Coronavirus en (sport)verenigingen

Coronavirus en (sport)verenigingen

Op deze pagina staat alle informatie die voor u als (sport)vereniging van belang is rond de coronamaatregelen.

Houd voor alle algemene updates www.cranendonck.nl/coronavirus in de gaten. Daar komt ook de informatie te staan over de maatregelen die gaan gelden vanaf 29 april voor het buitensporten. De specifieke maatregelen plaatsen we ook op deze pagina.

Heeft u specifieke vragen, neem dan contact op via sportverenigingen@cranendonck.nl.

Lokale regelingen

Huur en subsidie accommodatie

De gemeente krijgt veel vragen over het betalen van huur voor accommodaties en het ontvangen van subsidies. Zowel de huur van accommodaties als de gemeentelijke subsidie lopen in deze periode gewoon door. Komt u toch in de problemen met betaling van huur, dan kunt u een mail sturen naar sportverenigingen@cranendonck.nl. De gemeente gaat samen met u op zoek naar een passende oplossing. Hierbij kunt u denken aan een betalingsregeling. Verenigingen die niet betalen worden daarop aangesproken. Bij niet-nakoming van de verplichting wordt een incassotraject aangegaan.


Landelijke regelingen

Regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS)

Sportverenigingen en -stichtingen en bijvoorbeeld fitnessclubs kunnen via het noodloket van Economische Zaken tot en met 26 juni 2020 een eenmalige tegemoetkoming van €4.000,- euro aanvragen. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden.

Meer informatie over TOGS

Wilt u hulp bij deze aanvraag? Vanaf woensdag 8 april stelt www.sportsubsidie.nl iedere woensdagmiddag (13.00 – 17.00 uur) een gratis spreekuur in voor sportorganisaties. Het spreekuur is bereikbaar via 06-53972300.

Coronanoodfonds Sport 

Het NOC*NSF zet 4 a 5 miljoen euro opzij als begin van een groter fonds om de financiële gevolgen van de noodzakelijke maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk op te vangen. Het Coronanoodfonds Sport vormt een aanvulling op de regelingen van de overheid.

Meer informatie over Coronanoodfonds Sport

Belangrijke websites

Naast de berichtgeving vanuit de gemeente, de Rijksoverheid en het RIVM is er ook de berichtgeving vanuit landelijke organisaties die specifiek op sport gericht is. Het is van belang om de communicatie vanuit het NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten goed te blijven volgen. Ook op allesoversport.nl is meer informatie te vinden.


Nieuwsupdates

2 juli 2020

Per 1 juli binnen- en buitensport weer toegestaan voor sportaanbieders

Op woensdag 24 juni heeft het kabinet een aantal (nieuwe) maatregelen aangekondigd in het kader van de corona-aanpak in Nederland. Eén van die maatregelen maakt het mogelijk dat binnen- en buitensport voor alle leeftijden vanaf 1 juli weer is toegestaan. Hieronder leest u meer informatie.

De belangrijkste richtlijnen op een rij

 • Per 1 juli is zowel binnen- als buitensport weer toegestaan. Binnensportaccommodaties, waaronder sportscholen mogen hun deuren weer openen. Er mag weer binnen worden gesport door alle doelgroepen in alle takken van sport.
 • Voor alle leeftijdsgroepen geldt dat zij normaal spelcontact mogen hebben. Tijdens trainingen en wedstrijden hoeft bij contactsporten geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.
 • Voorafgaand en na afloop van de sportbeoefening dienen sporters van 19 jaar en ouder wél 1,5 meter afstand tot elkaar te houden, waaronder in de kleedkamers en in de kantines die ook per 1 juli weer open mogen.
 • Kleedruimtes en toilet- en douchevoorzieningen van sportaccommodaties zijn weer open.
 • Geforceerd stemgebruik langs het veld, zoals schreeuwen en spreekkoren, is niet toegestaan. 

Voor de volledige richtlijnen verwijzen wij naar:

Wilt u weer gaan starten met uw sportactiviteiten in een niet-gemeentelijke accommodatie?
(zoals sportscholen, het Zuiderpoortcomplex en de Borgh)

 • Dan adviseert de gemeente hiervoor een protocol op te stellen. U hoeft dit protocol niet bij de gemeente in te dienen ter beoordeling. Bij het opstellen van het protocol kunt u gebruik maken van het protocol Verantwoord Sporten. Dit protocol is opgesteld door NOC*NSF (sportbonden), de Vereniging Sport en Gemeenten.
 • Voor ZuiderpoortSport is het wel nodig een protocol in te dienen. Neem daarvoor contact op met ZuiderpoortSport.
 • Ook voor binnensport in gemeenschapshuizen kunnen aanvullende richtlijnen gelden. Neem voor de exacte voorwaarden contact op met de betreffende locatie.

Wilt u weer gaan starten met uw sportactiviteiten in een gemeentelijke accommodatie?

Neem dan contact op via 0495 431 222 of sportverenigingen@cranendonck.nl voor de mogelijkheden en voorwaarden.
Uitgangspunt daarbij blijven de bovengenoemde richtlijnen.

Tijdens de zomervakantie zijn de gemeentelijke binnensportaccommodaties gesloten. U kunt wel terecht in het Zuiderpoortcomplex of gebruik maken van de sportparken.


13 mei 2020

Sporten in Cranendonck per 11 mei 2020

Per 11 mei gelden er aangepaste regels voor het buitensporten door volwassenen.

 • Voor jongeren tot en met 12 jaar geldt dat zij geen 1,5 meter afstand dienen te houden tijdens het sporten. Sporten is georganiseerd met begeleiding en is enkel in de buitenlucht toegestaan.  Er is geen maximale groepsgrootte.
 • Jongeren tot en met 18 jaar moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Ook sporten zij georganiseerd met begeleiding in de buitenlucht. Er is geen maximale groepsgrootte. 
 • Voor volwassenen, boven de 18 jaar, geldt dat zij altijd 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Ook wanneer zij sporten met begeleiding. Er is geen maximale groepsgrootte.
 • Sporthallen, squashbanen en andere indoor sportaccommodaties blijven gesloten. Ook de kleedkamers en kantines bij sportverenigingen en sporthallen blijven dicht.

De volledige regels zijn te vinden op: www.rijksoverheid.nl, nocnsf.nl/coronavirus-en-sport, het RIVM en de noodverordening.

Enkele vragen en antwoorden

 • Waar kan ik terecht voor lokale ondersteuning?
  • U kunt contact met de gemeente opnemen via sportverenigingen@cranendonck.nl of 0495-431222.
  • U kunt zich inschrijven voor het spreekuur (*zie eerder gepubliceerd bericht op 11 mei jl.)
  • De telefoonlijn bij de ambtenaren Sport is momenteel druk bezet. Mochten zij telefonisch moeilijk bereikbaar zijn, dan kunt u met uw vragen ook contact opnemen met de vrijwilligerscentrale. Mail naar carrievanhoef@cordaadwelzijn.nl of marlonkorsten@cordaadwelzijn.nl, bel of app naar Carrie van Hoef, 06-10208470 of Marlon Korsten, 06-20372237.
    
 • Hoe vraag ik toestemming voor het opstarten van de sportactiviteiten?
  • Graag krijgen wij een bericht van u als u sportactiviteiten organiseert. Van belang is dat u zich houdt aan: de geldende noodverordening, de richtlijnen van het RIVM en NOC*NSF en eventueel aanvullende protocollen van uw bond.
  • Indien u gebruik wilt maken van een ander buitenterrein, neemt u contact op via sportverenigingen@cranendonck.nl met het locatieverzoek. Wij nemen dan contact met u op.
  • Voor diverse buitenterreinen (onder andere enkele parkeerplaatsen bij sportgelegenheden) is al aangegeven dat deze gebruikt kunnen worden. Dit is rechtstreeks aan de sportaanbieders teruggekoppeld. Zij ontvangen daarvoor geen aparte schriftelijke bevestiging. Wij gaan er vanuit dat aanbieders hun verantwoording nemen en zich houden aan de noodverordening, richtlijnen van het RIVM en NOC*NSF en eventueel aanvullende protocollen van de bond.

11 mei 2020

Extra digitale spreekuren voor (sport)verenigingen

De gemeente plant extra digitale spreekuren speciaal voor (sport)verenigingen. Wethouder sport, Marcel Lemmen, gaat tijdens dit spreekuur graag met u in gesprek over vragen die spelen binnen de vereniging. Ook kunt u delen waar u tegenaan loopt in het organiseren van sport en beweging in tijden van corona.

Tijdstippen spreekuren sport

De spreekuren vinden voorlopig tot 5 juni plaats op de volgende tijdstippen:

 • Maandagen van 14.00-15.00 uur (25 mei)
 • Vrijdagen van 12.00- 13.00 uur (15 mei, 29 mei en 5 juni)

Op maandagen is er een kwartier per vereniging ingepland voor de relatief korte vragen, op vrijdagen een half uur voor iets uitgebreidere vragen.

Afspraak maken?

Opgeven voor het spreekuur kan via bestuurssecretariaat@cranendonck.nl Geef daarbij aan of u de mogelijkheid hebt om digitaal te vergaderen via een laptop/computer met camera en microfoon of alleen via de telefoon. Voor het digitaal vergaderen stuurt de gemeente u een link voor een vergadering via Microsoft Teams (u hoeft zelf geen Microsoft Teams te hebben om dit te kunnen gebruiken). Eventueel kunt u ook de agendapunten of vragen vooraf aangeven.


1 mei 2020

Spreekuur voor (sport)verenigingen

De gemeente gaat starten met een digitaal spreekuur speciaal voor (sport)verenigingen. Wethouder sport, Marcel Lemmen, gaat tijdens dit spreekuur graag met u in gesprek over vragen die spelen binnen de vereniging. Ook kunt u delen waar u tegenaan loopt in het organiseren van sport en beweging in tijden van corona. De spreekuren vinden voorlopig tot 19 mei plaats op de volgende tijdstippen:

 • Maandagen van 14.00-15.00 (11 mei)
 • Vrijdagen van 12.00- 13.00 (8 mei en 15 mei)

Op maandagen is er een kwartier per vereniging ingepland voor de relatief korte vragen, op vrijdagen een half uur voor iets uitgebreidere vragen. Opgeven voor het spreekuur kan via bestuurssecretariaat@cranendonck.nl. Geef daarbij aan of u de mogelijkheid hebt om digitaal te vergaderen via een laptop/computer met camera en microfoon of alleen via de telefoon. Voor het digitaal vergaderen stuurt de gemeente u een link voor een vergadering via Microsoft Teams (u hoeft zelf geen Microsoft Teams te hebben om dit te kunnen gebruiken). Eventueel kunt u ook de agendapunten of vragen vooraf delen.


29 april 2020

Buiten sporten 

Vanaf vandaag mogen verenigingen weer buitensport- en beweging geven aan kinderen en jongeren t/m 18 jaar. Fijn, want bewegen is gezond! Houd je daarbij wel aan de maatregelen van het RIVM en aan het sportprotocol opgesteld door Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en NOC/NSF. Als de vereniging is aangesloten bij een sportbond, dan moet deze aanvullend ook rekening houden met de voorschriften van de sportbond. De gemeente legt contact met alle sport- en beweegverenigingen in Cranendonck voor extra informatie en de mogelijkheid tot het stellen van vragen. De sportvereniging informeert haar leden over of en wanneer er weer gesport wordt.

Bekijk hier de poster "Spelregels om weer veilig te sporten"