Wat is het?
In de groene container verzamelt u groente-, fruit-, tuinafval én etensresten. Het gaat hierbij om natuurlijk of organisch afval, dus ook de kippenbotjes en visgraten. Hier kan compost en groen gas van worden gemaakt. Heeft u grote hoeveelheden tuinafval of grof tuinafval (bijvoorbeeld takken), dan kunt u die naar de Milieustraat brengen.
Hoe werkt het?
GFT wordt iedere week aan huis opgehaald. In de afvalkalender op www.afvalkalender.cranendonck.nl staat aangegeven wanneer deze GFT-container geleegd wordt. U betaalt per keer dat u de container ter inzameling aanbiedt, het tarief is afhankelijk van het formaat container dat u heeft.
Woont u in een flat of andere hoogbouw? Dan bent u niet verplicht om GFT+E in de groene container aan te bieden. U mag het GFT+E dan bij het restafval doen. Wilt u toch graag GFT+E scheiden? Dan kunt u een groene container aanvragen, mits u die op eigen terrein kunt plaatsen.
De groene container is er in twee maten:
140 liter inhoud
240 liter inhoud
Zo zet u de container aan straat
- Zet uw minicontainer op ophaaldagen voor 7.30 uur aan straat
- U helpt onze chauffeurs (en uzelf) enorm als u ervoor zorgt dat de container op de juiste manier wordt aangeboden. Belangrijk hierbij:
- Plaats de container maximaal 50cm van de stoeprand
- Laat minimaal 30 cm ruimte tussen 2 containers of andere obstakels (zoals lantaarnpalen of geparkeerde auto's).
- Plaats de container met de klepopening naar de straatkant
- Zorg dat het deksel van de container dicht kan en gesloten is
Wanneer de inhoud van de container te vast is aangedrukt, kan deze niet altijd worden leeggemaakt. Als een container niet (geheel) leeggemaakt wordt, zal dit toch in rekening worden gebracht.
Verkeerd formaat of kapotte container?
Het ruilen van uw huidige container voor een groter of kleiner model is mogelijk. Hier zijn wel kosten aan verbonden van €21,30. Bent u net verhuisd? Dan is het ruilen van uw huidige container gratis als u dit binnen 2 maanden na uw verhuizing meldt.
Is uw container stuk? Dan wordt deze in veel gevallen gratis gerepareerd, tenzij het aantoonbaar is dat de container door menselijk toedoen expres is vernield. Is de container niet te repareren, dan ontvangt u een nieuwe (of tweedehands) container. Neem hiervoor contact op met de informatie- en meldingslijn.
Wat hoort wel / niet bij het GFT+E?
Wel
Composteerbare zakken met het Kiemplant logo
Groente- en fruitresten en schillen
Etensresten (ook botjes en graten)
Aardappelen, aardappelschillen, brood, deeg, rijst en pasta
Losse thee en koffiedik
Strooisel (hooi, stro, zaagsel) van kleine knaagdieren, met hun poep
Bloemen en planten
Fijn tuinafval
Niet
(Composteerbare) verpakkingen zonder Kiemplant logo
Kauwgom
Luiers, incontinentiemateriaal
Theezakjes, koffiepads en -cups
Kattenbakvulling, vogelkooizand, dode dieren
Tabak, peuken, as
Potten, stenen, balken, timmerhout, metaal
Tips tegen geuroverlast
- Zet de container op een koele plek uit de zon.
- Leg een paar proppen krantenpapier (of een laagje stro, houtkrullen o.i.d.) onder in de container; dit voorkomt dat er GFT-afval achterblijft na het legen.
- De container luchten. Het klinkt tegenstrijdig, maar door de deksel op een kier te zetten, kan er continu lucht bij en blijft de geuroverlast beperkt.
- Verpak snel bedervende, stinkende etensresten als vlees en vis in een krant of biologisch afbreekbare afvalzak (kiemplantlogo).
- Gooi zo min mogelijk vochtig afval in de container. Laat gemaaid gras bijvoorbeeld, een dagje drogen.
- Maak de container regelmatig schoon met alleen water en eventueel groene zeep. Gebruik geen chloor want dit is schadelijk voor het milieu.