Wat is het?

Het regelen van goede zorg en ondersteuning is niet altijd even makkelijk. Komt u hier niet verder mee of is het onduidelijk waar u terecht kunt met uw hulpvraag? Dan is het fijn als iemand met u meekijkt en meedenkt op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugdhulp, participatie, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen. Zo iemand is een onafhankelijke cliëntondersteuner, een OCO. Een OCO staat naast u, denkt mee welke zorg, hulp of hulpmiddelen bij u passen en kan bijvoorbeeld meegaan naar gesprekken. De OCO is onafhankelijk en is er echt voor ú. Dat wil zeggen, niet verbonden aan een gemeente of andere zorgorganisatie. Alle ondersteuning is geheel gratis.

Hoe werkt het?

Een OCO helpt u als inwoner met uw hulpvraag. Een OCO denkt daarin met u mee in oplossingen en stelt goede vragen. De ondersteuning is van korte duur waarbij er wordt gewerkt naar een oplossing of antwoord op uw vraag. Of u nu vragen hebt over zorg, geldzaken, wonen, werk of iets wat er speelt in uw gezin. Een OCO helpt ook wanneer u ontevreden bent over de zorg die u krijgt of wanneer u het niet eens bent met een beslissing van bijvoorbeeld een zorgorganisatie of de gemeente.

Een OCO kan bijvoorbeeld:

  • Uw vraag met u bespreken, samen alles op een rijtje zetten.
  • Helpen bij het maken van uw eigen keuzes.
  • Meedenken en zoeken naar mogelijkheden.
  • Informatie geven over de weg naar hulp, zorg en hulpmiddelen.
  • Meegaan naar gesprekken met bijvoorbeeld gemeente, zorgaanbieder of zorgkantoor. Hierbij helpt de OCO met het stellen van vragen.
  • Helpen bij het doen van een aanvraag.

Wat moet ik doen?

U kunt contact opnemen met de onafhankelijke cliëntondersteuners in de gemeente Cranendonck. Verschillende organisaties bieden onafhankelijke cliëntondersteuning aan. U heeft geen doorverwijzing of indicatie nodig om gebruik te kunnen maken van een OCO.

Wat kost het?

U hoeft zelf niet te betalen voor de cliëntondersteuner, de ondersteuning is gratis voor inwoners. U beslist zelf of u gebruik wilt maken van een OCO.