Samen kunnen we iets doen tegen wateroverlast. Door rondom jouw huis of bedrijfspand water op te vangen. En te zorgen dat er minder regenwater via de regenpijp in het riool terechtkomt. We noemen dit afkoppelen. Het voorkomt dat putten overstromen wanneer er veel regen is gevallen. Wanneer je met afkoppelen aan de slag gaat, kun je subsidie krijgen van de gemeente Cranendonck. Zo helpen we je graag met het nemen van goede maatrelen.

Afkoppelen 

Er zijn verschillende manieren om af te koppelen rondom jouw huis, gebouw of tuin:

 • Tegels uit je tuin halen en bomen planten
  Als er veel tegels in je tuin liggen, ontstaat sneller wateroverlast doordat water blijft liggen. Door tegels weg te halen, kan regenwater wegzakken in de bodem. Dit zorgt niet alleen voor minder wateroverlast, maar zorgt in de zomer ook voor verkoeling in je tuin. Tegels houden namelijk hitte vast, terwijl een boom dezelfde verkoelende kracht heeft als 10 airco's! Door tegels weg te halen en groen terug te planten, ontvang je € 10.- per vierkante meter.
   
 • Een groen dak aanleggen
  Groene daken vangen veel regenwater op. Een groen dak kan 25 tot 160 liter per vierkante 
  meter water opgevangen. Er zijn verschillende type groene daken. Veel woningeigenaren 
  kiezen voor een sedumdak, dat begroeid is met vetplanten. Deze planten slaan veel 
  water op waardoor ze goed tegen droogte kunnen. Een sedumdak is licht van gewicht en 
  kan bijna altijd op bestaande platte daken worden gelegd. Als je een sedumdak of  andere type groen dak aanlegt, ontvang je € 25.- per vierkante meter.
   
 • Je regenpijp van het riool afkoppelen
  Door je regenpijp af te koppelen van het riool is de kans kleiner dat het riool overstroomt. Er zijn verschillende manieren om regenwater dat nu via de regenpijp naar het riool stroomt, op te vangen. Door bijvoorbeeld je regenpijp aan sluiten op een regenton of op een systeem voor afwatering, een tuinwadi (een lager gelegen stuk in je tuin), of een regenwatervijver. Wil je weten hoe dit werkt en wat hiervoor nodig is? Kijk op huisjeboompjebeter.nl/acties. Voor het afkoppelen van de regenpijp met bergingsvoorziening (geen regenton) ontvang je € 10.- per vierkante meter.

Hoe maak ik kans om hiervoor geld te ontvangen?

Je kunt de subsidie aanvragen via cranendonck.nl/afkoppelsubsidie nadat je de werkzaamheden hebt uitgevoerd. Zorg ervoor dat je duidelijk foto's maakt van voor én na de maatregelen en een goede schets of ontwerptekening hebt waarop duidelijk te zien is om hoeveel vierkante meters het gaat. Gemeente Cranendonck beoordeelt vervolgens of je voldoet aan de voorwaarden. Je ontvangt hierover bericht. Kom je in aanmerking? Dan ontvang je het bedrag op je rekening. 

Vind je het prettig om vooraf te informeren of je kans maakt op de afkoppelsubsidie? We denken graag met je mee. Je kunt bellen naar 14 0495

Wil je meer weten over de afkoppelsubsidie en welke voorwaarden er zijn? Kijk dan op cranendonck.nl/afkoppelsubsidie.   

Een foto van twee mensen die kijken naar een verstopte straatkolk