In het hart van de gemeente Cranendonck, tussen de kernen Budel, Soerendonk en Maarheeze ligt het Cra­nendonckse bos met daaromheen een bijzonder cultuur­landschap: de Baronie van Cranendonck. 

De Baronie van Cranendonck is een plek met veel kwaliteiten. Het gebied kenmerkt zich door zijn sfeer, uitstraling en relatie met de natuur. Als onderdeel van zowel natuurgrenspark De Groote Heide als Kempen~Broek heeft dit gebied de potentie een natuurpoort te worden voor dit belevingslandschap. 

Vanuit het concept Vitaliteit werkt een enthousiaste groep initiatiefnemers samen met de gemeente aan het behoud, de versterking en ontwikkeling van deze bijzondere plek en de realisatie van de Baronie als natuurpoort. 

"Wie via de eeuwenoude eikenlanen de Baronie van Cranendonck nadert voelt meteen;
dit is een speciale plek"

Verloop project: van visievorming naar realisatie

  • In de periode van 2017 tot en met 2019 wordt het ambitieniveau voor de Baronie bepaald. Deze fase resulteert in februari 2020 in de opstart van de grondexploitatie voor het gebied van de Baronie van Cranendonck, vaststelling van de beeldkwaliteit en de opstart van de ruimtelijke procedure. 
  • 31 oktober 2021 opent de installatie Heksenjacht(externe link) voor het eerst haar deuren in het kasteeltje Cranendonck.
  • Juni 2020 start het eerste initiatief in het gebied: Herenboeren De Groote Heide(externe link).
  • Juni 2020 is de ruimtelijke kwaliteitsrichtlijn ter inzage gelegd, zodat het als formeel toetsingskader gebruikt kan worden.
  • Maart 2021 start IVN Cranendonck(externe link) de aanleg van hun Beleeftuin in de Baronie.
  • De gemeente is samen met de andere initiatiefnemers druk doende met de concretisering van plannen en het opstellen van het voorontwerp-bestemmingsplan.
  • De gemeente werkt samen met De Groote Heide(externe link) aan het vormgeven van de Natuurpoort Baronie van Cranendonck.