Wat is het?

U moet toeristenbelasting betalen als u binnen de gemeente:

  • tegen een vergoeding overnachting aanbiedt
  • overnachting aanbiedt aan personen die tijdens hun verblijf beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten.

Degene die gelegenheid tot verblijf biedt betaalt de belasting. Als u belastingplichtig bent, moet u elk jaar opnieuw aangifte doen. U krijgt daarvoor een uitnodigingsbrief. U kunt ook online aangifte doen.

eHerkenning linkToeristenbelasting aangeven

Wonen uw gasten in dezelfde gemeente als waar uw bedrijf zit? Dan hoeft u voor hen geen toeristenbelasting te betalen. Zij moeten wel ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente.

Hoe werkt het?

Aangifte

Grote ondernemingen krijgen een voorlopige aanslag toeristenbelasting en dienen achteraf een aangifte in. Kleine ondernemingen krijgen geen voorlopige aanslag. Zij doen achteraf aangifte en krijgen op basis daarvan direct een definitieve aanslag.

Aanslag

Na de aangifte ontvangt u van de gemeente een aanslag die u in twee termijnen kunt voldoen. De gemeente kan een voorlopige aanslag opleggen, die dan wordt verrekend met de definitieve aanslag.

Als aanbieder van overnachtingen bent u verplicht om een 'Digitaal Nachtverblijfregister' bij te houden. Deze kunt u onderaan deze pagina downloaden.

Wat moet ik doen?

Belastingplicht

Als u belastingplichtig bent voor de toeristenbelasting, moet u altijd aangifte doen.

DigiD linkToeristenbelasting aangeven

  • Bekende belastingplichtigen; voor de aangifte krijgt u een uitnodigingsbrief. U moet binnen de gestelde datum aangifte doen (ook als u geen brief ontvangt).
  • Nieuwe belastingplichtigen; u moet zich vóór de eerste overnachting aanmelden voor de heffing van de toeristenbelasting. Maak hiervoor gebruik van het aanmeldformulier.

DigiD linkAanmelden toeristenbelasting

Registratieplicht

Als belastingplichtige hebt u ook een registratieplicht van uw gasten. Onder het kopje 'downloads' staat een voorbeeld van een nachtregister dat u kunt gebruiken.

Wat kost het?

2024: € 1,60 per persoon per nacht

2023: € 1,55 per persoon per nacht

Voor het verblijf in verhuurde kampeermiddelen op een vaste standplaats of woningen op een recreatieterrein, die voor een seizoen of jaar worden verhuurd, kunt u een vast tarief aangehouden van € 337,10 per jaar.

Aanvullende informatie

Inwoners van Cranendonck maken gebruik van de voorzieningen van de gemeente. Voor het onderhouden van die voorzieningen ontvangt de gemeente onder andere een bedrag per inwoner uit het Gemeentefonds.

Niet-inwoners tellen niet mee voor de uitkering uit het Gemeentefonds, maar maken ook gebruik van een groot aantal voorzieningen. Daarom heffen we voor hen toeristenbelasting. Dat geldt ook voor arbeidsmigranten die gedurende kortere of langere tijd hier verblijven.

Een nadere uitwerking van de regels vindt u in de Verordening Toeristenbelasting 2024