Wat is het?

Is uw rijbewijs gestolen of bent u het kwijt? Dan meldt u de vermissing of diefstal direct bij het RDW voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Daarmee voorkomt u misbruik van uw oude rijbewijs en kunt u direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Aangifte doen bij de politie is niet verplicht, maar kan verstandig zijn als er duidelijk sprake is van een misdrijf (b.v. diefstal).

Een verklaring van vermissing kunt u afleggen tegelijkertijd met aanvraag van een nieuw reisdocument. U kunt de verklaring ook alvast digitaal doorgeven met uw DigiD.

Vermissing doorgeven

Voor hulp bij het online doorgeven van uw vermissing kunt u ook in de bibliotheek terecht. Kijk voor meer informatie op het Informatieplein

Afspraak maken

Voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs maakt u altijd een afspraak. Kijk voor meer informatie bij rijbewijs.

Vermissing doorgeven en rijbewijs aanvragen

Rijbewijs kwijt in buitenland

Bent u in het buitenland uw rijbewijs kwijt geraakt? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Bij terugkomst in Nederland moet u (meestal) ook aangifte doen bij de Nederlandse politie.

Hoe werkt het?

Rijbewijs teruggevonden?

Vindt u uw rijbewijs terug nadat u aangifte heeft gedaan? Dan bent u verplicht het document in te leveren bij uw gemeente. U kunt uw teruggevonden document dus niet meer gebruiken als rijbewijs. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. Het gebruik van een teruggevonden rijbewijs is strafbaar. De gemeente vernietigt het document om fraude en misbruik te voorkomen.

Rijbewijs gevonden door iemand anders?

Heeft iemand uw rijbewijs als gevonden voorwerp bij de gemeente ingeleverd? Dan wordt het rijbewijs vernietigd en krijgt u het niet terug. Ook als u de vermissing nog niet heeft gemeld bij de gemeente. U moet dan een nieuw rijbewijs aanvragen.

Wat moet ik doen?

In Nederland

  • Als uw rijbewijs in Nederland kwijt is of gestolen, kunt u direct een nieuw document aanvragen. Meld de diefstal of de vermissing direct online bij de RDW. Heeft u geen DigiD en/of lukt de aanvraag niet online? Vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in tijdens de aanvraag van uw nieuwe rijbewijs.
  • U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
  • Als u verzekerd bent tegen diefstal, is aangifte doen bij de politie wel aan te raden.
  • Als u uw oude rijbewijs terugvindt, levert u dit in bij de gemeente. Dit rijbewijs is namelijk niet meer geldig.

In het buitenland

  • Als u uw rijbewijs in het buitenland verliest, doet u aangifte bij de politie ter plaatse. Vraag om een schriftelijk bewijs hiervan. Dit hebt u nodig voor uw verzekering. In Nederland hoeft u geen aangifte te doen bij de Nederlandse politie.
  • Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen.

Wat kost het?

  • Rijbewijs: € 51,10
  • Toeslag spoedprocedure:  € 39,65

In het gemeentehuis kunt u alleen pinnen.