Wat is het?

De gemeente wil woningeigenaren helpen energielasten te verlagen, het wooncomfort te verhogen en de CO2 uitstoot in de gemeente terug te dringen. Momenteel zijn er subsidieregelingen speciaal voor onze inwoners en bedrijven.

Er zijn meer regelingen om van de gemeente, de provincie of het rijk een bijdrage te ontvangen voor energiebesparende maatregelen. Op de websites Energie Subsidiewijzer(externe link) en Milieu Centraal(externe link) staan alle mogelijkheden.

Regeling 'Energiebesparende Maatregelen' (ISDE)

Via deze regeling kunnen woningeigenaren of VvE's subsidie aanvragen voor:

  • de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler, aansluiting op een warmtenet
  • isolatiemaatregelen: gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zolder- en vlieringsvloerisolatie, vloer-/bodemisolatie en hoogrendements- (HR-) glas.

Kijk voor meer informatie en voor het doen van een aanvraag(externe link) op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds

Overweegt u de aanschaf van zonnepanelen of wilt u uw huis beter isoleren? En kunt of wilt u hiervoor geen financiële reserves aanspreken?

Als woningeigenaar kunt u gebruik maken van een Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Hiermee kunt u energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis financieren tegen aantrekkelijke condities en voorwaarden.

De belangrijkste voordelen op een rij:

  • een vaste lage rente en de mogelijkheid om vervroegd boetevrij af te lossen
  • geen bijkomende kosten zoals advies-, afsluit of taxatiekosten
  • afhankelijk van uw huidige energieverbruik kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse kosten van de lening te dekken.
  • maximaal 75% van de lening kan gebruikt worden voor de financiering van zonnepanelen; de overige 25% voor andere energiebesparende maatregelen.

De Energiebespaarlening is ook beschikbaar voor Verenigingen van eigenaren (VvE's) van appartementen- en wooncomplexen en voor scholen.

Het Nationaal Warmtefonds opereert in opdracht van de Rijksoverheid om voor einde 2023 zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen te realiseren.

Kijk voor meer informatie en het doen van een aanvraag op de website van het Nationaal Warmtefonds(externe link)

Verhuurssubsidie voor energieadvies en besparende maatregelen (SVOH)

Deze nieuwe subsidieregeling biedt particuliere of commerciële verhuurders de gelegenheid om subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van hun gereguleerde huurwoningen. De regeling loopt van 1 april 2022 tot en met 31 december 2025.  

De subsidie is bedoeld voor verhuurders met maximaal 100 gereguleerde woningen of verhuurders die gereguleerde huurwoningen boven de liberalisatiegrens verhuren. 

Via deze regeling kunnen deze verhuurders subsidie aanvragen voor een energieadvies en voor energiebesparende maatregelen en onderhoud. De maximale subsidie per woning is 6.000 Euro met als voorwaarde dat er minimaal twee maatregelen voor energiebesparing of onderhoud worden uitgevoerd. 

Klik voor meer informatie of het doen van een aanvraag van de Subsidie Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)(externe link).