Eenzaamheid herkennen

Volgens de cijfers van de Gezondheidsmonitor uit juni 2021 voelt 1 op de 10 Nederlandse volwassenen zich eenzaam. Nog eens 1 op de 3 Nederlanders heeft er wel eens last van. Ouderen hebben er het meest mee te maken. Meer dan de helft van de 75-plussers voelt zich eenzaam, maar ook onder jongeren zien we gevoelens van eenzaamheid groeien.

Wat eenzaamheid is en hoe het voelt is voor iedereen verschillend. Het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen en er wordt weinig over gepraat. Daarom is het goed om scherp te zijn op signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid.

Een klein gebaar kan het verschil maken

Ook jij kunt vandaag iets betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt. Heb je een familielid, vriend of buur die hier last van heeft? Er is altijd wel iets dat iemand leuk vindt om te doen, samen met jou of met anderen. Een steuntje in de rug kan veel betekenen.

Zo kun je het verschil maken

Signaleer je eenzaamheid in je omgeving? Maak een praatje, bied een luisterend oor en kijk samen wat er mogelijk is. Er is altijd wel iets dat iemand leuk vindt om te doen, samen met jou of met anderen. Een steuntje in de rug kan veel betekenen. Meer info? Zie www.eentegeneenzaamheid.nl(externe link)

Zoek je een luisterend oor of hulp?

Iedereen

Jongeren

Hieronder vind je organisaties waarmee je kunt praten of waar je hulp kunt vinden:

De Luisterlijn

De Luisterlijn: Bellen met deze telefonische hulpdienst kan anoniem, dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Al meer dan 60 jaar weten mensen de Luisterlijn te vinden. Want praten lucht op. Wanneer je pijn hebt of ergens over piekert; op de momenten dat je je alleen voelt of juist blij. Wij geven je even dat steuntje in de rug. De hulp is vrijblijvend en anoniem. Bel 088 0767 000 voor een luisterend oor. Er zijn ook mogelijkheden om met de luisterlijn te mailen of te chatten. Kijk daarvoor op www.deluisterlijn.nl(externe link).

Sociaal makelaars

Iedere kern in Cranendonck heeft een sociaal makelaar. Wil je weten wat een sociaal makelaar doet of contact met hen opnemen kijk dan op https://www.cranendonck.nl/sociaal-makelaars.

Mentale veerkracht 

Voor informatie, hulp en (gratis) trainingen om mentaal fit te worden én te blijven kun je terecht bij het online platform www.mentalekracht040.nl(externe link). Bijvoorbeeld over onderwerpen als piekeren, verbeteren van je zelfbeeld, seksualiteit, carrière, leefstijl en kinderen.