Wateroverlast 

Regenwater zakt in een tuin met veel tegels en stenen niet goed weg. Dit zorgt voor plassen en wateroverlast. In een groene tuin met weinig tegels zakt regenwater sneller in de grond. Dit betekent minder wateroverlast en een goede bodem voor planten en dieren om te leven.

Hitte(stress) buiten en binnen

Naast wateroverlast hebben we ook steeds vaker te maken met hitte. Bij een periode van warm weer en veel zonneschijn zorgen de tegels in uw tuin dat het nóg warmer wordt. De tegels nemen namelijk overdag de warmte op en geven dit ‘s avonds langzaam weer af. Daardoor ervaart u ’s avonds geen verkoeling in de tuin als de zon onder is. 

Biodiversiteit: meer dieren en planten in de tuin

Kleine dieren en insecten hebben het zwaar in gebieden waar veel huizen staan omdat er weinig voedsel en nestmogelijkheden zijn. Meer groen in de tuin helpt hierbij en geeft meer ruimte aan dieren om te leven, voedsel te vinden of een schuilplek te zoeken. 

Veel voordelen: haal die tegels uit de tuin!

Kort samengevat: we moeten de grond meer als spons gebruiken. Het regenwater wordt na een regenbui opgenomen in de bodem en voedt de planten in uw tuin. De (bodem)dieren komen vanzelf weer terug in uw groenere tuin. Op warme dagen werkt het groen verkoelend. En planten en bloemen zien er ook nog eens kleurrijk en mooi uit!

Hulp en subsidie

Wilt u uw tuin ook groener maken met minder tegels? Vindt u het fijn om hulp te krijgen waar te beginnen? Schakel dan de hulp in van een gratis tuinklimaatcoachOf bekijk alle onze tips .Wist u dat we ook een subsidie geven voor het afkoppelen van regenwater en vergroenen van uw tuin ? 

Ruil op 23 maart 2024 tegels om voor gratis planten

Gaat u samen met ons ook voor meer groen tijdens het NK-tegelwippen? Haal hiervoor de tegels en klinkers uit uw tuin en ruil deze op zaterdag 23 maart om voor gratis bloeiende planten! Zo helpt u natuur en klimaat, terwijl u geniet van een kleurrijke tuin. Lees hier meer over deze actie en voorwaarden