Wat is het?

In de groene container verzamelt u groente-, fruit-, tuinafval én etensresten. Het gaat hierbij om natuurlijk of organisch afval, dus ook de kippenbotjes en visgraten. Hier kan compost en groen gas van worden gemaakt. Heeft u grote hoeveelheden tuinafval of grof tuinafval (bijvoorbeeld takken), dan kunt u die naar de Milieustraat brengen.

Hoe werkt het?

GFT wordt iedere week aan huis opgehaald. In de afvalkalender staat aangegeven wanneer uw GFT-container geleegd wordt. U betaalt per keer dat u de container ter inzameling aanbiedt, het tarief is afhankelijk van het formaat container dat u heeft. In de periode van 21 oktober 2024 tot en met 31 december 2024 wordt de GFT-container gratis geleegd.

Woont u in een flat of andere hoogbouw? Dan bent u niet verplicht om GFT+E in de groene container aan te bieden. U mag het GFT+E dan bij het restafval doen. Wilt u toch graag GFT+E scheiden? Dan kunt u een groene container aanvragen, mits u die op eigen terrein kunt plaatsen.

De groene container is er in twee maten:
140 liter inhoud
240 liter inhoud


Zo zet u de container aan straat

  • Zet uw minicontainer op ophaaldagen voor 7.30 uur aan straat
  • U helpt onze chauffeurs (en uzelf) enorm als u ervoor zorgt dat de container op de juiste manier wordt aangeboden. Belangrijk hierbij:
  • Plaats de container maximaal 50 cm van de stoeprand
  • Laat minimaal 30 cm ruimte tussen 2 containers of andere obstakels (zoals lantaarnpalen of geparkeerde auto's).
  • Plaats de container met de klepopening naar de straatkant
  • Zorg dat het deksel van de container dicht kan en gesloten is

Wanneer de inhoud van de container te vast is aangedrukt, kan deze niet altijd worden leeggemaakt. Als een container niet (geheel) leeggemaakt wordt, zal dit toch in rekening worden gebracht.


Verkeerd formaat of kapotte container?

Het ruilen van uw huidige container voor een groter of kleiner model is mogelijk. Hier zijn wel kosten aan verbonden van € 21,30€ 21,30. Bent u net verhuisd? Dan is het ruilen van uw huidige container gratis als u dit binnen 2 maanden na uw verhuizing meldt.

Is uw container stuk? Dan wordt deze in veel gevallen gratis gerepareerd, tenzij het aantoonbaar is dat de container door menselijk toedoen expres is vernield. Is de container niet te repareren, dan ontvangt u een nieuwe (of tweedehands) container. Neem hiervoor contact op met de afvalinfolijn.

Extra groene container?

U heeft per huishouden standaard één gft-container. Heeft u niet genoeg aan één gft-container? Dan kunt u gratis een tweede aanvragen. De ledigingen voor deze container worden wel in rekening gebracht. Neem contact op met de afvalinfolijn. Vul uw gegevens in en klik onder "Melding" op "Aanvragen".

Wat hoort wel / niet bij het GFT+E?

Wel 
 

Composteerbare zakken met het Kiemplant logo      

Groente- en fruitresten en schillen

Etensresten (ook botjes en graten)

Koffiepads en theezakjes

Aardappelen, aardappelschillen, brood, deeg, rijst en pasta

Losse thee en koffiedik

Strooisel (hooi, stro, zaagsel) van kleine knaagdieren, met hun poep

Bloemen en planten

Fijn tuinafval

Niet 
 

(Composteerbare) verpakkingen zonder Kiemplant logo

Kauwgom

Luiers, incontinentiemateriaal

Kattenbakvulling, vogelkooizand, dode dieren

Tabak, peuken, as

Potten, stenen, balken, timmerhout, metaal

Tips tegen geuroverlast

Zet de container op een koele plek uit de zon.

Leg een paar proppen krantenpapier (of een laagje stro, houtkrullen o.i.d.) onder in de container; dit voorkomt dat er GFT-afval achterblijft na het legen.

De container luchten. Het klinkt tegenstrijdig, maar door de deksel op een kier te zetten, kan er continu lucht bij en blijft de geuroverlast beperkt.

Verpak snel bedervende, stinkende etensresten als vlees en vis in een krant of biologisch afbreekbare afvalzak (kiemplantlogo).

Gooi zo min mogelijk vochtig afval in de container. Laat gemaaid gras bijvoorbeeld, een dagje drogen.

Maak de container regelmatig schoon met alleen water en eventueel groene zeep. Gebruik geen chloor want dit is schadelijk voor het milieu.