Je bent er klaar voor om tegels uit je tuin te halen. Een klusje dat misschien heel simpel lijkt, maar hoe pak je dat nou eigenlijk aan? We helpen je graag op weg! 

Stap 1: Waar ga je de tegels verwijderen

Wellicht een open deur, maar denk goed na over de locatie waar je tegels wilt verwijderen. Jij kent je eigen tuin zelf het beste. Je kunt bijvoorbeeld kijken waar het regenwater na een bui blijft liggen. Of is het een plek waar zon veel of juist weinig komt. Dit is belangrijk om te weten voor welke planten hier straks goed groeien. 

Stap 2: Verwijder de tegels 

De eerst tegel is vaak het moeilijkst. Deze kun je een loswrikken met een schep tot de tegel loskomt. Nu heb je een begin en schep je de andere tegels eruit. De (gewipte) tegels kun je weer opnieuw gebruiken in je tuin. Bijvoorbeeld voor het maken van een bankje, insectentoren of verhoogde moestuin/plantenbak. Wil je de tegels zelf niet meer hebben, kijk dan of je er een ander blij mee kunt maken. Zo niet, dan kun je ze wegbrengen naar de milieustraat.

Stap 3: Het zand eruit  

Planten vinden geel zand niet fijn om in te groeien. Schep daarom minimaal 30 centimeter geel zand uit en vervang deze door tuinaarde. Let op: wil je bomen planten in je tuin dan moet je meer geel zand weghalen. Je kunt het vrijgekomen zand gebruiken om hoogteverschillen in je tuin te maken, wat fijn is voor bepaalde dieren en planten.

Stap 4: Planten of zaaien 

Het werk aan de grond is gedaan. Nu ben je klaar om te gaan planten! Denk hierbij aan vaste planten, zaden en bloembollen die je bij een tuinder of tuincentrum haalt. Of informeer bij buren en vrienden of zij nog planten, zaden of bloembollen voor je hebben. 

Gratis tuinklimaatcoach

Wil je graag aan de slag in de tuin, maar weet je niet goed waar te beginnen? 

Gratis tuinklimaatcoach aanvragen