InduSym staat voor industriële symbiose en is een vorm van circulaire economie. De reststroom van één bedrijf wordt de grondstof van een ander bedrijf. Met voldoende van deze uitwisselingen ontstaat een cirkel zonder restafval. Samenwerkende bedrijven kunnen goedkoper aan materialen komen zonder nieuwe grondstoffen te verbruiken. Of ze kunnen reststromen een nuttige bestemming geven terwijl ze besparen of geld verdienen op afvalverwerking. InduSym helpt om de juiste matches tussen vraag en aanbod te maken.

De winst voor uw bedrijf? 

Door data van alle deelnemende bedrijven te verzamelen, kunnen we juist ook de collectieve mogelijkheden voor het bedrijventerrein kijken. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Collectieve zonnepanelen of een warmtepomp (incl. subsidie).
  • Collectief inkopen en inzamelen van recyclebare papieren koffiebekers.
  • Collectief inzamelen van koffiedik (een waardevolle grondstof voor zwammenteelt), plastic enzovoorts.
  • Uitwisselen of collectief inzamelen van pallets op het bedrijventerrein.
  • En alle overige kansen die uit de bedrijvenscans naar voren komen.

Nederweert

Gemeenten in Midden-Limburg lopen warm voor het project InduSym waarbij het afval van één bedrijf de grondstof wordt van een ander bedrijf. In Nederweert is al gestart met deze vorm van circulaire economie, omliggende gemeenten haken nu aan. In Nederweert zijn 44 van de 70 ondernemingen op bedrijvenpark Pannenweg ll gestart met het project dat door het regionaal samenwerkingsverband Keyport2020 is gecoördineerd. Intern hebben 2 bedrijven al een verduurzaming verwezenlijkt. Zo levert Promic haar mobiele presentatiesystemen uit op gebruikte pallets in plaats van nieuwe. En worden bij Pirtek lege jerrycans met hydrauliek olie niet meer weggegooid, maar gaan ze terug naar de leverancier die de jerrycans opnieuw gebruikt.

“Het gezamenlijk recyclen van plastic afval, dat door PP Recycling wordt verwerkt tot een nieuw product dat vervolgens weer door Medicura worden afgenomen vergt wat meer regelwerk. Met meerdere bedrijven uit de regio wordt dit vraagstuk opgepakt. Daarnaast zijn er plannen over het collectief aanschaffen van zonnepanelen”, vertelt Renske Cox van Keyport die het project begeleidt.

In Nederweert wordt bovendien uitgezocht:

  • hoe koffiedik door de deelnemende bedrijven kan worden verzameld en aangeleverd voor het kweken van oesterzwammen bij Zwamburg in Schimmert
  • hoe duurzaam printpapier gezamenlijk ingekocht kan worden bij Paperwise in Weert.
  • hoe de papieren koffiebekers gezamenlijk ingekocht en opgehaald kunnen worden in samenwerking met Moonen Packaging in Weert. 

Cranendonck, Leudal, Maasgouw, Roerdalen, Roermond en Weert (kortom, alle Keyport gemeenten) zijn inmiddels aangehaakt en in Zuid-Limburg heeft ESZL ook interesse, weet Cox. “Via het project InduSym wordt bij deelnemende bedrijven een scan gemaakt van energie- en afvalstromen, deze data wordt verzameld waarna bedrijven een persoonlijk advies krijgen en tevens in contact worden gebracht met buur-ondernemers om het uitwisselen van materialen in de praktijk te brengen". In principe betalen gemeente en Keyport elk een gelijk deel en leveren de bedrijven een kleine bijdrage om mee te doen.

In Cranendonck hebben RVM Metaalinterieurs, Roefs Montagetechniek, Prowise en Vlassak Beton zich als eerste gemeld.

Contact

Bent u ook geïnteresseerd in InduSym? Kijk voor meer informatie op de website of neem dan contact op met Renske Cox via mail of telefoon.

www.indusym.nl

renske.cox@keyport2020.nl

06 57 58 79 20