Wat is het?

Als u met uw kind naar het buitenland reist, heeft uw kind een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Daarnaast kan u toestemming nodig hebben van de andere ouder als u alleen met uw minderjarige kind wilt reizen. Ga naar de website van Rijksoverheid(externe link) om te checken of dit zo is.

Hoe werkt het?

Houd rekening met extra regels en uitgebreide controles door de Koninklijke Marechaussee aan de grenzen. De Koninklijke Marechaussee controleert ouders die alleen met een kind het Schengengebied(externe link) in of uit reizen. Dit gebeurt om internationale kinderontvoering tegen te gaan.

Wat moet ik doen?

Uw kind reist met een andere volwassene

Als uw kind jonger is dan 18 jaar en met een andere volwassene naar het buitenland reist, is toestemming nodig van de gezaghebbende ouder(s). Denk bijvoorbeeld aan een vakantie met een opa, oma of de ouders van een vriendje. Dit regelt u met het formulier 'toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland'(externe link).

Wat heb ik nodig?

Voor de aanvraag van het reisdocument:

  • Uw kind heeft een eigen paspoort  of identiteitskaart  nodig. 
  • Indien nodig: het ingevulde en ondertekende toestemmingsformulier met originele, geldige identiteitsbewijzen van beide ouders, gezaghouders of voogd.
  • uw kind en een pasfoto van uw kind die voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link)
  • een pinpas

Hebt u geen verlopen paspoort of identiteitskaart? Neem dan ook het volgende mee:

  • andere documenten om te bewijzen wie u bent.

Wat kost het?

ProductGeldigPrijs
Paspoort tot 18 jaar5 jaar€ 58,80
Identiteitskaart5 jaar€ 37,95