt u daar graag advies of hulp bij? Dan kunt u voor een gesprek terecht bij uw gemeente. Voorwaarde is wel dat u 18 jaar of ouder bent en dat u bij uw gemeente staat ingeschreven.Als u zich aanmeldt maken we direct een afspraak voor een eerste gesprek. In dat gesprek bekijken we samen uw specifieke situatie en wat de mogelijkheden zijn om u te helpen.
Hoe snel heb ik een eerste gesprek?
Een eerste gesprek vindt altijd binnen 4 weken na uw aanmelding plaats. Maar we doen ons best om u zo snel mogelijk te kunnen spreken. In dringende gevallen is dat al binnen 3 werkdagen. Dringend is bijvoorbeeld als u uit uw huis dreigt te worden gezet, of als de gas-, water of elektra aansluiting wordt afgesloten of uw zorgverzekering wordt opgezegd.
Hoe verder na het eerste gesprek?
We kunnen u op veel manieren helpen. Bijvoorbeeld door met u een maandbegroting op te stellen, uw administratie te ordenen of als dat nodig is betalingsregelingen te treffen. Ons doel is om ervoor te zorgen dat u weer grip krijgt op uw financiën.
Het kan zijn dat uw financiële situatie zodanig is dat een schuldbemiddelingstraject nodig is. Nadat u samen met uw consulent uw financiën heeft geïnventariseerd gaan we dit bemiddelingstraject starten. Ons doel is dat u op termijn weer vrij van schulden bent.Het bemiddelen doet uw consulent niet zelf, we vragen dit aan de Kredietbank Nederland als externe samenwerkingspartner. Uw consulent blijft wel uw aanspreekpunt gedurende het hele traject.
Wat moet ik doen?
U kunt zich aanmelden via onze website door te klikken op de button 'Online aanmelden voor schuldhulpverlening' hierboven. Dit kan met en zonder uw DigiD-code.
Kunt u zich niet via onze website aanmelden? Neem dan contact op met een medewerker Team Geldzorgen van de afdeling Werk en Inkomen. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 14.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. We staan u graag te woord!
U kunt ook mailen naar: geldzorgen@a2samenwerking.nl
Aanvullende informatie
Op onderstaande websites staat gratis informatie en vele tips over grip krijgen op geld. Neem eens een kijkje.