Verhuizen naar Nederland

Verhuizen naar Nederland

  • Wat is het?

    Als u in Nederland komt wonen, moet u zich inschrijven bij de gemeente. Dit geldt ook als u al eerder in Nederland hebt gewoond.

    Afspraak maken

    Vanaf 14 december werken wij met een nieuw afsprakensysteem.
    Wilt u vóór 14 december een afspraak inplannen?
    Neem dan deze week telefonisch contact met ons op via 14-0495.

  • Hoe werkt het?

    Als u minstens 4 maanden in Nederland komt wonen binnen een periode van 6 maanden, moet u zich inschrijven bij de gemeente.

    U kunt zich inschrijven bij de gemeente als u legaal in Nederland bent. Dit heet rechtmatig verblijf. Uw verblijf is rechtmatig in de volgende gevallen:

    • U hebt de Nederlandse nationaliteit.
    • U hebt de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie.
    • U hebt de nationaliteit van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
    • U hebt een geldige verblijfsvergunning.
    • U mag de beslissing op uw aanvraag voor een verblijfsvergunning in Nederland afwachten.
  • Wat moet ik doen?

    Ga persoonlijk naar de gemeente om u in te schrijven. Ook partners en kinderen melden zich persoonlijk bij de gemeente. Doe dit binnen 5 dagen nadat u in Nederland bent aangekomen. Maak hiervoor wel een afspraak.

  • Wat heb ik nodig?

    • Uw geldige identiteitsbewijs.
    • Een reisdocument of ander document waaruit uw nationaliteit blijkt.
    • Documenten die bewijzen dat u hier woont. Bijvoorbeeld een huurcontract, eigendomsbewijs of verklaring van de hoofdbewoner van de woning.
    • Officiële documenten uit uw tijd in het buitenland. Bijvoorbeeld een geboorteakte, huwelijksakte, erkenningsakte of echtscheidingsakte. Let op: als deze documenten niet in het Nederlands, Engels, Duits of Frans zijn, moeten ze eerst vertaald en gelegaliseerd worden. Doe dit voordat u naar Nederland komt. 
    • Als u bij iemand gaat inwonen of u gaat samenwonen, hebt u schriftelijke toestemming van de hoofdbewoner van dat adres nodig.
    • Als u vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten naar Nederland komt, hebt u een bewijs van uitschrijving nodig.
    • Indien van toepassing: uw geldige verblijfsvergunning of bewijs dat deze is aangevraagd.
  • Hoe lang duurt het?

    De gemeente schrijft u zo snel mogelijk in. Dit duurt maximaal 4 weken.

  • Aanvullende informatie

    Niet langer dan 4 maanden in Nederland

    Als u bijvoorbeeld grensarbeider of buitenlandse student bent en niet langer dan 4 maanden in Nederland blijft, is het belangrijk om ingeschreven te zijn in de Basisregistratie Personen. U krijgt daarmee een BSN, uw eigen persoonsnummer voor het contact met de Nederlandse overheid. Voor een BSN kunt u alleen terecht bij één van de inschrijfvoorzieningen.  

  • Zie ook

  • Downloads

  • Tip of vraag

    Wij werken continu aan de kwaliteit van onze website. Heb je een opmerking of tip over dit product? Laat het ons weten via het TIP-formulier.

    Heb je een (algemene) vraag? Gebruik dan het webformulier of bel: 14 0495.