Wat is het?

Voor het verwijderen van dode dieren (kadavers) gelden verschillende regels, afhankelijk van het soort dier en de omstandigheden.

Wat moet ik doen?


Dood dier langs de weg

Ziet u een dood dier langs de weg of op een andere plek? Waarschuw dan de gemeente of de dierenambulance. Een melding geeft u eenvoudig door via het meldsysteem van de gemeente.

Voor het melden van wildaanrijdingen (of valwild) zoals een ree of zwijn neemt u contact op met de politie via telefoonnummer 0900-8844. De politie neemt contact op met de valwildcoördinator van de verantwoordelijke Wildbeheereenheid. De valwildcoördinator haalt de gewonde of dode ree weg.
 

Dood huisdier

Gooi uw dode huisdier niet in de afvalbak. Ook niet als het om een klein dier gaat. In plaats daarvan kunt u één van de volgende dingen doen:

  • U kunt het dier laten ophalen door de dierenambulance.
  • U kunt het laten begraven of cremeren.
  • U kunt het afgeven bij een speciale verzamelplaats van de gemeente.
  • U kunt het begraven in eigen tuin of op eigen terrein. Het graf moet dan minimaal 75 centimeter diep zijn. U mag het dode dier niet verpakken in plastic of andere stoffen die schadelijk zijn voor de bodem.
     

Dood hobbydier

Is uw pony, geit of schaap dood? Meld dit direct bij het erkende destructiebedrijf Rendac. Dit bedrijf haalt het kadaver op en verwerkt het. Alleen het kadaver van een paard mag ook verbrand worden in een speciaal huisdiercrematorium. Een hobbydier mag niet worden begraven op eigen terrein.
 

Dood dier in het water

Ziet u een dood dier in het water? Meld dit bij Waterschap de Dommel. Dit kan via telefoonnummer: 0411-618 618 of via de website van Waterschap de Dommel(externe link). Haal het dier niet zelf uit het water!

Aanvullende informatie

Helaas vindt de gemeente regelmatig overleden huisdieren in de openbare ruimte. Deze worden naar de milieustraat aan het Rondven in Maarheeze gebracht. Hier kunt u dan ook informeren wanneer uw huisdier vermist is. De milieustraat is telefonisch bereikbaar op nummer 06-45384321. Draagt het huisdier een chip, dan proberen wij de eigenaar op de hoogte te brengen.

Dieren zonder chip

Heeft het gevonden huisdier geen chip? Dan wordt het kadaver ongeveer twee weken bewaard. 

Is uw huisdier vermist?

U kunt dit eenvoudig digitaal doorgeven via het meldsysteem van de gemeente of neem contact met ons op via telefoonnummer 14 0495.