Wat is het?

Het stoken van hout in open haard of houtkachel is lekker warm en brengt gezelligheid in huis. Hout stoken kan ook overlast geven. Stookt u op de juiste manier, dan beperkt u geur- en gezondheidsoverlast voor uw omgeving en voor uzelf. En u haalt meer rendement uit uw kachel. Zo houdt u het gezellig, voor uzelf én voor uw buurt.

Hier leest u hoe u verantwoord stookt en wat u kunt doen bij overlast door houtrook

Wat moet ik doen?

Stook niet als het windstil of mistig is

Bij die weersomstandigheden blijft de rook in de tuin en in omgeving hangen. Dat kan geur- en gezondheidsoverlast voor je buren veroorzaken. Check daarom de stookwijzer voor je gaat stoken. Via de website van het RIVM kun je ook alle actuele stookalerts in Nederland checken en zelfs per e-mail ontvangen.

Stook droog hout

Zorg ervoor dat het hout droog is, met een vochtpercentage van maximaal 20%. Hiervoor kun je een houtvochtmeter gebruiken. Het stoken van vochtig hout zorgt voor een onvolledige verbranding en kan nadelige gevolgen hebben voor jezelf, je omgeving én voor je kachel en rookkanaal.

Gebruik alleen ongeverfd en onbehandeld hout

Bij het stoken van behandeld of geverfd hout kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Let op als je een zogenaamde ‘allesbrander’ hebt. Je kan daarin geen behandeld of geverfd hout en afval als plastic verbranden. Dat is erg ongezond voor jezelf en je omgeving.

Steek het hout van bovenaf aan met aanmaakblokjes of aanmaakhoutjes

Dan verbrandt het haardhout beter tijdens het aanmaken van het vuur. Een goede methode voor het aansteken is de Zwitserse methode. Over deze methode kun je veel informatie en filmpjes op internet vinden. Gebruik geen papier of karton om vuur aan te maken. Zo voorkom je veel rook, en beperk je de kans op overlast.

Controleer of je goed stookt

Zie je gele, gelijkmatige vlammen en komt er bijna geen rook uit de schoorsteen? Dan stook je goed. Zijn de vlammen oranje en komt er donkere rook uit de schoorsteen? Dan is de verbranding niet voldoende. Zorg dan voor genoeg luchtaanvoer.

Ventileer uw huis tijdens het stoken

Zo trekt het vuur voldoende zuurstof aan en wordt de trek in de schoorsteen niet belemmerd.

Zorg voor een goed rookkanaal

Een goed rookkanaal voldoet aan de bouwregelgeving (verloop van het rookkanaal en uitmonding in de nok van het dak). Laat je kachel minstens één keer per jaar vegen door een erkend vakman. Dan is er minder risico op een schoorsteenbrand.

Ervaart u overlast door houtrook?

Als u overlast heeft van houtrook in uw omgeving, probeer er dan eerst uit te komen met degene die volgens u overlast veroorzaakt. Een gesprek aangaan en duidelijke afspraken maken kan al genoeg zijn. Blijft u last houden van vuur van de buren? Op de website van Milieu Centraal staat stap voor stap wat u kunt doen. Houd bijvoorbeeld een (foto)logboek bij.

U kunt de overlast ook melden bij uw woningbouwvereniging, verhuurder of de Vereniging van Eigenaren.

Komt u er niet uit? Dan kunt u de overlast melden via een 'melding woon- en leefomgeving'.