Cranendonck heeft natuurliefhebbers en recreanten veel te bieden. De vele bos- en natuurgebieden hebben allemaal een eigen flora en fauna waar de natuurliefhebber met volle teugen kan genieten. Er is een uitgebreid netwerk aan bewegwijzerde fiets-, wandel-, ruiter- en ATB-routes aanwezig. Twee grote grensoverschrijdende (natuur)gebieden waar Cranendonck onderdeel van uitmaakt, zijn Natuurgrenspark De Groote Heide en GrensPark Kempen~Broek.

Natuurgrenspark De Groote Heide

De Groote Heide bestaat uit zesduizend hectare prachtige natuur. Vanaf de groene zuidkant van Eindhoven tot en met Hamont-Achel en Pelt in België. Deze innovatieve (Brainport) regio biedt mensen toonaangevende en bijzondere woon-, werk- en recreatiemogelijkheden in een uitnodigende groene omgeving. Natuur en mens zijn hier vrij om te groeien. Dit samenspel zorgt voor een eigenzinnige mix van overweldigende natuur en menselijke charme en vernuft. De Groote Heide:  “Vindingrijk van nature”.

Website De Groote Heide

GrensPark Kempen~Broek

Op de grens van Noord-Brabant met Belgisch en Nederlands Limburg ligt het GrensPark Kempen~Broek, een 25.000 hectare groot gebied dat nat afwisselt met droog, open met gesloten, natuur met cultuur. Het strekt zich uit over de gemeenten Cranendonck, Weert, Nederweert, Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik.
Een mozaïek van landschappen met moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en grootschalige landbouwgebieden. Kortom, voor elk wat wils met water als centrale thema.
Er wordt gewerkt om het GrensPark Kempen~Broek als UNESCO Mens en Biosfeergebied te laten erkennen (dit zijn regio's waarin de relatie tussen de mens en zijn omgeving centraal staat).

Website GrensPark Kempen~Broek