Circulair project InduSym

Circulair project InduSym

InduSym is een afkorting voor industriële symbiose, een vorm van circulaire economie: de reststroom van één bedrijf wordt de grondstof van een ander bedrijf. Met voldoende van deze uitwisselingen ontstaat een cirkel zonder restafval. Samenwerkende bedrijven kunnen goedkoper aan materialen komen zonder nieuwe grondstoffen te verbruiken. Of ze kunnen reststromen een nuttige bestemming geven terwijl ze besparen of geld verdienen op afvalverwerking. De tool InduSym helpt om de juiste matches tussen vraag en aanbod te maken.

De winst voor jouw bedrijf? 

Doordat we de data van alle deelnemende bedrijven verzamelen, kunnen we ook naar de collectieve mogelijkheden voor het bedrijventerrein kijken. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Collectieve zonnepanelen of een warmtepomp (incl. subsidie);
  • Collectief inkopen en inzamelen van recyclebare papieren koffiebekers;
  • Collectief inzamelen van koffiedik (een waardevolle grondstof voor zwammenteelt), plastic enz.;
  • Uitwisselen of collectief inzamelen van pallets op het bedrijventerrein;
  • En alle overige kansen die uit de bedrijvenscans naar voren komen…

Gemeenten in Midden-Limburg lopen warm voor het project InduSym (industriële symbiose) waarbij het afval van één bedrijf de grondstof wordt van een ander bedrijf. In Nederweert is al gestart met deze vorm van circulaire economie, omliggende gemeenten haken nu aan. In Nederweert zijn 44 van de 70 ondernemingen op bedrijvenpark Pannenweg ll gestart met het project dat door het regionaal samenwerkingsverband Keyport2020 is gecoördineerd. Intern hebben twee bedrijven al een verduurzaming verwezenlijkt: Promic levert haar mobiele presentatiesystemen uit op gebruikte pallets in plaats van nieuwe, bij Pirtek worden lege jerrycans met hydrauliek olie niet meer weggegooid maar gaan ze terug naar de leverancier die de jerrycans opnieuw gebruikt. “Het gezamenlijk recyclen van plastic afval, dat door PP Recycling wordt verwerkt tot een nieuw product dat vervolgens weer door Medicura worden afgenomen vergt wat meer regelwerk. Met meerdere bedrijven uit de regio wordt dit vraagstuk opgepakt. Daarnaast is er volgende maand een bijeenkomst over het collectief aanschaffen van zonnepanelen”, vertelt Renske Cox van Keyport die het project begeleidt. In Nederweert wordt bovendien uitgezocht hoe koffiedik door de deelnemende bedrijven kan worden verzameld en aangeleverd voor het kweken van oesterzwammen bij Zwamburg in Schimmert, hoe duurzaam printpapier gezamenlijk ingekocht kan worden bij Paperwise in Weert en hoe de papieren koffiebekers gezamenlijk ingekocht en opgehaald kunnen worden in samenwerking met Moonen Packaging in Weert. 

Cranendonck, Leudal, Maasgouw, Roerdalen, Roermond en Weert (kortom, alle Keyport gemeenten) zijn inmiddels aangehaakt en in Zuid-Limburg heeft ESZL ook interesse, weet Cox. “Via het project InduSym wordt bij deelnemende bedrijven een scan gemaakt van energie- en afvalstromen, deze data wordt verzameld waarna bedrijven een persoonlijk advies krijgen en tevens in contact worden gebracht met buur-ondernemers om het uitwisselen van materialen in de praktijk te brengen". In principe betalen gemeente en Keyport elk een gelijk deel en leveren de bedrijven een kleine bijdrage om mee te doen.

In Cranendonck hebben RVM Metaalinterieurs, Roefs Montagetechniek, Prowise en Vlassak Beton zich als eerste gemeld.

Is je interesse gewerkt? 

Neem dan contact op met

Renske Cox
06 575 87 920
Of mail naar renske.cox@keyport2020.nl

Lees verder..