Wat is het?

Aan een kroonring kunt u meerdere plastic afvalzakken ophangen voor de inzameling van PMD-afval. De kroonring wordt aan een lantaarnpaal vastgemaakt en zorgt ervoor dat meerdere huishoudens er afvalzakken aan kunnen hangen.  De gemeente hangt kroonringen niet standaard op door de hele gemeente. U kunt er wel een online aanvragen.

Hoe werkt het?

Er zijn enkele voorwaarden voor het aanvragen van kroonringen:

  • De kroonring komt aan de lantaarnpaal voor uw deur. Heeft u geen lantaarnpaal voor uw deur? Overleg dan altijd vooraf met uw buren of zij bezwaar hebben tegen de kroonring. Als uw buren bezwaar maken, dan verwijderen we de kroonring weer zonder discussie. 
  • De kroonring met PMD-zakken mag de doorgang op het trottoir niet blokkeren.  

Goed om te weten

Het is belangrijk dat u in uw aanvraag het nummer noteert van de lantaarnpaal waaraan we de kroonring moeten ophangen. Het nummer staat op de paal. In het aanvraagformulier kiest u voor de categorie 'afval/kroonring aanvragen'.

Kroonring aanvragen

Is de door u aangegeven locatie niet geschikt voor een kroonring, dan laten we dat aan u weten.

Spelregels

Voor het aanbieden van PMD-zakken aan de kroonring gelden enkele spelregels:

  • Gebruik alleen de gemeentelijke plastic zakken voor pmd en zorg dat er alleen pmd-afval in de zak zit. 
  • Alléén op de inzameldag zelf mogen PMD-zakken aan de kroonring hangen. U houdt ook een oogje in het zeil dat er niet gedurende de hele week zakken hangen. Als zakken te vroeg worden opgehangen en dit overlast geeft, dan verwijderen wij de kroonring weer.
  • Hang de PMD-zakken met het hengsel aan de knoppen zonder te draaien of te knopen. 
  • Zijn alle kroonringen in de straat vol?  Zet dan de zak op het trottoir voor uw woning of naast de lantaarnpaal met kroonring. 

Is uw zak niet meegenomen en zit er een rode sticker op? Dan haalt u de zak weer naar binnen. Haal het verkeerde afval eruit en bied de plastic zak de volgende keer weer aan.