Wat is het?

Het bestrijden van ongedierte in de openbare ruimte is geen officiële taak van de gemeente. Alleen als de volksgezondheid in gevaar dreigt te komen komt de gemeente in actie. Bijvoorbeeld als de overlast door het ongedierte zo ernstig is dat een hele buurt of wijk risico loopt op ziekten.

Wat moet ik doen?

Ongedierte in openbaar gebied

  • Meld dit aan de gemeente.

Melding woon- en leefomgeving

Ongedierte op particulier terrein

  • Neem contact op met een erkend bedrijf voor ongedierte- of plaagdierenbestrijding.

Aanvullende informatie

Bijen, wespen of hoornaars

Een bijennest of wespennest kunt u het best laten weghalen door een imker. Een wespennest kunt u ook door een professionele bedrijf laten bestrijden. Sommige mensen zijn allergisch voor wespensteken. Wordt iemand ziek na een steek (verward, duizelig, benauwd), dan moet u meteen de dokter waarschuwen. Bij apotheken en outdoorzaken kunt u pompjes kopen waarmee het gif uit de steek gezogen kan worden.

Bijen
In de gemeente zijn een aantal imkers die bijenvolken ophalen.

NaamAdresTelefoonnummer
Dhr. HendriksHeikant 12, Gastel06-25360190
Harold van den Haar 06-44674050
Dhr. Kirkels 0495-592215
06-27497985

Wespen

NaamTelefoonnummer
Dhr. Kirkels0495-592215 
06-27497985
Lukkien0495-592579
Harold van den Haar06-44674050

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren vooral in Zuid-Nederland wordt aangetroffen. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Bekijk hoe u een Aziatische hoornaar en zijn nest snel herkent en geef uw waarneming (met foto) direct door via waarneming.nl. 

Ratten en ander groot ongedierte

Grotere dieren - zoals ratten en kakkerlakken - kunt u het beste laten bestrijden door een gespecialiseerd bedrijf. De gemeente bestrijdt alleen ratten wanneer de overlast groot is en de volksgezondheid in het geding komt.

Eikenprocessierups

Van mei tot in juli kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Contact met de brandharen van de eikenprocessierups kan bij mensen ernstige irritaties geven. Ga daarom niet zelf de rups bestrijden, maar laat een deskundig bedrijf dit doen. Signaleert u processierupsen in de openbare ruimte, dan kunt u een melding doen. De gemeente schakelt een professioneel bedrijf in.

Mieren in de tuin

Mieren hebben een grote afkeer van nogal wat geurtjes en materialen. U kunt overlast van mieren in uw tuin beperken met de volgende gifloze methoden:

  • Strooi bladeren uit van lavendel, tijm, marjolein, tomaat en varens.
  • U kunt planten neerzetten zoals boerenwormkruid, afrikaantjes en goudsbloemen.
  • Strooi rode peper, koffiedik, kruidnagel, knoflookpoeder, gebroken eierschalen, kalk, gesteentemeel uit.
  • Giet uien- en knoflooksap uit.
  • In tuincentra kunt u niet-giftige afweermiddelen kopen. Deze sterk geurende stoffen tasten het oriëntatievermogen van de mier aan.

Bladluizen in de tuin

U kunt luizen bestrijden met natuurlijke en natuuridentieke bestrijdingsmiddelen, zoals pyrethrinen (pyrethrum en pyrethoden). Let op! Pyrethrinen zijn zeer giftig voor insecten.U kunt een luizenplaag voorkomen door sterke en gezonde planten in de tuin te zetten. Vestigen meerdere luizenkolonies zich op de plant, dan kunt u met allerlei huismiddeltjes en preventieve maatregelen schade aan planten voorkomen. Schieten deze tekort? Gebruik dan middelen op basis van organische vetzuren.

Slakken in de tuin

Slakken kunnen flinke schade aanrichten in uw tuin. Helaas zijn slakkenbestrijdingsmiddelen ook giftig voor die dieren die u wel graag in uw tuin ziet en voor wie slakken een smakelijk hapje zijn. Zo kunnen egels, padden en vogels sterven na het eten van vergiftigde slakken. Bestrijdingsmiddelen tegen slakken zijn op basis van metaldehyde: een gif dat wordt opgenomen door de maag. Metaldehyde is erg giftig voor zoogdieren.