Wat is het?

Besparen op energie is goed voor ons allemaal. Immers, energie die jij niet gebruikt hoeft niet te worden betaald en niet te worden opgewekt. Een win-win voor portemonnee en milieu dus. Maar waar begin je?

Verwarmen

Als je denkt aan besparen denk je wellicht het eerst aan verlichting. Maar voor je energierekening loont besparen op het gasverbruik het meest. Gas is immers per kuub vier keer zo duur als stroom per kilowattuur. Driekwart van je energieverbruik is warmte. Ook vraagt verwarmen van een hele ruimte en alle lucht daarin een stuk meer dan het verlichten met een (LED-)lamp.

Verwarmen kan efficiënter

Ook onbewust kun je energie verloren laten gaan tijdens het verwarmen. Zo kan het raam openzetten in de winter tegendraads lijken. Maar het potdicht houden van je huis zorgt er voor dat de luchtvochtigheid toeneemt. En vochtigere lucht laat zich lastiger verwarmen waardoor je verwarming langer moet stoken.

Ook door verkeerde instellingen van je CV-ketel kun energie verspillen. Veel installateurs laten de instellingen van je ketel ongemoeid bij installatie. Hierdoor draaien veel CV-ketels onnodig op vol vermogen, terwijl het huis ook verwarmd kan worden met minder. Een beetje alsof je altijd plankgas rijdt in je auto, je verbruikt meer. Het loont om het maximale vermogen van je ketel lager in te stellen of deze bijvoorbeeld waterzijdig te laten inregelen.

Kijk voor een instructie op https://zetmop60.nl/(externe link)

Sluipverbruik

Je verbruikt stiekem meer dan je denkt. Je televisie, de magnetron, je internetrouter, de keukenboiler en een oplader in het stopcontact. Of je nu thuis bent of niet, je verbruikt er vaak niet minder door. Brandt er een lampje of kun je de tijd lezen, dan gaat er stroom door het apparaat terwijl het uitstaat. Dit noemen we sluipverbruik. Ook al lijkt het maar een kleinigheidje, over lange tijd verbruikt een standby-apparaat best veel. Zo gaat over de hele levensduur van een magnetron de meeste energie naar….het klokje.

ApparaatGemiddeld sluipverbruik(kWh per jaar)Besparing mogelijk
Kleine elektrische boiler150€ 30,00
PC150€ 30,00
TV-decoder met harde schijf130€ 26,00
Internetmodem80€ 16,00
Kokendwaterkraan80€ 16,00
Satellietontvanger59€ 11,80
Koffiemachine42€ 8,40
Audioset40€ 8,00
TV-decoder met harde schijf33€ 6,60
Printer/scanner28€ 5,60
Spelcomputer12€ 2,40
DVD/blueray-speler10€ 2,00
Laptop9€ 1,80
LCD-TV of monitor7€ 1,40
Acculader4€ 0,80
Telefoonlader1€ 0,20

Wat moet ik doen?

Besparen kun je leren. Om te besparen hoef je helemaal geen expert te zijn. Veel kennis is online te vinden. Kijk dus op een van de volgende sites voor nog meer bespaartips: