Vuurwerk en de jaarwisseling van 2021-2022

Vuurwerk en de jaarwisseling van 2021-2022

Helaas is Corona nog steeds onder ons. Het kabinet wil extra druk op de zorg en handhaving ook de komende jaarwisseling voorkomen. Dit heeft gevolgen voor het afsteken van vuurwerk.

Landelijk verbod op vuurwerk

Het kabinet heeft een landelijk vuurwerkverbod aangekondigd voor de komende jaarwisseling. Dit betekent een verbod op het afsteken, bezitten en vervoeren van vuurwerk in het hele land.

Carbidschieten wordt niet gezien als vuurwerk. In de gemeente Cranendonck is het afschieten van carbid verboden. Er geldt een vrijstelling op dit verbod tijdens de jaarwisseling, dit is echter aan strikte voorwaarden verbonden.  Meer informatie hierover vindt u in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op de website van de gemeente (art 2: 73a en b).

Wat mag wel?

Alleen vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie, zoals sterretjes en knalerwten, mag wel worden afgestoken. Dit is weliswaar het minst gevaarlijke vuurwerk, maar toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand.