Wat is het?

Als u een hotel, bed and breakfast (B&B), camping of ander nachtverblijf gaat starten, meldt u dit aan de gemeente. Ook wanneer u het overneemt, verplaatst of beëindigt, neemt u contact op met de gemeente.

Wat moet ik doen?

  • U meldt bij de gemeente dat u een hotel, B&B, camping of ander nachtverblijf wilt starten. Geef hierbij de volgende informatie:
    • gegevens van de bedrijfsleider
    • de locatie van uw bedrijf
  • Kunnen er in uw bedrijf meer dan 10 personen tegelijk overnachten? Vraag dan een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik aan via Omgevingsloket online(externe link).
  • Als u er ook alcohol wilt verkopen, vraagt u daarbij een alcoholvergunning aan bij de gemeente.

Nachtregister bijhouden

Elk bedrijf dat slaapgelegenheid aanbiedt, moet toeristenbelasting betalen en een nachtregister bijhouden. Dit is wettelijk verplicht. In het nachtregister houdt u gegevens bij van alle gasten. Meer informatie over hoe u dat doet, vindt u op de pagina over toeristenbelasting

Omgevingsvergunning

In veel gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig voor een B&B, camping of ander nachtverblijf.

Via ruimtelijkeplannen.nl(externe link) vindt u informatie of het is toegestaan een B&B, camping of ander nachtverblijf op de locatie aanwezig te hebben.

Contact

Er komt veel kijken bij het starten van een hotel, B&B of camping. Het kan zijn dat u meer vergunningen nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing en reclame. Daarbij krijgt u te maken met regels voor hygiëne, horeca en catering. De gemeente helpt u hier graag mee verder.