Updates Coronavirus

Updates Coronavirus

Op deze pagina vindt u actuele informatie over het coronavirus.

Algemeen 

Website Rijksoverheid 

Website RIVM

Eenvoudige uitleg coronavirus 

Corona dashboard Nederland

Publieksinformatienummer (telefonisch): 0800-1351

Bent u ondernemer? Klik dan hier

Informatie voor (sport)verenigingen, klik hier

Informatie voor cultuuraanbieders, klik hier

Aangepaste dienstverlening

Sinds 18 maart 2020 zijn er in verband met het coronavirus een aantal wijzigingen in onze dienstverlening. Voor u en onze veiligheid volgen ook wij de RIVM-richtlijnen op in strijd tegen corona. Dit doen we door persoonlijk contact op het gemeentehuis zoveel mogelijk te beperken.

Er gelden daarom beperktere openingstijden. Alleen afspraken die noodzakelijk zijn gaan door en er is geen vrije inloop mogelijk. U kunt alleen telefonisch een afspraak maken (via 14-0495). Meer hierover.

Misschien kunt u uw vraag ook online regelen en is een afspraak niet nodig? Ga hiervoor naar de homepage en kies voor 'online regelen'. Of typ wat u zoekt in het zoekveld en kijk op de informatiepagina of u dit online kunt regelen.

Avondopenstelling vervalt

Vanwege de huidige coronamaatregelen is er in ieder geval tot en met 19 december geen avondopenstelling van het gemeentehuis (op maandag).


Actueel

17 januari 2022

Persconferentie 14 januari

Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. 

Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari 

Studenten op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten kunnen weer fysiek onderwijs krijgen. Dit is volgens het OMT verantwoord en tevens van groot belang voor de mentale gezondheid en ontwikkeling van jongeren.

Weer fysiek onderwijs op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten


14 januari 2022

Brandbrief van 21 burgemeesters Zuidoost-Brabant: 'Versoepel de maatregelen’

De 21 burgemeesters van Zuidoost-Brabant stuurden een brandbrief naar de minister-president met een noodkreet namens en voor alle ondernemers.

Lees de brandbrief van de 21 regio burgemeesters


10 januari 2022

Zelftesten en mondkapjes voor inwoners met een laag inkomen

Het is belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze samenleving, dus ook in de bestrijding van het coronavirus. De gemeente Cranendonck maakt daarom een eenmalige vergoeding voor een gratis pakket zelftesten en mondkapjes beschikbaar voor inwoners met een laag inkomen. Hiermee willen we onze inwoners helpen om de regels in en om het huis na te leven.

Vergoeding

Ontvangt u een maandelijkse (bijstands-)uitkering van de gemeente Cranendonck? U krijgt dan van ons per volwassene een eenmalige vergoeding. Wij maken de vergoeding deze maand over op uw rekening. Voor de vergoeding hoeft u dus geen aanvraag in te dienen. Met deze vergoeding kunt u zelftesten en mondkapjes kopen.

Gratis pakket

Heeft u een laag inkomen maar geen maandelijkse (bijstands-)uitkering of tegemoetkoming voor de collectieve ziektekostenverzekering van de gemeente Cranendonck? U mag dan een gratis pakket ophalen. Het pakket bestaat uit meerdere zelftesten en mondkapjes [1]. Iedere volwassene krijgt een pakket. 

U kunt het pakket afhalen bij de balie van het gemeentehuis. Maak hiervoor eerst telefonisch een afspraak via het telefoonnummer 14 0495 of (0495) 431222.

Gebruik zelftest

Een zelftest is een coronatest die u zelf thuis kunt gebruiken. Heeft u corona-gerelateerde klachten? Gebruik dan een zelftest of maak een testafspraak bij de GGD. Dit kan via 0800-1202 (dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur) of op www.coronatest.nl. Is de zelftest positief? Maak dan een afspraak bij de GGD om de uitslag te bevestigen. Wanneer u (nog) geen klachten heeft, maar wel veilig naar uw werk of bij anderen op bezoek wilt gaan, is het aan te raden om eerst een corona-zelftest te doen. Kijk voor meer informatie over het gebruik van zelftesten op de website van de Rijksoverheid.

[1] Dit betreft wasbare stoffen mondkapjes. Deze zijn ingekocht toen nog niet duidelijk was dat het OMT met een nieuw advies over medische mondkapjes zou komen. Het is op dit moment Ten tijde van deze publicatie is nog niet duidelijk of het kabinet dit advies zal overnemen en of deze mondkapjes dus nog bruikbaar zijn in de toekomst.


20 december 2021

Persconferentie 18 december

Het is de afgelopen week duidelijk geworden dat omikron zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. Het OMT verwacht dat deze variant eind december al dominant zal zijn in Nederland. Dit is eerder dan verwacht. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat.

Verspreiding omikron vertragen: Nederland in lockdown


15 december 2021

Persconferentie 14 december

Het aantal besmettingen en coronapatiënten in ziekenhuizen is nog steeds hoog. Ook zorgt de omikronvariant voor onzekerheid. Het kabinet heeft daarom besloten de maatregelen te verlengen tot en met vrijdag 14 januari. De basisscholen gaan maandag 20 december dicht.

Alle informatie over de geldende maatregelen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Liever de beeldsamenvatting bekijken? Klik dan hier.

Boostercampagne versneld voor alle volwassenen 
Vanwege de omikronvariant krijgt elke 18-plusser uiterlijk in de tweede helft van januari een boosterprik aangeboden. Een booster kan helpen om de bescherming tegen deze variant te verhogen en verspreiding tegen te gaan. Tot nu toe wordt er gevaccineerd van oud naar jong en dat blijft zo. De booster wordt gegeven na 3 maanden in plaats van na 6 maanden na de laatste vaccinatie of doorgemaakte coronabesmetting. In totaal krijgen er dan nog 8,5 miljoen volwassenen een booster aangeboden. Voor het eind van het jaar krijgen bijna alle 60-plussers een uitnodiging voor een booster.


14 december 2021 

Vaccinatie Twijfeltelefoon

Vanaf maandag 13 december heeft de vaccinatie twijfeltelefoon een nieuw telefoonnummer. De Vaccinatie Twijfeltelefoon is bedoeld voor iedereen die vragen heeft over het coronavaccin en graag medisch advies wil hebben. Dit kan gaan om vragen over eventuele bijwerkingen, zwangerschap, gezondheid en andere vragen.

Mensen kunnen anoniem aan een onafhankelijke dokter hun vragen stellen. Een team van medisch specialisten (in opleiding)  en verpleegkundigen staat klaar om vragen te beantwoorden en in gesprek te gaan om bij te dragen aan goede voorlichting. Mensen die twijfelen over het nemen van een coronavaccin kunnen dagelijks tussen 8.30 en 16.30 uur bellen met het nummer 088-755 57 77.

Dit is een initiatief van de universitaire ziekenhuizen in Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Maastricht en Nijmegen.


13 december 2021 

Reminder - Regeling Vangnet Maatschappelijke Organisaties Cranendonck (VMOC)

Indien uw organisatie op basis van onderstaande documenten in aanmerking denkt te komen voor financiële hulp van de gemeente, kunt u uw verzoek indienen bij: a.meijer-vandenbroek@cranendonck.nl

Wij benaderen u dan voor het aanleveren van nadere informatie.

Documenten:


29 november 2021

Persconferentie 26 november

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. Daarom grijpt het kabinet in, met strengere maatregelen. Om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daarbij gaat het dagelijks leven overdag (school, werk, sport et cetera) door, maar wel met aanvullende regels. In de avond is bijna alles gesloten. Tijdens de persconferentie van vrijdag 26 november werden deze maatregelen aangekondigd.

Alle informatie over de geldende maatregelen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.


26 november 2021 

Boodschap burgemeesters veiligheidsregio

Naar aanleiding van de persconferentie van 26 november 2021 hebben de burgmeesters uit de veiligheidsregio gezamenlijk deze boodschap gedeeld:

"De coronacrisis vraagt het uiterste van ons allemaal. Of u nu in de zorg werkt, een horecaonderneming runt, evenementenorganisator bent of al anderhalf jaar thuis aan de keukentafel uw werk moet doen. En hoewel iedereen geraakt wordt, is de impact heel verschillend. Dat is wat deze crisis zo moeilijk maakt.

En toch is er maar één manier om het coronavirus onder controle te krijgen: samen. De wetten van de natuur zijn eenvoudig. Hoe meer contact mensen met elkaar hebben, hoe gemakkelijker het virus de kans krijgt om over te springen. Er zit dus niets anders op dan de komende weken onze contacten flink te beperken. De situatie in de ziekenhuizen is té ernstig; dat kunnen we niet zo door laten gaan.

We doen opnieuw een beroep op uw solidariteit. Vanavond heeft het kabinet extra maatregelen aangekondigd. Maatregelen die nodig zijn om de zorg overeind te houden. Zodat bijvoorbeeld mensen met kanker of hartproblemen de noodzakelijke behandelingen kunnen krijgen. Zodat dokters op de intensive care niet voor de verschrikkelijke keuze komen te staan: jij wel en jij niet…  

Net zo goed als u, spijt het ons dat de vele beperkingen nodig zijn. We dachten en hoopten allemaal dat het ergste voorbij was en dat corona ons leven niet langer zou bepalen. Maar het virus is grillig en weet ons toch steeds weer te verrassen. Daarom moeten we onze verantwoordelijkheid nemen en ons aan de maatregelen houden, hoe moeilijk dat ook is.

We weten dat het overgrote deel van onze inwoners er ook nu weer de schouders onder zal zetten en zich aan de maatregelen zal houden. Dank daarvoor! Mensen die twijfelen roepen we op om tóch mee te werken. Voor iedereen die ziekenhuiszorg nodig heeft en daarna graag weer gezond terug wil keren naar geliefden en familie. Hou vol!"


12 november 2021

Carnavalsactiviteiten Buulder Buk afgelast

Gemeente Cranendonck en de organisatie hebben naar aanleiding van de vanavond (12 november 2021) afgekondigde coronamaatregelen gezamenlijk besloten om de carnavalsfestiviteiten die dit weekend nog op stapel staan, stil te leggen. De gemeente begrijpt dat deze beslissing een teleurstelling is voor de carnavalsvierders, echter zij roept iedereen op begrip op te brengen voor de maatregelen die nodig zijn om het hoge aantal besmettingen tegen te gaan.


12 november 2021

Nieuwe maatregelen tegen corona

Er komen steeds meer coronabesmettingen bij. Afgelopen vrijdag, 12 november 2021, maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge de nieuwe maatregelen bekend.

We begrijpen dat inwoners, verenigingen en ondernemers vragen hebben over bijvoorbeeld het gebruik van mondkapjes, het scannen van QR-codes, openingstijden, thuiswerken of de 1,5 meter-regel. Op www.rijksoverheid.nl/coronavirus en www.rivm.nl is alle info te vinden. Houd zelf deze websites goed in de gaten zodat je weet welke regels er gelden, ook in de toekomst.

Op deze pagina staat aanvullende informatie die specifiek gaat over onze gemeente, zoals over lokale regelingen of besluiten. Met ondernemers, horeca, gemeenschapshuizen, huiskamers en sportverenigingen gaat de gemeente deze week in gesprek over de invoering van de verstrengde maatregelen.


9 november 2021

Invloed corona op carnavalsactiviteiten en Sinterklaas

Op 2 november 2021 kondigde de Rijksoverheid verstrengde maatregelen aan vanwege de oplopende coronacijfers. Zo is het advies weer om 1,5 meter afstand te houden, is het coronatoegangsbewijs op meerdere plekken nodig en geldt de mondkapjesplicht in bijvoorbeeld alle winkels. De nieuwe maatregelen gelden ook voor evenementen in Cranendonck.

Evenementen

De gemeente heeft een uitgebreide afweging gemaakt voor de activiteiten die op korte termijn plaatsvinden, zoals de carnavalsactiviteiten van Buulder Buk en de intocht van Sinterklaas. Daarin was steeds het uitgangspunt dat de activiteiten door konden gaan, mits het binnen de maatregelen kan. Dit betekent dat onderstaande besluiten kunnen veranderen als de maatregelen strenger worden na de persconferentie van vrijdag 12 november.

Ut Get Beginne en Bokkenfèst Buulder Buk

Naar aanleiding van advies van de politie en de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost heeft de gemeente besloten dat het evenement door kan gaan binnen de geldende coronamaatregelen. Dit betekent dat de organisatie de verschillende coronamaatregelen toepast en het programma als nodig aanpast. De organisatie heeft goed gekeken naar wat er nodig is om ieders veiligheid te borgen en de maatregelen ook goed ingeregeld. Zo is bijvoorbeeld nodig dat iedere bezoeker vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs laat zien bij binnenkomst.

Sinterklaasintocht

Voor de Sinterklaasintochten die bij de gemeente bekend zijn (Budel, Budel-Schoot en Maarheeze) geldt dat deze volgens de huidige coronamaatregelen (aangekondigd op 2 november 2021) door kunnen gaan. De intocht valt onder georganiseerde jeugdactiviteiten en doorstroomevenementen in de buitenlucht. Kinderen tot en met 17 jaar (én hun ouders/begeleiders) hoeven daarom geen coronatoegangsbewijs te tonen. Wel is het dringende advies om 1,5 meter afstand te houden. Voor binnen-activiteiten direct na de optocht moet de organisatie de coronaregels die gelden voor de betreffende locatie volgen.

Dit bericht heeft betrekking op coronamaatregelen die aangekondigd zijn op 2 november 2021. Als er nieuwe maatregelen aangekondigd worden, kan dit invloed hebben op de doorgang van de evenementen.  


3 november 2021

Besmettingen moeten omlaag, passende maatregelen nodig

Er gelden weer extra maatregelen, zoals de mondkapjesplicht en het coronatoegangsbewijs op meer plekken. Kijk op Rijksoverheid.nl voor alle informatie.

Basisregels

 • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
 • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
 • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
 • Schud geen handen.
 • Was vaak en goed je handen.
 • Hoest en nies in je elleboog.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

30 september

Loslaten 1,5 meter en coronatoegangsbewijs (VIDEO)

Sinds afgelopen weekend is de 1,5 meter afstand losgelaten en heb je een coronatoegangsbewijs nodig om verschillende plekken te kunnen bezoeken. Hoe gaat dat in de praktijk? Burgemeester Roland van Kessel nam samen met RTV Lokaal een kijkje bij De Smeltkroes in Maarheeze en City Bar in Budel. 

Bekijk hier de video


29 september 

Mogelijkheden voor papieren coronatoegangsbewijs

Sinds zaterdag 25 september heeft u op verschillende locaties een coronatoegangsbewijs nodig. Deze kunt u op uw smartphone laten zien via de CoronaCheck-app. Als u geen smartphone heeft of het prettig vindt om uw QR-code op papier te hebben, dan is het ook mogelijk om deze zelf uit te printen. Ga naar www.coronacheck.nl/ en volg de stappen.

Heeft u geen DigiD, smartphone of computer met printer? Vraag iemand in uw omgeving om te helpen of ga naar het informatiepunt digitale overheid in de bibliotheken. Komt u er echt niet uit, dan is het in sommige gevallen ook mogelijk om een coronatoegangsbewijs (vaccinatiebewijs of herstelbewijs) op papier thuisgestuurd te krijgen. Neem hiervoor contact op met 0800-1421 en vraag naar de mogelijkheden.


28 september 2021

Wijzigingen protocol Taxbus

Er gelden sinds 25 september weer nieuwe richtlijnen binnen het taxivervoer van Taxbus. Deze richtlijnen zijn opgesteld door KNV (Koninklijk Nederlands Vervoer) naar aanleiding van een advies vanuit het OMT over het vervoer van ouderen en mensen met een beperking.

De belangrijkste wijzigingen zijn dat:

 • er geen maximum meer geldt aan de bezetting van de voertuigen;
 • reizigers die geen mondkapje kunnen dragen mee mogen in de voertuigen. Reizigers die dit wel kunnen wordt gevraagd deze ook te dragen.

Lees hier het volledige bericht


16 september 2021

Herdenkingsboom begraafplaats Budel

Afgelopen zondag, 12 september, hing burgemeester Roland van Kessel samen met bedenker Jori Horst, het eerste blad aan de speciale herdenkingsboom op de begraafplaats in Budel. Jori Horst bedacht en maakte deze boom als herdenkingsplek voor ouders van overleden kinderen. De boom is vorig jaar al ‘geplant’, maar vanwege corona vond de officiële onthulling afgelopen weekend plaats.

Ieder blaadje aan de boom staat voor een herinnering. De burgemeester droeg zijn blad op aan alle slachtoffers van corona. Hij hoopt hiermee dat de herdenkingsboom ook troost biedt aan de nabestaanden van mensen die tijdens corona zijn overleden, en van wie alleen in heel kleine kring afscheid genomen kon worden. Op het blad stond geschreven: “In ons hart gebleven”. Want hoewel een normale boom doorgaans haar bladeren verliest, zullen de bladeren in deze speciale boom altijd blijven bestaan, zoals ook de herinneringen in ieders hart nooit verloren zullen gaan. 

Lees hier het artikel


14 september 2021

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september wordt de verplichte 1,5 meter maatregel losgelaten. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan. Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Het overgrote deel van positief geteste en opgenomen patiënten is nog ongevaccineerd. De vaccinatiegraad is nu hoog genoeg om de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Alleen met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad kunnen alle maatregelen worden losgelaten, de kwetsbare mensen in de samenleving worden beschermd en blijft iedereen toegang tot zorg hebben. In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen.

Lees hier het volledige bericht


23 augustus 2021

Vaccineren tegen corona nu ook mogelijk zonder afspraak

Inmiddels zijn er in Nederland al meer dan 22 miljoen vaccinaties gezet en heeft bijna 85% van alle Nederlanders boven de 18 jaar minimaal één vaccinatie gehad. Naast het maken van een afspraak voor een vaccinatie, is het nu ook mogelijk om een prik te halen zonder afspraak. U kunt hiervoor iedere dag tussen 9.00 en 16.00 uur o.a. terecht bij de vaccinatielocatie in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven (Theo Koomenlaan 1, 5644 HZ). Kijk voor meer informatie op www.prikkenzonderafspraak.nl.

Toch liever een afspraak maken voor een coronavaccinatie? Kijk dan op www.planjeprik.nl of bel naar 0800-7070.


13 augustus 2021

Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd

Deze week is de 22 miljoenste prik gezet. De vaccinatiegraad in Nederland is inmiddels hoog en neemt nog elke dag toe. Toch is een verdere stijging nodig. Er is nog steeds een groep van naar schatting 1,8 miljoen mensen die nog geen immuniteit heeft opgebouwd: niet door vaccinatie en niet door infectie. De 4e besmettingsgolf is gelukkig snel gekeerd. En het aantal ziekenhuis- en IC-opnames loopt naar verwachting niet verder op. Dit laat het belang van vaccineren zien. Echter, het gunstige beeld nu is nog geen garantie voor weinig besmettingen in de herfst en winter.

Daarom heeft het kabinet besloten om behoedzaam en stap voor stap de 1,5 meter afstand los te laten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op 17 september besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten. 

Lees hier het volledige bericht


3 augustus 2021

Kabinet verlengt verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september, met uitzondering van kleinschalige evenementen buiten onder voorwaarden

Het kabinet verlengt het verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats tot 1 september 2021. Kleinschalige evenementen zijn onder strikte voorwaarden, zoals het werken met coronatoegangsbewijzen, wel eerder toegestaan. Het OMT heeft het kabinet hierover advies gegeven. 

Het kabinet zou op 13 augustus besluiten over het verbod op eendaagse evenementen, maar heeft dit besluit in overleg met de evenementensector naar voren gehaald om eerder duidelijkheid te geven aan organisatoren en bezoekers.

Kleinschalige evenementen worden vanaf 14 augustus onder voorwaarden weer toegestaan. Evenementen buiten (of in een open tent), zonder vaste zitplaats kunnen met maximaal 750 bezoekers georganiseerd worden. Bezoekers moeten een coronatoegangsbewijs hebben. Dat betekent een vaccinatiebewijs, herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud, of een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor het evenement. De 1,5 meter afstand kan dan worden losgelaten tijdens het evenement. Het gaat bijvoorbeeld om festivals, culturele activiteiten en activiteiten van studentenverenigingen met minder dan 750 bezoekers.

Lees hier het volledige bericht


28 juli 2021

Nederland past aanpak reizen binnen Europa aan

Als gevolg van de veranderde situatie in Europa heeft het kabinet besloten de aanpak voor reizen binnen de Europese Unie (EU) aan te passen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat meer dan de helft van alle volwassenen in Europa inmiddels volledig gevaccineerd is en dat er sinds 1 juli Europese afspraken gemaakt zijn over het coronabewijs (DCC) om reizen binnen de EU mogelijk te maken. Dit betekent concreet het volgende:

 • Alle EU-landen staan per 27 juli op groen of geel reisadvies. Alleen bij een zorgwekkende nieuwe virusvariant wordt een land oranje. Wel kan het zijn dat andere landen extra maatregelen kunnen opleggen aan Nederlandse reizigers. Kijk voor het actuele reisadvies op www.wijsopreis.nl. 
 • Bij terugkeer uit een land met een geel reisadvies wordt voor reizigers zonder vaccinatie- of herstelbewijs testen in het land van verblijf verplicht. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar per 8 augustus 2021.

20 juli 2021

Thuiswerken is weer de norm en frisse lucht als aanvullende basisregel

Werk weer thuis, tenzij het niet anders kan, en zorg voor voldoende frisse lucht in binnenruimtes. Dat zeiden minister-president Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De Jonge op 19 juli na afloop van de wekelijkse bijeenkomst van het kabinet, waarbij wordt gesproken over de situatie rond de COVID-19-pandemie.

Helaas is de besmettingsgraad nog hoog. Dat is ernstig en zorgelijk. Daarom is het oude advies voorlopig weer van kracht: werk thuis, tenzij dit niet anders kan. Thuiswerken is een van de manieren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen.

De herinvoering van het thuiswerkadvies kwam al aan de orde in het COVID-19-debat in de Tweede Kamer op woensdag 14 juli. Vanaf maandag 19 juli is dit dringende advies ingegaan.

Lees hier het volledige bericht


12 juli 2021

Extra maatregelen zomer

Nadat op 26 juni bijna alle deuren zijn geopend, is het aantal besmettingen in Nederland sneller gestegen dan voorzien. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Deze toename heeft nu nog geen gevolgen voor het beschermen van de kwetsbaren en de druk op de zorg. Maar zo’n grote groep besmettelijke mensen kan wel een risico zijn voor die mensen die niet of nog niet volledig zijn gevaccineerd. Onder deze laatste groep blijkt de deltavariant tot meer ziektegevallen te leiden dan gedacht. Daarnaast zijn ook bij mensen die al volledig zijn gevaccineerd of recentelijk een coronabesmetting hebben doorgemaakt, besmettingen met deze variant vastgesteld. Ook de kans op nieuwe virusmutaties zorgt voor onzekerheid. En de langdurige klachten na een coronabesmetting kunnen grote impact hebben.

Het kabinet maakt zich hier zorgen over. En kan niet voldoende uitsluiten dat er de komende weken toch meer ziekenhuisopnames komen. Daarom is er besloten dat er extra maatregelen voor de zomer nodig zijn.

Lees hier het volledige bericht


10 juli 2021

Update evenementen in Cranendonck

De gisteravond, 9 juli 2021, afgekondigde coronamaatregelen voelen voor veel mensen en organisaties als een grote tegenslag. Tot en met 13 augustus gelden de beperkingen. In deze periode staat een aantal evenementen gepland die hier nu helaas mee te maken krijgen. De gemeente is in overleg met alle organisatoren van deze evenementen om samen te kijken naar de impact ervan en mogelijke oplossingen te bespreken. Uiteraard nemen we de grotere evenementen vanaf 14 augustus hierin mee.


10 juli 2021

Update kermis Budel-Schoot na nieuwe coronamaatregelen

Gisteravond 9 juli zijn er landelijk weer nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Voor de kermis in Budel-Schoot betekent dit dat de kermis gewoon door gaat, echter het geplande horecaplein zou enkel in aangepaste vorm mogen. Gisteravond al heeft de organisator Jong Nederland in Budel-Schoot laten weten de geplande activiteiten niet door te laten gaan. De organisatie geeft aan dat de activiteiten op het horecaplein onder de nieuwe maatregelen moeilijk te organiseren zijn. Het college heeft uiteraard begrip voor dit besluit. Zij spreekt grote waardering uit voor alle inspanningen van de vrijwilligers van Jong Nederland in Budel-Schoot. Het college hoopt dat het, ondanks deze teleurstelling, een gezellige kermis wordt.


30 juni 2021

Het gebruik van mondkapjes

Met de volgende stap in het openingsplan zijn ook de regels voor het dragen van mondkapjes veranderd. Zo zijn mondkapjes op de meeste locaties inmiddels niet meer verplicht. Vanaf 26 juni 2021 is een mondkapje alleen nog verplicht in het openbaar vervoer, personenvervoer, op stations, vliegvelden en in het voortgezet onderwijs. Ook als u een coronaprik heeft gehad. 

Lees hier het volledige bericht


22 juni 2021

Wijzigingen protocol Taxbus

De regels bij Taxbus zijn per 21 juni aangepast in verband met de nieuwste versoepelingen. Let hierbij op de volgende zaken:

- per bank of rij mogen 2 passagiers plaatsnemen, met een lege plek tussen hen in;
- (medisch) mondkapje is verplicht.

Heeft u vragen over ritten van Taxbus?
Bel dan naar 0800 - 0234 795 of kijk op www.taxbus.nl


18 juni 2021

Nederland zet grote stap: bijna alles kan op 1,5 meter

Het vaccineren tegen corona gaat hard. Er zijn al ruim 13 miljoen prikken gezet. Bijna 5 miljoen mensen zijn nu volledig gevaccineerd, ruim 4 miljoen mensen hebben hun eerste prik gehad. Vanaf morgen zijn ook de 18-jarigen aan de beurt om een afspraak te maken. Dat wil zeggen dat medio juli iedereen die gevaccineerd wil worden een eerste en vaak ook een tweede vaccinatie heeft gehad. 

We zien dit terug in de besmettingscijfers en in het aantal mensen dat met Covid-19 in het ziekenhuis is opgenomen. Deze cijfers dalen nu snel. 

De meeste maatregelen zijn daarom niet meer nodig. Het kabinet heeft dan ook besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en zelfs te vergroten. Vanaf 26 juni zijn alle deuren open, waarbij anderhalve meter afstand de allesbepalende norm blijft. Daar waar anderhalve meter niet lukt, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een coronatoegangsbewijs

Lees hier het volledige bericht


8 juni 2021

We mogen weer! (VIDEO)

Burgemeester Roland van Kessel nam een kijkje bij verschillende locaties binnen de gemeente die sinds afgelopen zaterdag na lange tijd eindelijk weer (verder) open mogen. Zo ging hij langs bij MFC De Borgh, Bibliotheek de Kempen, Taverne 't Hof en De Reinder. Alle ondernemers en vrijwilligers zijn erg blij dat er weer iets meer mogelijk is. Els Aerts van De Borgh in Budel: "Het gaat er bijna niet meer om wat er niet mag, maar het gaat erom wat er wél mag."

Bekijk hier de video


4 juni 2021

Coronatoegangsbewijzen

Vanaf 5 juni zijn restaurants, culturele instellingen en sportwedstrijden weer geopend. Zij mogen nu ook gebruik maken van coronatoegangsbewijzen. Daarmee kunnen de deuren op verantwoorde wijze al eerder open voor meer mensen. Het is aan ondernemers en organisaties zelf of ze testen voor toegang in willen zetten.

Klik hier voor meer informatie


28 mei 2021

Open, tenzij: in stap 3 met voorwaarden bijna alles open

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer bezoekers. 

Lees hier het volledige bericht


18 mei 2021

Spelregels voor sporten tijdens corona per 19 mei

Op 19 mei wordt de tweede stap van het openingsplan gezet en gaan o.a. binnensportlocaties open. Daarnaast mogen volwassenen vanaf 27 jaar weer buiten in groepsverband op 1,5 meter afstand sporten.

Bekijk hier het overzicht


12 mei 2021

Stap 2 van het openingsplan

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. Het kabinet verwacht dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nu snel verder af zal nemen. Daarom neemt het kabinet de tweede stap in het openingsplan op 19 mei, mits de ziekenhuiscijfers dat toelaten.

Lees hier het volledige bericht


10 mei 2021

Maak online uw vaccinatieafspraak

Alle 65-plussers hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen voor vaccinatie tegen het coronavirus. Veel van hen zijn ook al gevaccineerd of hebben een afspraak gemaakt. Maar nog niet iedereen. Het ministerie van VWS, het RIVM en de GGD’en doen nu een oproep aan alle 65-plussers die zich nog niet hebben laten vaccineren: maak nu uw afspraak!

Bent u geboren in of vóór 1955, of in 1961 of 1962?

Dan kunt u online via www.coronavaccinatie-afspraak.nl een afspraak maken. U kunt ook bellen met het telefoonnummer dat in uw uitnodigingsbrief vermeld staat.

Bent u geboren in of tussen 1956 en 1960?

Mensen geboren in 1956, 1957, 1958, 1959 en 1960 krijgen via de huisarts een uitnodiging voor een vaccinatie. De GGD vaccineert deze leeftijdsgroep niet. U kunt online geen afspraak maken.

Vragen over uw coronavaccinatie? Bel naar 0800-1351 of kijk op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vaccinaties


1 mei 2021

Terrassen weer deels geopend (VIDEO)

De eerste voorzichtige stap in de versoepelingen is gezet en daardoor zijn o.a. de terrassen weer geopend van 12.00 tot 18.00 uur. Burgemeester Roland van Kessel ging langs bij Ons Lieske en De Wielerbaan. Hoewel de horecaondernemers erg blij zijn dat ze eindelijk weer mogen doen waar ze zo van houden, voelt het tegelijkertijd dubbel omdat de druk op de zorg nog steeds hoog is.

Bekijk hier de video


23 april 2021

Versoepelingen winkels en markten

Vanaf woensdag 28 april mogen alle winkels weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Voor niet-essentiële winkels gelden wel voorwaarden. Ook warenmarkten mogen weer volledig open indien er 1,5 meter afstand gehouden kan worden.

Lees hier het volledige bericht


23 april 2021

Aanpassing dienstregeling Taxbus

Tijdens de persconferentie van 20 april werd aangekondigd dat de avondklok per 28 april 2021 wordt afgeschaft. Daardoor rijdt Taxbus vanaf woensdag 28 april weer op de normale tijden:

- Zondag tot en met donderdag van 07:00 tot 00:00 uur
- Vrijdag en zaterdag van 07:00 tot 01:00 uur.

Het callcenter is bereikbaar tot de laatste reiziger is uitgestapt.

Heeft u vragen over ritten van Taxbus?
Bel dan naar 0800 - 0234 795 of kijk op www.taxbus.nl


21 april 2021

Stap 1: winkels en terrassen deels open, einde avondklok

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan op 28 april.

Lees hier het volledige bericht


14 april 2021

Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.

Lees hier het volledige bericht


26 maart 2021

Aanpassing dienstregeling Taxbus

Tijdens de persconferentie van 23 maart werd aangekondigd dat de avondklok per 31 maart 2021 in zal gaan vanaf 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. Zo lang de avondklok geldt, mag Taxbus tussen 22.00 en 4.30 uur geen ritten rijden. Om ervoor te zorgen dat de laatste reiziger vóór 22.00 uur thuis is, worden vanaf 31 maart 2021 geen ritten meer geboekt met een vertrektijdstip later dan 20.30 uur. 

Heeft u vragen over ritten van Taxbus? Neem dan contact op via 0800 - 0234 795 of kijk op www.taxbus.nl. 


24 maart 2021

Maatregelen tegen corona blijven gelden

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt en de derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Lees hier het volledige bericht


23 maart 2021

Kabinet presenteert subsidieregeling voor evenementen bij annulering

Organisatoren kunnen weer aan de slag met het plannen en organiseren van evenementen vanaf 1 juli 2021. Met een subsidieregeling staat het Rijk garant voor gemaakte kosten wanneer het evenement door coronabeperkingen onverhoopt niet door kan gaan. De organisatie ontvangt in dat geval het grootste deel (80%) van de kosten terug als gift, de overige kosten worden vergoed in de vorm van een lening. Er is 385 miljoen euro voor deze regeling gereserveerd. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat en minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de contouren van de regeling.

Lees hier het volledige bericht


16 maart 2021

Actuele coronamaatregelen sport

Ook volwassenen vanaf 27 jaar kunnen per 16 maart onder voorwaarden weer gezamenlijk sporten op sportaccommodaties buiten. Hiervoor gold dit alleen voor mensen jonger dan 27 jaar. Daarnaast zijn per 16 maart zwemlessen toegestaan voor kinderen tot en met 12 jaar.

Klik hier voor de meest actuele informatie


12 maart 2021

Aanvraagformulier Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) online

Vanaf vrijdag 12 maart 2021 kunnen er aanvragen voor de TONK worden ingediend.

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is een tijdelijke tegemoetkoming in noodzakelijke kosten. Deze tegemoetkoming is bedoeld voor mensen die te maken hebben met een inkomensterugval van minimaal 50% als gevolg van de coronacrisis en die daardoor hun noodzakelijke kosten niet meer kunnen betalen. Het gaat hierbij om een tegemoetkoming die deels voorziet in de noodzakelijke kosten. Bij deze noodzakelijke kosten moet u denken aan kosten van de huur of de hypotheek (aflossing/rente), kosten van elektriciteit, gas en water voor de woning. De tegemoetkoming TONK is een vorm van bijzondere bijstand.

Klik hier voor meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagformulier


8 maart 2021

Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken. Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden.

Lees hier het volledige bericht


26 februari 2021

Brief namens de burgemeesters van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost

"Beste inwoners van Zuidoost-Brabant,

Verschillende brandbrieven, aanvragen en verzoeken bereiken ons. De laatste weken steeds meer. Ondernemers zitten in de knel en ook inwoners willen weer vooruit. We zien dat de samenleving er genoeg van heeft en snakt naar vrijheid en meer versoepelingen. We begrijpen dat en we voelen dat zelf ook. De afgelopen weken is dit op iedere overlegtafel, per gemeente, per bedrijfstak en zeker ook nationaal, onderwerp van gesprek geweest. We zien dat iedereen zoekt naar de grenzen van de regels en naar wat wél kan..."

Lees hier verder


26 februari 2021

Vooraankondiging Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

De TONK is een door het Rijk afgekondigde regeling die gemeenten gaan uitvoeren. De regeling is in december 2020 aangekondigd en op 1 februari 2021 hebben gemeenten nadere info ontvangen van het Rijk. Pas daarna konden wij als gemeente aan de slag met de uitwerking.

Wij zijn op dit moment hard bezig met de voorbereidingen van de TONK en gaan er vanuit dat we u vanaf 12 maart meer informatie kunnen geven.
Dan wordt helder:

 • wie er voor de regeling in aanmerking komen;
 • wat de randvoorwaarden en regels zijn;
 • hoe u een aanvraag kunt doen en hoe snel deze afgehandeld zal worden.

25 februari 2021

COVID-19 kan effect op WOZ-waarden van niet-woningen hebben

Veel branches zijn hard getroffen door de gevolgen van de corona pandemie. Uit de marktontwikkelingen blijkt dat COVID-19 geen invloed heeft op de waarde van woningen. Wel is het mogelijk dat de sluitingen en de gebruiksbeperkingen van o.a. horeca, uitgaansgelegenheden, sportaccommodaties, theaters, e.d. van invloed is op de WOZ-waarde.  

De WOZ-waarde voor het belastingjaar 2021 moet worden vastgesteld naar de toestand op 1 januari 2020, tenzij er sprake is van een bijzondere omstandigheid, dan moet een onroerende zaak worden gewaardeerd naar de toestandsdatum 1 januari 2021. De vraag is of COVID-19 gekwalificeerd kan worden als specifieke bijzondere omstandigheid.   

Om dit nader te onderzoeken voert de gemeente een analyse uit voor de onroerende zaken waar de coronamaatregelen specifiek voor gelden. De aanslagen gemeentelijke belastingen voor de horeca, uitgaansgelegenheden, sportaccommodaties, theaters, e.d.  worden daarom pas op een later moment in het jaar verstuurd.


 24 februari 2021

Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op. 

Het kabinet blijft oog houden voor het beschermen van mensen met een kwetsbare gezondheid en het toegankelijk houden van de zorg. De Britse variant zorgt ervoor dat het aantal besmettingen per dag minder daalt dan een paar weken geleden, of zelfs toeneemt. Een derde golf lijkt onvermijdelijk.

Tegelijkertijd is nu de fase gekomen om, beperkt en weloverwogen, iets meer risico te nemen. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot en met 26 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.

Lees hier het volledige bericht

Lees hier welke maatregelen tot en met 2 maart 2021 gelden in een kort overzicht


23 februari

Regeling Vangnet Maatschappelijke Organisaties Cranendonck (VMOC)

Indien uw organisatie op basis van onderstaande documenten in aanmerking denkt te komen voor financiële hulp van de gemeente, kunt u uw verzoek indienen bij: a.meijer-vandenbroek@cranendonck.nl

Wij benaderen u dan voor het aanleveren van nadere informatie.

Documenten:


22 februari

Vervoer naar coronavaccinatie

Heeft u geen vervoer om zelfstandig naar uw vaccinatieafspraak te gaan en kent u niemand die u naar de vaccinatielocatie kan brengen? Dan zijn er vrijwilligers beschikbaar die daar met u naartoe kunnen gaan.

Inwoners uit Budel-Schoot kunnen gebruik maken van de diensten van de vrijwilligers van Schoot voor Elkaar. U kunt bellen met Mariette Claessens, de sociaal makelaar en dan schakelt zij een vrijwilliger in. Zij is te bereiken via 06-82662179 van maandag tot en met donderdag, ook via WhatsApp. 

Voor inwoners uit Budel, Budel-Dorplein, Gastel en Soerendonk staan de vrijwilligers klaar van de Vrijwillige Hulpdienst Cranendonck. Bellen voor een rit kan op maandag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 15.30 uur via 0495-592553. Dit nummer is ook via WhatsApp bereikbaar.

Woont u in Maarheeze? In overleg met de Helpende Hand kunnen inwoners uit Maarheeze voor de vaccinatieritten gebruik maken van de diensten van de Vrijwillige Hulpdienst Cranendonck (0495-592553). 

Voor de ritten geldt dat u geen coronaklachten mag hebben en in de auto is het dragen van een mondkapje een dringend advies. Dit voor uw eigen veiligheid en die van de vrijwillig chauffeur. Verdere afspraken over de rit worden telefonisch uitgelegd en afgehandeld.


3 februari

Situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown verder verlengd

Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel. 

Lees hier het volledige bericht


2 februari

Vragen en antwoorden na datalek GGD

Helaas is er vorige week bij de GGD een datalek geconstateerd. Dit datalek is afkomstig uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD (onder andere data als adresgegevens, telefoonnummers en burgerservicenummers zouden zijn gelekt). De omvang van het datalek is nog niet geheel duidelijk, maar het is begrijpelijk als u vragen heeft. Hiervoor verwijzen we u graag door naar de volgende pagina van de GGD met veelgestelde vragen en antwoorden op deze vragen.

Heeft u een vraag die hier niet bij staat? Bel dan met de GGD via het speciale nummer: 085-1308226, elke dag bereikbaar van 9:00 uur tot 21:00 uur. Dit telefoonnummer kunt u bellen als u vragen heeft over de datadiefstal. De GGD kan echter nog geen antwoord geven op de vraag of het ook om uw gegevens ging, aangezien op dit moment nog een politieonderzoek loopt. Als dit wel het geval is, dan wordt u hierover geïnformeerd.


1 februari 2021

Voorkom oplichting bij coronavaccinaties

De GGD ontvangt berichten dat mensen die zich voordoen als werknemers van de GGD ouderen bellen of bij ouderen aanbellen. Deze mensen willen een afspraak maken voor een coronavaccinatie aan huis, tegen betaling. Let op: dit is mogelijk een vorm van oplichting.
De GGD neemt namelijk géén contact op met ouderen over vaccineren en komt ook niet bij mensen thuis om te prikken. Bovendien is vaccineren door de GGD altijd gratis.

Uitnodiging

Ouderen vanaf 85 jaar ontvangen deze week een uitnodiging voor de coronavaccinatie. Mensen in de leeftijd van 85 tot 90 jaar krijgen een uitnodiging per post van het RIVM. Huisartsen nemen persoonlijk contact op met de 90-plussers in hun praktijk.

Zelf bellen

Ouderen die mobiel genoeg zijn om zelfstandig naar een testlocatie te gaan, moeten zelf bellen met een landelijk nummer om een afspraak te maken. Zij worden gratis gevaccineerd op één van de vaccinatielocaties van de GGD. Ouderen die niet zelfstandig naar een testlocatie kunnen, worden door de huisarts gevaccineerd zodra dit kan.

Aangifte

Denkt u dat u slachtoffer bent geworden van deze vorm van oplichting? Doe dan vooral aangifte bij de politie en meld het ook bij de GGD Brabant-Zuidoost 088 0031 100 of info@ggdbzo.nl.

Meer informatie

Heeft u vragen over de coronavaccins en de coronavaccinatie? Kijk op www.coronavaccinatie.nl of bel het landelijke nummer 0800 – 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).


1 februari 2021

Gratis beschermend materiaal voor mantelzorgers

Bent u mantelzorger van iemand die thuis intensieve zorg nodig heeft? En is degene (mogelijk) besmet met corona? Dan kunt u op recept van uw huisarts of GGD via de apotheek beschermende materialen krijgen. Dit kan als 1,5 meter afstand houden bij de verzorging en verpleging niet mogelijk is.

Hoe werkt het?

Als uw naaste corona gerelateerde klachten heeft dan moet hij of zij zich zo snel mogelijk laten testen. Maak een afspraak via telefoonnummer 0800–1202 of online via www.coronatest.nl.

Tot de testuitslag bekend is, kunt u als mantelzorger met een elektronisch recept van de huisarts of de GGD, op naam van uw naaste, gratis een korte-termijn-pakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek.

Dit pakket bevat handschoenen, chirurgisch mondneusmaskers, een bril, schorten en een flacon desinfectans.

Kijk voor meer informatie op www.mantelzorg.nl.


28 januari 2021

Reis niet van en naar België

België verbiedt alle niet-essentiële reizen van en naar België. Dat betekent dat onder andere recreatief verkeer van en naar België is verboden van woensdag 27 januari tot maandag 1 maart 2021. Het reisverbod wordt gecontroleerd, zowel voor het weg-, lucht-, zee- als voor het treinverkeer.

Er zijn een aantal uitzonderingen op het verbod. De exacte regels, uitzonderingen en verdere details vind je op info-coronavirus.be/nl/.

Wie zich voor een essentiële reis vanuit en naar België verplaatst, moet in het bezit zijn van een 'verklaring op eer'. Je kunt het formulier hier online invullen en als PDF downloaden. Een formulier om uit te printen vind je hier.


26 januari 2021

Aangepaste dienstregeling Taxbus

De avondklok die sinds zaterdag 23 januari van kracht is, heeft ook gevolgen voor de dienstregeling van Taxbus. Vanwege de avondklok start Taxbus vanaf 19.30 uur geen nieuwe ritten meer, zo lang de avondklok duurt. Zo kan Taxbus garanderen dat iedere reiziger vóór 21.00 uur thuis is.

Heeft u op dit moment een rit gereserveerd met een later starttijdstip dan 19.30 uur? Neem dan contact op met het callcenter van Taxbus (0800 - 0234 795) om de rit te verzetten of te annuleren.

Meer informatie? Kijk op de website van Taxbus.


22 januari 2021

Nieuwe maatregelen lockdown

Het kabinet maakt zich grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn daarom extra maatregelen getroffen om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Zo is het advies voor bezoek aangescherpt naar maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag, en geldt er vanaf zaterdag 23 januari een avondklok tussen 21.00 en 4.30 uur. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan. 

Klik hier voor een volledig overzicht van de nieuwste maatregelen

Klik hier voor meer informatie over de avondklok


13 januari 2021

Verlenging lockdown tot en met 9 februari

Het aantal Nederlanders dat besmet raakt met het coronavirus neemt licht af. Dat betekent dat de lockdown enig effect heeft. Onze volgende taak is om de dagelijkse besmettingen nog veel verder en sneller te laten dalen, zodat ook het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen en op de intensive care daalt. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland ten minste tot en met 9 februari in lockdown blijft. Dat betekent dat we onze contacten zo veel mogelijk moeten beperken zodat het virus zich minder snel kan verspreiden. Daarmee houden we de zorg toegankelijk voor iedereen. Het hele nieuwsbericht kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees het nieuwsbericht


8 januari 2021

Start vaccinatieprogramma 

Op woensdag 6 januari was de start van het landelijke vaccinatieprogramma en werd de eerste coronaprik gezet. Op vrijdag 15 januari gaat ook de priklocatie in Eindhoven voor Brabant-Zuidoost open. Het zorgpersoneel dat in aanmerking komt voor deze vaccinatie heeft via hun werkgever een uitnodiging ontvangen. Heeft u vragen over het vaccinatieprogramma?

Bekijk hier de veelgestelde vragen & antwoorden

Bekijk hier welke bevolkingsgroep wanneer aan de beurt is (PDF)


15 december 2020

Wijziging Tijdelijke regeling maatregelen Covid-19

In verband met de verzwaring van de maatregelen is de “Tijdelijke regeling maatregelen Covid-19” gewijzigd. Bekijk de publicatie in de Staatscourant.


15 december 2020

Lockdown om contacten tot een minimum te beperken

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat heeft zijn weerslag op de zorg: al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas is de bron van een besmetting niet altijd te herleiden. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe. 

Onder andere musea en theaters, pretparken en dierentuinen, casino’s en sauna’s, accommodaties voor binnensport, horeca en horecavoorzieningen van hotels zijn dicht. Ook winkels zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels zijn gesloten. Daarmee probeert het kabinet de contacten zo veel mogelijk te beperken.

Binnen de huidige maatregelen is het alleen toegestaan om afhaalpunten in te richten voor horeca, doe-het-zelfzaken en winkels die tevens pakketpunt zijn van Postnl of een ander postbedrijf.

Lees hier het nieuwsbericht van Rijksoverheid

Bekijk de huidige maatregelen (afbeelding)

Veelgestelde vragen


10 december 2020

Kabinet versterkt vangnet voor bedrijven en banen

Het kabinet breidt het steun- en herstelpakket voor bedrijven en banen uit. Het vangnet moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Nederlanders hun baan of bedrijf behouden, nu het coronavirus langdurig impact heeft op delen van de economie.

Lees het nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl.


9 december 2020

Coronavirus factsheet gedeeltelijke lockdown, ook tijdens de feestdagen

De landelijke maatregelen die gelden tijdens de gedeeltelijke lockdown, gelden ook tijdens de feestdagen.

Download de factsheet


1 december 2020

Testen op corona voor bepaalde groepen ook mogelijk zonder klachten

Mensen van wie uit bron- en contactonderzoek of de CoronaMelder app is gebleken dat zij in contact zijn geweest met een besmette persoon, kunnen zich vanaf 1 december op corona laten testen. Ook als ze geen klachten hebben. Dit kan op de 5e dag na het laatste risicovolle contact met die persoon. Op deze dag is het virus ook bij mensen zonder klachten goed aan te tonen. Is de uitslag negatief? Dan hoeft de quarantaineperiode van 10 dagen niet afgemaakt te worden. Belangrijke voorwaarde is wel dat mensen ook daarna alert blijven op klachten en zich opnieuw laten testen als zij toch klachten krijgen.


1 december 2020

Mondkapje verplicht

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro. Het gehele nieuwsbericht kunt u lezen op de website van Rijksoverheid


1 december 2020

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Per vandaag geldt de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19. Daarom hebben we de noodverordening die tot 30 november gold, ingetrokken. Lees het intrekkingsbesluit.


27 november 2020

Mondkapje verplicht vanaf 1 december

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplichten. Het gehele nieuwsbericht kunt u lezen op de website van Rijksoverheid.


19 november 2020

Noodverordening COVID-19 vanaf 19 november van kracht

Vanaf 19 november is er een nieuwe noodverordening van kracht, waarin de laatste maatregelen naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen dinsdag 17 november zijn verwerkt. De noodverordening kunt u lezen op de website van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. 

Bekijk de noodverordening


17 november 2020

Gedeeltelijke lockdown gaat verder

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws. We houden ons goed aan de maatregelen en dat heeft effect. Maar we zijn er nog niet. Daarom is het van belang dat we de gedeeltelijke lockdown voortzetten. We blijven het aantal contactmomenten en reisbewegingen beperken. We blijven de basisregels toepassen. En proberen elkaar door deze lastige periode heen te helpen. Het hele nieuwsbericht kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees het nieuwsbericht


16 november 2020

Laat je testen bij de GGD

Heb je klachten die passen bij het coronavirus? Laat je dan bij voorkeur testen op een GGD-locatie. In Zuidoost-Brabant kun je momenteel binnen een dag terecht en heb je de volgende dag de uitslag. Je laten lesten bij de GGD is veilig, betrouwbaar, gratis en snel. De GGD teststraat maakt gebruik van een PCR-test.

Commerciële teststraten

Er zijn private aanbieders die coronatesten aanbieden tegen betaling. En er zijn organisaties die op eigen initiatief hun personeel testen op corona. Steeds vaker wordt hierbij gebruik gemaakt van een antigeensneltest en niet van een PCR-test. Deze ontwikkeling kan en wil de overheid niet tegenhouden. Wel moeten de afname en uitslag van testen veilig en betrouwbaar zijn, ook als deze niet in de in de GGD-testlocaties plaatsvinden.

Laat je je testen bij een andere aanbieder dan de GGD? Dan moet je op bepaalde punten letten. Die punten staan op de website van de GGD.


10 november 2020 

Regio in actie voor extra handen in de zorg

Vanwege personeelstekort loopt de zorg in de regio vast. Daarom gaan 21 wethouders uit Brabant-Zuidoost aan de slag om medewerkers in de zorg te helpen. Dit doen ze door uitkeringsgerechtigden, vrijwilligers en stagiaires te vragen de zorg een helpende hand te bieden. Alle hulp is welkom: ondersteunen bij dagbesteding, helpen bij eetmomenten, maar ook een bemoedigend praatje of een wandeling met een cliënt. Transvorm coördineert de vraag en aanbod van betaald werk voor personeel uit andere sectoren, uitkeringsgerechtigden en stageplekken. Aanmelden hiervoor kan via de website Extrahandenvoordezorg.nl.

Daarnaast coördineren de gemeenten vraag en aanbod voor vrijwilligers. Zij zoeken daarvoor contact met hun inwoners en vrijwilligersorganisaties.

Lees het volledige persbericht


6 november 2020

Nieuwe noodverordening tijdelijke verzwaring maatregelen gedeeltelijke lockdown

Vanaf 6 november is er een nieuwe noodverordening van kracht, waarin de laatste maatregelen naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen dinsdag 3 november zijn verwerkt. De noodverordening kunt u lezen op de website van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. 

Bekijk de noodverordening


4 november 2020

Nieuwe noodverordening tijdelijke verzwaring maatregelen gedeeltelijke lockdown

Vanaf 4 november is er een nieuwe noodverordening van kracht, waarin de laatste maatregelen naar aanleiding van de persconferentie van afgelopen dinsdag 3 november zijn verwerkt. De noodverordening kunt u lezen op de website van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. 

Bekijk de noodverordening


3 november 2020

Verzwaring van gedeeltelijke lockdown

Op de landelijke persconferentie is vanavond een verzwaring van de gedeeltelijke lockdown afgekondigd. In de factsheet leest u de nu geldende maatregelen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de verzwaarde maatregelen


2 november 2020
Gratis ontwikkeladvies/loopbaanbegeleiding 

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een tijdelijke subsidieregeling Ontwikkeladvies in het leven geroepen. De regeling moet werknemers en ondernemers ondersteunen die op zoek moeten naar een andere baan, wellicht in een andere branche.

Iedereen kan zelf een loopbaanadviseur of loopbaanbedrijf benaderen. De keuze is aan jou. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat een loopbaanadviseur de juiste opleiding en voldoende werkervaring moet hebben. Je kan bijvoorbeeld een geschikte loopbaanadviseur vinden via de zoekmachines op de volgende websites:

De loopbaanadviseur zorgt voor een intakegesprek en werkt met jou in een aantal gesprekken aan een ontwikkelplan op maat. Geef bij de loopbaanadviseur aan dat je gebruik wilt maken van de subsidieregeling. De trajecten starten na 1 december en er is subisidieruimte voor max 50.000 personen. 


21 oktober 2020

Oproep burgemeester Van Kessel: "Houd u aan de coronamaatregelen en heb aandacht voor elkaar"

Beste inwoners, vorige week heeft de overheid opnieuw de maatregelen aangescherpt om het hoofd te bieden aan het aantal coronabesmettingen dat weer explosief stijgt. Deze maatregelen beperken ons opnieuw in onze vrijheden.

Ik besef dat deze maatregelen tot discussie kunnen leiden. Maar hoe dan ook; laten we ons eraan houden om te voorkomen dat we straks in een volledige lockdown terecht komen. Alleen zo krijgen we onze verworvenheden weer snel terug. Het niet houden aan de maatregelen, gaat niet alleen ten koste van de gezondheid van mensen om ons heen. Het betekent ook dat de beperkingen langer voortduren.

Afgelopen maandag spraken wethouder Frans Kuppens en ik met horecaondernemers en winkeliers over de aangescherpte maatregelen die sinds vorige week van kracht zijn. Deze lokale bedrijven worden in het hart geraakt door de beperkingen. Het voortbestaan van deze bedrijven is mede afhankelijk van de mate waarin wij ons aan de maatregelen houden. Daarom ook namens hen de oproep: houd u aan de maatregelen. Draag een mondkapje. Denk na over wat u zelf kunt bijdragen om het virus weer de kop in te drukken.

Tot slot. Heb oog voor elkaar. Help elkaar waar mogelijk. Ik reken op u.


Roland van Kessel
Burgemeester van Cranendonck

Bekijk de video-oproep


19 oktober 2020

Tozo 3 vanaf nu aan te vragen

Het is nu mogelijk om de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers 3 (Tozo 3) aan te vragen via onze website  (link productpagina invoegen). De Tozo 3 uitkering is door het Rijk in het leven geroepen vanwege de impact die het Coronavirus en daaraan gerelateerde maatregelen op de ondernemers in de doelgroep heeft. De Tozo 3 is met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2020 aan te vragen en wordt verstrekt tot en met 31 maart 2021. Ook de mogelijkheid voor een aanvraag lening bedrijfskapitaal (max € 10.157,-) wordt verlengd tot en met 31 maart 2021.

Let op:

 • Tozo 3 kunt u tot en met 30 november 2021 met terugwerkende kracht (met ingangsdatum 1 oktober) aanvragen.
 • Vanaf 1 december 2020 kunt u de uitkering alleen aanvragen vanaf de 1e van de maand waarin u de uitkering aanvraagt en niet voor de voorafgaande maanden.
 • Ook als u eerder Tozo heeft ontvangen, dan moet u zelf Tozo 3 aanvragen. Dit gaat niet automatisch.

Heeft u vragen over de Tozo 3?

Wij helpen u graag. Neem contact op met het Coronavirus Ondernemersloket voor Tozo via 040-2083640 of bezoek direct de webpagina over de Tozo.


15 oktober 2020

Noodverordening COVID-19 vanaf 14 oktober van kracht

Voorzitter John Jorritsma van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld. Hierin zijn de maatregelen van de gedeeltelijke lock-down verwerkt.

De noodverordening is van kracht vanaf 14 oktober, 22.00 uur en gepubliceerd op de website van de Veiligheidsregio: https://www.vrbzo.nl/noodverordening.


13 oktober 2020

Gedeeltelijke lockdown vanwege toenemende besmettingen

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft op 13 oktober besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving:  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/13/gedeeltelijke-lockdown-om-besmettingen-terug-te-dringen.

De strengere landelijke maatregelen gelden per 14 oktober 2020, 22.00 uur.


13 oktober 2020

CoronaMelder-app

De CoronaMelder-app werkt vanaf nu in heel Nederland. Met de app weet je eerder of je mogelijk bent besmet. Zo voorkom je dat je onbewust een ander besmet.

Meer informatie: https://www.coronamelder.nl


8 oktober 2020

Aandacht voor elkaar

Corona raakt ons allemaal. In ons werk, onze vrije tijd en het contact met familie, vrienden en collega’s. Dat is moeilijk. Zeker nu de dagen korter worden, het virus hardnekkig blijkt en het leven dus weer onzeker blijft. Het is voor iedereen lastig. Dus we moeten het samen volhouden.

Mentale weerbaarheid

De coronamoeheid slaat toe. We komen in een fase waarin nog meer gevraagd gaat worden van mensen en hun mentale weerbaarheid. Want er is verlies op alle fronten, en dat gaat steeds meer gevoeld worden. Ondernemers die harde klappen krijgen. Mensen die hun baan verliezen. Jongeren die beperkt worden in alles wat belangrijk is als je jong bent. Mensen die eenzaam zijn. Collega’s die in hun thuiskantoor verpieteren. Corona is een virus dat niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk slopend kan zijn. Wij mensen zijn ten diepste sociale wezens, terwijl de bestrijding van het coronavirus schreeuwt om minder sociale contacten. Dat schuurt. En het schuurt steeds harder.

Start van landelijk initiatief

Daarom is er dinsdag 6 oktober, midden in de Week tegen Eenzaamheid, gestart met het landelijke initiatief ‘aandacht voor elkaar’ waarin deze gevolgen van de coronacrisis centraal staan. Het is belangrijk dat mensen de komende tijd nog meer naar elkaar omzien dan anders. Dat we luisteren, helpen en begrip tonen. Dat is de boodschap en het doel van dit initiatief. Zo blijven we elkaar vasthouden, ook al is dat op afstand.

Overal in het land bloeien mooie, hartverwarmende acties op. Mensen staan voor elkaar klaar in coronatijd: een kort bezoekje aan de deur, een kaartje in de brievenbus, boodschappen voor elkaar doen, een verhalenavond of even een telefoontje. We kunnen veel voor elkaar doen. Ook al beleeft iedereen deze tijd anders. Om deze acties te stimuleren lanceren de Rijksoverheid de website www.aandachtvoorelkaar.nl, waarop initiatieven worden verzameld.

Vertel, inspireer en deel

Weet jij of heb jij een goed idee of initiatief, waarbij aandacht voor elkaar centraal staat? In je buurt, op je werk, of in je gemeente? Of wil je graag je verhaal kwijt? Deel het als inspiratie of als steun voor anderen op www.aandachtvoorelkaar.nl. We hopen dat de mooie voorbeelden een inspiratie voor anderen zijn om nog meer naar elkaar om te kijken. Zo brengen we met elkaar de beweging op gang.


8 oktober 2020 

Corona stopt bij jou!

GGD-folder over corona in brievenbus.

De GGD Brabant-Zuidoost start deze week met de huis-aan-huiscampagne Corona stopt bij jou. Met deze campagne wil de GGD alle inwoners in de regio helder informeren over de basisregels tegen corona maar wil vooral ook iedereen aanmoedigen om deze te blijven volhouden. Vanaf deze week ontvangen alle inwoners in de regio een folder in de brievenbus met informatie over het testen en de basisregels.


3 oktober 2020

Advies mondkapjes voor publieke binnenruimtes in heel Nederland

Op dit moment geldt het dringende advies aan alle mensen vanaf 13 jaar om (niet-medische) mondkapjes te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes zoals:

 • winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations;
 • restaurants, cafés, theaters en concertzalen;
 • bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.

Het betreft geen verplichting, maar is wel een dringend advies. Lees meer over het precieze advies en de definities van publieke binnenruimtes


1 oktober 2020

Advies mondkapjes voor heel Nederland

Nadat in onze regio Zuidoost-Brabant al het dringende advies gold om mondkapjes te dragen in publieke ruimten, geldt dit nu voor heel Nederland.

U krijgt dus het dringend advies om niet-medische mondkapjes te dragen in alle publieke binnenruimtes, zoals:

 • Winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations, et cetera.
 • Restaurants, cafés, theaters en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats.
 • Bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.
 • Dit advies gaat vooralsnog niet gelden in het primair of voorgezet onderwijs.

Het precieze advies en definities van publieke binnenruimtes worden uiterlijk aanstaande vrijdag 2 oktober om 18.00 uur in meer detail bekendgemaakt.


29 september 2020

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost doet dringende oproep aan inwoners

Vanaf vandaag 18.00 uur geldt in de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost het dringende advies aan iedereen om zoveel mogelijk mondkapjes te dragen in de publieke gebouwen. Dit advies komt bovenop de extra coronamaatregelen die het kabinet 28 september jl. al aangekondigde. Het advies geldt voor locaties waar grote concentraties publiek op eenzelfde tijd bij elkaar komen, zoals in supermarkten en bouwmarkten.

Dit mondkapjesadvies, dat wordt gedragen door alle 21 burgemeesters in de regio, is geen verplichting maar is een dringende oproep aan alle inwoners en ondernemers. Het virus verspreidt zichzelf immers niet, wij zorgen zelf voor de verspreiding ervan. Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost wacht niet op een landelijke richtlijn vanuit de Rijksoverheid maar loopt voorop in de strijd tegen corona. Er is wel een oproep gedaan aan het kabinet om met een landelijke maatregel voor mondkapjes te komen.

Naast de mondkapjes blijven ook de algemeen bekende richtlijnen van kracht waaronder 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en zoveel mogelijk thuiswerken.


29 september 2020

Noodverordening COVID-19 vanaf 29 september van kracht

De voorzitter van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, John Jorritsma, heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld en gepubliceerd op de website van de Veiligheidsregio. 

Bekijk de noodverordening


28 september 2020

Landelijke maatregelen tegen het coronavirus vanaf 29 september 18.00 uur

Vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur gelden de volgende Corona-maatregelen. Deze maatregelen gelden in heel Nederland.

De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.

Regels voor binnen

 • Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.
 • Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon is beperkt tot 3 gasten. Dit geldt naast het eigen huishouden en exclusief kinderen tot en met 12 jaar.
 • In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.
 • Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30.
 • Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
 • Sportkantines zijn gesloten.
 • In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers  zoals in monumenten, bibliotheken en musea, maar met uitzondering van de detailhandel en de markten, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak. Hierover vindt overleg plaats met onder meer de culturele sector.
 • Voor doorstroomlocaties, met uitzondering van de detailhandel, wordt door de Veiligheidsregio in overleg met de locatie, het aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers bepaald, daarbij rekening houdend met de oppervlakte van de locatie én het garanderen van de 1,5 meter afstand.
 • De detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden. In overleg met de brancheorganisaties wordt, op basis van de lokale situatie, invulling gegeven aan de verplichting voor grotere winkels in de levensmiddelenbranche om 2 keer per dag een uur alleen voor ouderen en kwetsbare mensen open te zijn.
 • Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren.

Regels voor buiten

 • Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
 • Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.
 • Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel vinden plaats zonder publiek.
 • Het advies is het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

Houd u allen aan bovenstaande regels om het virus onder controle te krijgen. Alleen samen krijgen we corona onder controle!

Er zijn ook enkele uitzonderingen gemaakt op bovenstaande regels, o.a. voor een uitvaart, onderwijs, bedrijfsvoering. Zie voor de uitzonderingen het complete bericht op de website van Rijksoverheid.


28 september 2020 

Oproep burgemeester

Burgemeester Roland van Kessel vraagt aan inwoners van Cranendonck de coronamaatregelen na te leven en om ook aandacht voor elkaar te hebben.

Bekijk het filmpje


27 september 2020

Noodverordening COVID-19 vanaf 27 september van kracht

De voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, John Jorritsma, heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld en gepubliceerd op de website van de Veiligheidsregio. Hieronder vindt u een link naar de nieuwe noodverordening die vanaf 27 september van kracht is.

Ga verder naar de noodverordening


25 september 2020

Extra maatregelen in Zuidoost-Brabant

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) neemt nieuwe maatregelen tegen corona. Zo willen we de verspreiding van het coronavirus onder controle krijgen. Op meer plekken in het land nemen de besmettingen toe. In een deel van het land zijn zondag 20 september al nieuwe maatregelen ingegaan. Zondag 27 september om 18.00 uur volgen nog 8 regio’s, waaronder Zuidoost-Brabant.

Lees het hele bericht op de website van VRBZO

Meer informatie

Op de website van Rijksoverheid vindt u meer informatie over het coronavirus. U kunt ook bellen met het landelijke informatienummer: 0800-1351. Gaat het om de lokale invulling van maatregelen? Neem dan contact op met ons klantencontactcentrum via 14-0495 of 0495-431222.


21 september 2020

Noodverordening COVID vanaf 21 september van kracht

Voorzitter John Jorritsma van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld die vanaf 21 september 2020 van kracht is.

Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost 21 september 2020

In deze verordening is een artikel verwijderd over een verbod op fysiek onderwijs op MBO, HBO en universiteit tot het einde van dit schooljaar.


18 september 2020

Regionale maatregelen tegen het coronavirus

Het aantal coronabesmettingen stijgt weer snel. Ziekenhuisopnamen nemen weer toe. De situatie is zorgelijk en dat vraagt om ingrijpen. Het kabinet heeft daarom in nauwe samenwerking met 6 veiligheidsregio’s, waar het aantal besmettingen het sterkst groeit, extra maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen gaan in op zondag 20 september 18.00 uur.

De maatregelen zijn van toepassing op de veiligheidsregio’s Amsterdam- Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.

Overkoepelend zijn voor deze regio’s drie maatregelen afgekondigd:

 • Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht (00.00 uur). Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
 • Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.
 • Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Daarnaast nemen de 6 regio’s specifieke maatregelen per regio.

Voor onze gemeente geldt dat we ons serieus moeten houden aan de al bestaande maatregelen. In maart voelden wij in Nederland met 17 miljoen mensen de noodzaak om ons aan die maatregelen te houden en juist dat gedrag heeft ons eerder zover gebracht dat we het virus terug konden dringen. We moeten die noodzaak nu weer voelen, zeker nu het aantal besmettingen weer oploopt. Houd je dus aan de maatregelen:

 • Blijf thuis bij klachten en laat je testen
 • Houd 1,5 meter afstand
 • Was je handen regelmatig
 • Vermijd drukke plekken
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Ontvang niet meer dan 6 gasten thuis

2 september 2020

Wat doen we in Nederland om een tweede golf coronabesmettingen voor te blijven

We houden ons nog steeds aan de coronamaatregelen (werk zoveel mogelijk thuis, houd binnen én buiten 1,5 meter afstand, vermijd drukke plekken en was vaak je handen). We gaan de coronamaatregelen die gelden niet verder versoepelen. Discotheken en nachtclubs mogen nog niet open. Het blijft verboden te schreeuwen en te zingen in groepsverband. Dit wordt ook wel het juichverbod bij demonstraties, sportwedstrijden en concerten genoemd. Personeel in verpleeghuizen wordt beter voorbereid op mogelijke besmettingen. Bij een uitbraak in een verpleeghuis worden alle bewoners en medewerkers wekelijks getest.

Lees het volledige nieuwsbericht


25 augustus 2020

Oproep College van B&W

Het College van B&W Cranendonck doet na de zomervakantie opnieuw een oproep om je aan de coronamaatregelen te houden.

Bekijk de oproep


25 augustus 2020

Aangepaste noodverordening van kracht vanaf 21 augustus 2020

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld en gepubliceerd. Deze is van kracht vanaf 21 augustus 2020. Belangrijke wijziging is onder andere de toevoeging van een artikel over de maatregelen omtrent de introductieweken op hogescholen en universiteiten.  

Bekijk hier de aangepaste noodverordening


19 augustus 2020

Statement voorzitters veiligheidsregio's: Houd u aan de regels, besmettingen blijven zorgwekkend

Beste Brabanders,

Het is nog geen twee weken geleden dat wij onze zorg uitspraken over het toenemende aantal coronabesmettingen. Die toename gaat helaas onverminderd door. In het westen van het land, maar ook in delen van onze eigen provincie. Tijdens de zomervakantie is het naleven van coronaregels ernstig verslapt. Een zorgwekkende situatie die, als we er samen niet de schouders onder zetten, weer voor volle IC’s gaat zorgen en mogelijk zelfs het terugdraaien van eerder versoepelde regels.

Lees hier het volledige statement


19 augustus 2020​

Houd corona buiten de deur

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Sinds de laatste persconferentie van 6 augustus is het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen verder toegenomen. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd weer terug bij af. Daarom heeft het kabinet dinsdagavond 18 augustus aanscherpingen aangekondigd.

Lees hier het volledige bericht


13 augustus 2020

Oproep burgemeester Van Kessel: Blijf de coronamaatregelen serieus nemen!

In het land, maar ook in onze gemeente zien we het overal drukker worden op de markt, in winkels, supermarkten, recreatiegebieden en op andere plekken. De aandacht voor het virus ebt weg, de aandacht voor de maatregelen verslapt. Tegelijkertijd constateren we dat het virus bezig is aan een opmars. Het aantal besmettingen stijgt in Nederland, ook in onze regio. Deze ontwikkelingen baren ons ernstige zorgen.

Het coronavirus is nog niet verdwenen. De maatregelen gelden nog steeds en zijn keihard nodig.

 • Vermijd drukte
 • Blijf thuis bij (lichte) klachten, laat je testen en wacht thuis op de uitslag
 • Houd 1,5 meter afstand

De strijd is namelijk nog niet gestreden. De stijging van het aantal besmettingen komt dus niet als een verrassing, maar drukt ons wel met de neus op de feiten. Het virus is niet weg. Kan ons opnieuw hard raken. Laten we voorkomen dat straks scholen, horeca, sportscholen, verenigingen en dergelijke noodgedwongen opnieuw de deuren moeten sluiten

Burgemeester Roland van Kessel: “Ik snap dat het voor velen best lastig is om na zo’n lange tijd nog steeds aandacht te hebben voor de coronamaatregelen. Echter naleving van de maatregelen is nog steeds belangrijk. Laten we er samen voor zorgen dat we de versoepelingen die we verworven hebben, kunnen behouden. Laten we er dus samen voor zorgen dat we de uitbreiding van het virus onder controle houden.”


12 augustus 2020

Nu ook mogelijk om online afspraak coronatest te maken

Vanaf 12 augustus kan volgens het RIVM iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus, online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken. Dit is een aanvulling op het landelijk coronatest afsprakennummer 0800 – 1202. Dit nummer blijft 7 dagen per week van 8:00 tot 20:00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak.

Bekijk hier het volledige nieuwsbericht van Rijksoverheid


10 augustus 2020

Aangepaste noodverordening Covid-19 van kracht per 10 augustus 2020

Naar aanleiding van de landelijke persconferentie op donderdag 6 augustus 2020 is met ingang van maandag 10 augustus een nieuwe noodverordening van kracht in onze regio. Hierin is aantal wijzigingen doorgevoerd. De horeca (inclusief terras) moet net als enkele maanden geleden iedereen vooraf of bij aankomst laten reserveren, de gezondheidscheck uitvoeren, de bezoekers placeren en om de contactgegevens vragen ten behoeve van het bron- en contactonderzoek van de GGD. Ook is er een artikel opgenomen waarbij de voorzitter van de veiligheidsregio gebieden kan aanwijzen waar een mondkapjesplicht van toepassing is (voor personen van 13 jaar en ouder). Deze noodverordening gaat in vanaf 10 augustus 2020 en is te vinden op de website van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Ga verder naar de aangepaste noodverordening


7 augustus 2020

Statement voorzitters veiligheidsregio's over de alarmerende cijfers over coronabesmettingen

De besmettingen met corona nemen de afgelopen weken weer ernstige vormen aan. In het westen van het land, maar ook in het westelijke deel van onze provincie. Het gaat om besmettingen die veelal in de privé- en werksfeer zijn opgelopen volgens het RIVM. Op feestjes en bbq’s, in onze gebedshuizen, bij verenigingen, op kantoor, in de supermarkt of op de camping. Niet verwonderlijk, want iedereen wil na deze afgelopen lastige maanden zijn of haar familie, vrienden of collega’s graag weer zien en de normale routines weer oppakken.

Maar daar zien we nu al tijdens de zomervakantie de gevolgen van en dat baart ons ernstige zorgen. In de naleving van de regels om corona onder controle te houden komt ernstig de klad. Dat is onacceptabel. Alleen samen krijgen wij namelijk corona onder controle. Denk aan de volle IC's, denk aan al die mensen die tegen het virus gevochten en verloren hebben, denk aan alle beperkingen die we hebben getrotseerd. Wij willen niet terug naar de tijd van voor de versoepeling van de regels. Wij willen niet voor u moeten kiezen dat scholen, horeca en verzorgingstehuizen weer op slot gaan.

Lees het volledige statement op de website van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO).


7 augustus 2020

Persmoment 6 augustus: Grip op coronavirus met lokale maatregelen

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te krijgen, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. In de aanloop naar de zomerperiode hebben we gezien hoe belangrijk het is om ons aan de maatregelen te blijven houden. De besmettingen liepen terug en hierdoor konden we geleidelijk aan de maatregelen versoepelen.

Nog steeds leven gelukkig veel mensen de basisregels na. Maar wat ons zorgen baart, is dat er ook heel veel mensen zijn die dit niet doen. Dat zien we terug in de recente uitbraken. Als we het tij met elkaar niet keren, dan dreigen we de grip op de verspreiding van het coronavirus weer te verliezen. En verspelen we de winst die we met elkaar in de afgelopen maanden hebben geboekt.

Daarom steunen we de lokale bestuurders om hun bevoegdheden in te zetten om het corona-virus onder controle te krijgen en gaan we enkele landelijke maatregelen verscherpen. Dat kan betekenen dat er lokaal extra maatregelen kunnen worden opgelegd, bovenop de landelijke geldende maatregelen.

Lees het volledige bericht op Rijksoverheid.nl.


9 juli 2020

Werken in coronatijd, samen houden we corona onder controle

Corona heeft veel impact op onze inwoners en ondernemers en ook de medewerkers van gemeente Cranendonck konden niet om de impact van het virus heen. De aard van de werkzaamheden veranderde en thuiswerken werd de standaard. Burgemeester Roland van Kessel geeft samen met MT-lid Nini Bos en medewerkers Patrick Kuckelkorn, Eloy Schulpen, Jeroen Raymakers en Fred Donk een kijkje achter de schermen. Werken in coronatijd, samen houden we corona onder controle.

Bekijk het filmpje


1 juli 2020

Noodverordening COVID-19 vanaf 15 juli van kracht

Woensdag 1 juli 2020 heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost een nieuwe noodverordening ondertekend. De nieuwe noodverordening vindt u op de website van de Veiligheidsregio. We starten een nieuw hoofdstuk in de aanpak van het coronavirus. 1,5 meter afstand blijft de norm. Door afstand te houden, geven we elkaar meer ruimte. In de noodverordening leest u wat de regels zijn per 15 juli 2020. Meer informatie over de algemene regels in eenvoudige taal vindt u op de website van Rijksoverheid


24 juni 2020

Noodverordening COVID-19 vanaf 24 juni van kracht

Ga verder naar de nieuwe noodverordening

Woensdag 24 juni 2020 heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost een nieuwe noodverordening ondertekent. In deze noodverordening is een passage over luchthavens opgenomen. De versoepelingen die tijdens de persconferentie woensdag 24 juni 2020 zijn aangekondigd zijn niet opgenomen in deze noodverordening. Deze worden onderdeel van een nieuwe noodverordening, die wij in de loop van week 27 ontvangen.


25 juni 2020

We starten een nieuw hoofdstuk in de aanpak van het coronavirus

1,5 meter afstand blijft de norm. Door afstand te houden, geven we elkaar meer ruimte.

Meer informatie over de algemene regels


19 juni 2020

Burgemeester Roland van Kessel en wethouder Marcel Lemmen in gesprek met beweegcoach Esther van Geldorp

Ondanks dat de corona richtlijnen en regels nog van kracht zijn, is er steeds meer mogelijk. Er kan gesport worden en de huiskamers zijn open of bekijken of en op welke wijze dit mogelijk is. Burgemeester Roland van Kessel en wethouder Marcel Lemmen spraken hierover met RTV Horizon en beweegcoach Esther van Geldorp. Samen zorgen we ervoor dat het gezellig en veilig blijft!
Naar het filmpje.


18 juni 2020

Kinderen en jongeren op zomerkamp

Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar kunnen ook nu, in de coronatijd, op zomerkamp. Deze zomerkampen moeten wel plaatsvinden volgens het protocol voor het houden van zomerkampen, dat het kabinet heeft goedgekeurd. Dit protocol voldoet aan alle gestelde coronomaatregelen. Het gaat specifiek over kindervakanties, dagactiviteitenkampen of zomerkampen georganiseerd door onder andere gemeenten, scoutingverenigingen, onderwijsinstellingen, sportverenigingen en (culturele of religieuze) jeugdverenigingen.

De organisaties aangesloten bij het Steunpunt KinderVakanties, YMCA Nederland, Scouting Nederland, JongNL Limburg, CCI-NL, Jantje Beton, NUSO en NJR hebben in samenwerking met Nederlands Jeugdinstituut (NJI) een protocol opgesteld. Met de spelregels in dit protocol kunnen de activiteiten veilig plaatsvinden en verkleinen we de kans op de verspreiding van het virus. Kijk voor alle afspraken op www.avonturenzomer2020.nl.


15 juni 2020

Zomervakantie 2020: wijs op reis

De zomer van 2020 wordt vanwege het coronavirus anders dan we gewend zijn. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Voor wie toch gaat, luidt het advies van het kabinet: bereid u goed voor en informeer uzelf. Kijk voor het actuele reisadvies op www.nederlandwereldwijd.nl of volg @247BZ op Twitter.

Voor iedereen geldt tijdens de zomervakantie:

 • volg de basisregels, vermijd drukte. Heeft u klachten: blijf thuis en laat u testen;
 • het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen dus loop, fiets of neem de auto;
 • niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga buiten het vakantieseizoen als dat kan.

Op de hoogte via Reisapp van Buitenlandse Zaken

Vakantie in eigen land kan. Vermijd drukte en denk eens aan andere regio’s of steden dan normaal bij het kiezen van de bestemming.

Wie op reis gaat naar het buitenland, zal zich goed moeten voorbereiden. Ga alleen naar landen met een geel reisadvies: reizen naar deze landen is verantwoord maar let wel extra op. Ken de regels in het land van bestemming, sluit een goede reisverzekering af en zorg dat u ook tijdens uw vakantie steeds op de hoogte blijft, bijvoorbeeld via de gratis Reisapp van Buitenlandse Zaken. Want het reisadvies kan ook tijdens uw verblijf veranderen. En met de Reisapp heeft u bovendien met één druk op de knop contact met het 24/7 BZ contactcenter.


15 juni 2020

Noodverordening COVID-19 vanaf 15 juni van kracht

Voorzitter John Jorritsma van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld die vanaf 15 juni van kracht is.


11 juni 2020

Bowlen, darten en biljarten weer toegestaan

Deze week is besloten dat we weer mogen bowlen, darten en biljarten.  Hierbij gelden de volgende voorwaarden: 

 1. In inrichtingen wordt bowlen, darten en biljarten toegestaan.
 2. Activiteiten in competitieverband zijn niet toegestaan.
 3. Per spel mag één persoon actief zijn. De anderen moeten aan een tafel of aan de bar zitten.

En voor de inrichtingen blijft gelden dat maximaal 30 gasten aanwezig mogen zijn, die vooraf moeten reserveren en 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden. Uiteraard moeten ook alle andere bepalingen uit de noodwet en de richtlijnen van RIVM en Rijksoverheid worden nageleefd.


9 juni 2020

Sanitaire voorzieningen op campings en vakantieparken weer open vanaf 15 juni

Gemeenschappelijke was-, toilet- en douchevoorzieningen bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, kampeerveldjes en jachthavens mogen per 15 juni weer open. Toiletten voor dagrecreatie bij parken, bossen, stranden, etc. mogen open. Dit geldt ook voor de toiletten op pretparken, dierentuinen en natuurparken.

Kijk voor meer informatie in de veelgestelde vragen op de site van de overheid


8 juni 2020

Nieuwe richtlijnen Taxbus i.v.m. corona

Maakt u gebruik van de taxiritten van Taxbus? Houdt dan rekening met de aangepaste maatregelen. Deze kunt u lezen op de website van Taxbus


4 juni 2020

Tijdelijk rijden met verlopen rijbewijs

Door de maatregelen rondom corona lukt het niet altijd om het rijbewijs op tijd te verlengen. Daarom heeft de Europese Commissie besloten dat verlopen EU-rijbewijzen -tijdelijk- langer geldig zijn. Door de regeling kunnen mensen binnen Europa tijdelijk blijven doorrijden met hun verlopen rijbewijs.

Lees het volledige bericht


3 juni 2020

Basisscholen en reizen in Europa

Kinderen in het reguliere basisonderwijs gaan vanaf 8 juni weer volledig naar school. Dit kan weer omdat uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er geen enkele belemmering is om niet volledig naar school te gaan.  Lees meer over dit onderzoek op de site van het RIVM

Vanaf 15 juni mag u weer reizen naar een aantal Europese landen

Vakantie in eigen land kan sowieso. Wie op reis gaat naar het buitenland, zal zich goed moeten voorbereiden.

 • Ga alleen naar landen met een geel reisadvies: reizen naar deze landen is verantwoord maar let wel extra op.
 • Ken de regels in het land van bestemming,
 • Sluit een goede reisverzekering af
 • Zorg dat u ook tijdens uw vakantie steeds op de hoogte blijft, bijvoorbeeld via de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Want het reisadvies kan ook tijdens uw verblijf veranderen.
 • Volg de basisregels, vermijd drukte. Heeft u klachten: blijf thuis en laat u testen.
 • Het openbaar vervoer is en blijft voor noodzakelijke reizen dus loop, fiets of neem de auto.
 • Niet gebonden aan de schoolvakantie? Ga buiten het vakantieseizoen als dat kan.

Houd de website Nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor het meest actuele reisadvies.

Bekijk de veelgestelde vragen over reizen en op vakantie gaan. 

Reizen buiten Europa wordt afgeraden om de risico’s op een nieuwe uitbraak te beperken.


2 juni 2020

Burgemeester Roland van Kessel en wethouder Frans Kuppens over de opening van de horeca

De horeca en terrassen mogen sinds 1 juni 2020 weer (beperkt) open. Burgemeester Roland van Kessel en wethouder Frans Kuppens spraken hierover met RTV Horizon en diverse ondernemers. Bekijk het filmpje hier. 


1 juni 2020

0800-1202, landelijk nummer voor testafspraak coronavirus

Vanaf 1 juni kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen naar het nummer 0800-1202 om een afspraak te maken voor een test bij de GGD. Het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur. Voor het afnemen van de testen hebben GGD’en ruim 80 teststraten door het hele land ingericht.

Alleen getest bij klachten

Het telefoonnummer is bedoeld voor iedereen die milde klachten heeft passend bij het coronavirus. Alleen met deze klachten wordt een test afgenomen. Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen. Voor het maken van de afspraken worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de klachten. Bij het maken van de afspraak wordt een BSN-nummer gevraagd ter identificatie. De beller krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Lees het volledige bericht op rijksoverheid.nl


29 mei 2020

Persmoment 27 mei: actuele routekaart coronamaatregelen

De planning voor de versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland, blijft op hoofdlijnen van kracht. Dat heeft het kabinet woensdag 27 mei 2020 besloten. Minister-president Rutte lichtte de uitkomsten van het overleg na afloop toe tijdens een persmoment.

Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen, onder meer voor groepen, horeca, onderwijs en culturele instellingen. De basisregels blijven van kracht, zoals: handen wassen, 1,5 meter afstand houden, vermijd drukte, thuis blijven bij klachten en zoveel mogelijk thuiswerken. Op www.rijksoverheid.nl/coronavirus staat alle informatie.

Als de ontwikkelingen dat toelaten, volgen er per 1 juli nieuwe versoepelingen. Aan dat pakket zijn door het kabinet enkele categorieën toegevoegd. Het gaat om sportscholen en fitnessclubs, sauna’s en wellness, sport- en verenigingskantines en casino’s en speelhallen. Eerder gold 1 september als beoogde openingsdatum. Uiteraard gelden daarbij basisregels en aanvullende maatregelen. Definitieve besluitvorming hierover volgt eind juni, waarbij ook naar de positie van overige binnensporten wordt gekeken.

Lees hier het volledige bericht naar aanleiding van het persmoment op 27 mei


28 mei 2020

Noodverordening COVID-19 vanaf 1 juni, 12.00 uur van kracht

Voorzitter John Jorritsma van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft een nieuwe noodverordening vastgesteld die vanaf 1 juni 12.00 uur van kracht is.

Noodverordening COVID-19 VRBZO vanaf 1 juni 12.00 uur

Noodverordening COVID-19 VRBZO tot 1 juni 12.00 uur

Heeft u vragen over de maatregelen die zijn ingesteld om het coronavirus in te perken? Kijk dan op Rijksoverheid.nl of bel met het informatienummer 0800-1351.


28 mei 2020

Vanaf 1 juni testen mogelijk voor iedereen met milde klachten

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. In heel Nederland is het aantal testlocaties van de GGD’en uitgebreid tot ruim 80. Is er sprake van een besmetting met het coronavirus dan start de GGD een bron- en contactonderzoek. Ook na 1 juni blijft het opvolgen van de hygiënemaatregelen en de 1,5 meter afstandsregel door alle Nederlanders van groot belang, naast uitgebreid testen en traceren.

Lees hier het volledige bericht


25 mei 2020

Videoboodschap burgemeester Roland van Kessel en wethouder Frits van der Wiel

Veel inwoners zijn in deze coronatijd druk aan het klussen. Dat betekent veel vragen over het aanvragen van een vergunning. Daarnaast hebben de coronamaatregelen ook veel impact op ondernemers. Burgemeester Roland van Kessel en wethouder Frits van der Wiel gaan met RTV Horizon in gesprek over de bijzondere coronatijd en wat dit betekent voor vergunningaanvragen bij de gemeente en activiteiten van ondernemers. Ook twee ondernemers doen hun verhaal over hun initiatieven. Bekijk de boodschap hier. 


19 mei

Corona-aanpak de volgende stap

Lees hier het bericht naar aanleiding van de persconferentie op 19 mei 2020 

Basisregels voor iedereen


19 mei

Spreekuur voor ondernemers

De gemeente gaat starten met een digitaal spreekuur speciaal voor ondernemers. Wethouder Economische Zaken Frans Kuppens gaat tijdens dit spreekuur graag met u in gesprek over vragen en praktijkervaringen. Ook kunt u delen waar u tegenaan loopt en waar wij als gemeente in kunnen meedenken. Lees meer


15 mei

Kermissen in Cranendonck gaan dit jaar niet door

Het college van burgemeester en wethouders van Cranendonck heeft besloten om vanwege het coronavirus dit jaar de kermissen niet door te laten gaan in de gemeente. In de landelijke maatregelen is bepaald dat evenementen in elk geval tot 1 september 2020 niet zijn toegestaan vanwege het samenkomen van veel mensen waarbij de benodigde anderhalve meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Lees verder...


13 mei

Gratis adviesplatform: Mentalekracht040.nl 

GGzE heeft haar haar kennis en kunde online gezet voor iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken. ‘Mentale Kracht 040’ geeft praktische oplossingen om de coronatijd zo goed mogelijk door te komen.

Mentale klachten verergerd door coronacrisis

Corona heeft een grote invloed op hoe wel ons voelen. De kans op besmetting met het coronavirus en alle maatregelen leveren voor veel mensen stress op. Volgens het ministerie van VWS hebben meer dan een miljoen Nederlanders te maken met psychische problemen. Ze piekeren veel, slapen slecht, zijn angstig of depressief. De coronatijd kan deze klachten erger maken.

Een digitale plek met praktische tips en adviezen

Op www.mentalekracht040.nl kunt u terecht voor praktische tips en antwoorden op vragen als:

 • Hoe ga ik om met somberheid, angst en slaapproblemen?
 • Hoe vind ik in deze lastige tijd mijn weg in mijn dagelijkse leven?
 • Hoe vind ik een uitweg uit de ' chaos' die ik ervaar?
 • Hoe ga ik als ouder om met mijn kinderen?

Het platform biedt waardevolle informatie verzorgt door deskundigen: psychologen, psychiaters, ervaringsdeskundigen, coaches en e-health specialisten. Handige tips, geruststellende vlogs, bemoedigende verhalen, leerzame webinars en praktische trainingen. Kortom: een digitale plek voor meer rust in je hoofd en het bevorderen van je veerkracht.

Kijk voor meer informatie www.mentalekracht040.nl en op www.ggze.nl/nieuws


11 mei

Nieuwe noodverordening

In deze nieuwe noodverordening zijn de aangepaste landelijke maatregelen verwerkt die vanaf vandaag (11 mei) gelden. In deze noodverordening (inclusief de toelichting) leest u onder andere wat (landelijk) de huidige regels zijn rondom scholen en kinderopvanglocaties, kappers, pedicuren en andere contactberoepen.

Download de noodverordening


8 mei 

Videoboodschap burgemeester Roland van Kessel en wethouder Marcel Lemmen

Burgemeester Roland van Kessel en Wethouder Marcel Lemmen spreken in dit interview met RTV Horizon over de nieuwe mogelijkheden om buiten te sporten, de scholen die vanaf 11 mei weer open gaan en de corona-richtlijnen die 6 mei werden gepresenteerd. Bekijk de boodschap hier


6 mei

Vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand

Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit.

Daarom blijft voor iedereen gelden:

 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis 

Bent u ziek?

 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
 • Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten. 

Bent u 70 jaar of ouder of heeft u een kwetsbare gezondheid?

 • Wees extra voorzichtig. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven.

Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte

 • Zorg dat u altijd op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven.
 • Is dat niet mogelijk, ga dan ergens anders heen.

Stap voor stap

De Nederlandse aanpak van corona heeft goed gewerkt om de gevolgen van het virus onder controle te krijgen. Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, komt er wel stapsgewijs meer ruimte.

Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen. De komende tijd worden hiervan de details verder uitgewerkt. Vanaf 11 mei geldt:

School

 • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei.

Sport en spel

 • Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
 • Iedereen boven 18 jaar kan buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar (dus geen contactsporten; lesgeven kan, maar geen wedstrijden en niet douchen na afloop).

Contactberoepen

 • Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het gaat om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.).
 • Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd.
 • Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.

Bibliotheken

 • Bibliotheken openen hun deuren weer voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Openbaar vervoer

 • Gebruik alleen het openbaar vervoer als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte.
 • In trein, bus en metro wordt u geadviseerd om niet-medische mondkapjes te dragen. Vanaf 1 juni is dit verplicht.

Over mondkapjes

In een aantal situaties is het niet mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Voor reizigers en medewerkers in het openbaar vervoer is het daarom per 1 juni verplicht niet-medische mondkapjes te dragen. Om schaarste in de zorg te voorkomen, mogen dit dus geen mondkapjes zijn die bedoeld zijn voor de zorg. Voor contactberoepen neemt een check vooraf veel risico’s weg. Het dragen van mondkapjes is dan niet nodig, maar het staat ieder natuurlijk vrij er gebruik van te maken.

Hoe verder

De verruimingen per 11 mei zijn mogelijk omdat de klanten van deze sectoren vooral uit de buurt komen. Er komt dus geen druk op het openbaar vervoer. Ook kunnen bij kappers, opticiens, pedicures en dergelijke gemakkelijk de gezondheidsadviezen worden opgevolgd, zoals handen wassen. Tot slot is bij deze verruimingen de kans op groepsvorming in de publieke ruimte klein.

Ook in andere sectoren, zoals de horeca, is de roep om versoepeling van maatregelen groot. Dat begrijpt het kabinet heel goed, want de maatregelen vergen veel van ons en de gevolgen zijn groot. Daarom wil het kabinet stap voor stap verder gaan, samen met bedrijven en organisaties die plannen hebben gemaakt voor de 1,5 meter samenleving.

Het versoepelen van maatregelen kan alleen als het virus onder controle blijft. De 1,5 meter afstand blijft altijd van kracht. Als het echt nodig is, dan kan en moet een besluit om meer ruimte te geven weer worden teruggedraaid.

Verwachting per 1 juni

Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:

 • Voortgezet onderwijs (de manier waarop wordt nog verder uitgewerkt);
 • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
  • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden: een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand;
  • bezoekers moeten reserveren;
  • in een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.

Omdat het rond 1 juni waarschijnlijk drukker wordt in het openbaar vervoer, wordt het op enig moment lastiger om 1,5 meter afstand te houden. Daarom is iedereen per 1 juni verplicht in het openbaar vervoer niet-medische mondkapjes te dragen.

Verwachting per 15 juni

Als we het virus onder controle houden, kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt een plan gemaakt om te zijner tijd het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.

Verwachting per 1 juli

Als het virus onder controle blijft, kunnen per 1 juli de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open. Ook kan het maximum aantal bezoekers hopelijk worden uitgebreid naar 100 personen voor bioscopen, restaurants en cafés, culturele instellingen. Dit geldt dan ook voor georganiseerde samenkomsten, zoals kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten.

Verwachting per 1 september

Als het virus onder controle blijft, gaat ook de deur van het slot voor de fitnessclubs, sauna’s en wellness centra, verenigingskantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers.

Alle contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk voor alle leeftijden. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Dit geldt ook voor het betaald voetbal.

Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en grote concerten wordt voorafgaand aan 1 september een besluit genomen.

Alle maatregelen samengevat in één afbeelding


1 mei 2020

Toespraak burgemeester Van Kessel en wethouder Kuppens

Burgemeester Roland van Kessel heeft een derde videoboodschap opgenomen voor inwoners vanwege het coronavirus. Nu samen met Frans Kuppens, die als wethouder economische zaken een oproep doet om lokaal te kopen ter ondersteuning van de plaatselijke ondernemers.

Bekijk de video 


1 mei

Weekmarkt

Vanaf maandag 4 mei is er weer een gewone, complete weekmarkt in het centrum van Budel aanwezig. Dat betekent dat food en non-food kramen weer op de markt mogen staan. Belangrijk is dat iedereen de richtlijnen van het RIVM in acht blijft nemen. Dus houd 1,5 meter afstand en kom alleen.


1 mei 2020

Vraag overleg aan voor opstarten alternatieve bedrijfsinitiatieven

In deze coronatijd ziet de gemeente Cranendonck dat de ondernemers zich goed houden aan de richtlijnen en maatregelen van het kabinet. Ook zien we de echte ondernemersgeest terug in het willen opstarten van alternatieve bedrijfsinitiatieven. Respect voor de creativiteit!!! Toch vraagt de gemeente niet zonder overleg en zonder vergunning te beginnen. Wij steunen initiatieven die aansluiten bij de bedrijfsvoering van uw onderneming en zullen samen met u zoeken naar mogelijke tijdelijke maatwerk oplossingen. Wij vragen de ondernemers voor hun initiatieven een vergunning aan te vragen. Dit kan via evenementencr@cranendonck.nl.


30 april 2020

Statement voorzitters VRBZO over nieuwe verordening

De voorzitters van de veiligheidsregio’s hebben een statement uitgegeven naar aanleiding  van de nieuwe (aangepaste) noodverordening die gisteren van kracht is gegaan.

Lees het statement direct


29 april 

Buiten sporten 

Vanaf vandaag mogen verenigingen weer buitensport- en beweging geven aan kinderen en jongeren t/m 18 jaar. Fijn, want bewegen is gezond! Houd je daarbij wel aan de maatregelen van het RIVM en aan het sportprotocol opgesteld door Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en NOC/NSF. Als de vereniging is aangesloten bij een sportbond, dan moet deze aanvullend ook rekening houden met de voorschriften van de sportbond. De gemeente legt contact met alle sport- en beweegverenigingen in Cranendonck voor extra informatie en de mogelijkheid tot het stellen van vragen. De sportvereniging informeert haar leden over of en wanneer er weer gesport wordt.

Bekijk hier de poster "Spelregels om weer veilig te sporten"
 


29 april 

Nieuwe noodverordening

In deze nieuwe noodverordening zijn de aangepaste landelijke maatregelen verwerkt. Daarnaast zijn de Brabantspecifieke maatregelen voor een deel eruit gehaald. In deze noodverordening (inclusief de toelichting) leest u onder andere wat (landelijk) de huidige regels zijn rondom recreatief nachtverblijf.

Lees de noodverordening hier 


21 april

Maatregelen corona verlengd

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden -  alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren, worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren. Lees alle maatregelen op de site van de Rijksoverheid.

Bekijk vragen en antwoorden over de Nederlandse aanpak en veranderingen na 28 april

Het bestuur van de Veiligheidsregio Brabant Zuidoost heeft een statement geschreven over de verlenging van de maatregelen.


20 april

Wat als de spanningen thuis oplopen? Neem contact op met Veilig Thuis

We blijven deze periode zoveel mogelijk thuis. In veel huishoudens gaat dit goed, maar in sommige situaties lopen de spanningen thuis op. Lees wat je kunt doen en hoe je contact kunt opnemen met Veilig Thuis (nu ook via de chat). 


10 april

Paasboodschap voorzitters Brabantse Veiligheidsregio’s

Naar de paasboodschap


8 april

Videoboodschap burgemeester

Burgemeester Roland van Kessel heeft een tweede videoboodschap opgenomen vanwege het coronavirus, bedoeld voor alle inwoners van Cranendonck. 

Bekijk de videoboodschap


2 april

Sirenes loeien op maandag 6 april

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien alle 4278 sirenes in Nederland. Ook tijdens deze coronacrisis zullen de sirenes loeien op maandag 6 april om 12.00 uur. 

Lees hier het volledige bericht


1 april

Strengere maatregelen om recreatieve reisbewegingen te voorkomen

Gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen op campings moeten dicht en recreatief nachtverblijf is verboden. Uitzonderingen zijn hotels, nachtverblijf voor seizoenarbeiders en zorgpersoneel, vaste standplaatsen met eigen voorzieningen en tijdelijke bewoning.

De drie voorzitters van de Brabantse Veiligheidsregio’s hebben voor Brabant twee toevoegingen vastgesteld op de eerdere noodverordening volgens landelijk model. Deze aanvullingen hebben als doel reisbewegingen in en naar Noord-Brabant te voorkomen. Hiermee voorkomen we een extra claim op de al overbelaste zorg en verdere verspreiding van het Coronavirus.

De nieuwe noodverordeningen worden gepubliceerd op de websites van de drie Brabantse Veiligheidsregio’s.

Gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen

In Brabant is het verboden gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen bij recreatievoorzieningen open te houden.

Recreatief nachtverblijf

Het aanbieden van recreatief nachtverblijf is verboden. Uitzonderingen hierop zijn:

 • Hotels
 • Locaties waar recreatief nachtverblijf wordt aangeboden aan seizoenarbeiders en zorgpersoneel
 • Locaties waar recreatief nachtverblijf wordt aangeboden in de vorm van vaste standplaatsen met eigen sanitaire voorzieningen
 • Tijdelijke bewoning anders dan voor recreatief nachtverblijf (denk aan persoonlijke omstandigheden zoals een echtscheiding)

Lees de volledige noodverordening hier


31 maart

Update landelijke maatregelen

Lees de nieuwe landelijke maatregelen die vanaf 31 maart gelden.


30 maart 

Bezoek Kringloopwinkel

Veel inwoners gaan vanwege de maatregelen rond het coronavirus aan de slag om hun schuur of zolder op te ruimen. Ook de kringloopwinkel wordt meer dan gebruikelijk bezocht om bruikbare spullen af te geven. Heeft u goede herbruikbare spullen die u weg wilt doen? Lees dan de volgende informatie met waar u op moet letten. 


27 maart 2020

Nieuwe noodverordening Veiligheidsregio van kracht

Voorzitter John Jorritsma van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft vrijdag 27 maart een nieuwe noodverordening vastgesteld. Hierin zijn de maatregelen verwerkt die 23 maart door het Rijk zijn ingevoerd voor bestrijding van het coronavirus. Dit maakt het mogelijk om in de veiligheidsregio te handhaven op deze maatregelen.

De aangescherpte maatregelen hebben als doel de verspreiding van het coronavirus te beperken. De voorzitter van de veiligheidsregio is bevoegd om bijvoorbeeld een gebied, winkel of locatie te sluiten, wanneer het voorschrift om 1,5 meter afstand te houden niet wordt opgevolgd. Ook kunnen er boetes worden opgelegd als mensen zich niet aan de regels houden.

Het virus verspreidt zichzelf niet, wij verspreiden het virus. En door ons te houden aan de maatregelen, kunnen wij die verspreiding tegengaan. De strijd tegen het coronavirus is een kwestie van volhouden. Alleen samen kunnen wij deze strijd winnen. Deze noodverordening geldt tot en met maandag 6 april (of tot deze wordt ingetrokken).

Download de noodverordening hier


26 maart

Wijziging oud-papierinzameling Cranendonck (update)

De huis-aan-huis inzameling van oud papier door verenigingen vervalt tijdelijk door de aangescherpte maatregelen vanwege het Coronavirus. Daarom neemt Renewi vanaf 30 maart 2020 de inzameling van oud papier op een ander inzamelmoment tijdelijk over. De oud papierinzamelingen van donderdag 26 maart en zaterdag 28 maart komen dus te vervallen. Lees meer over de aangepaste inzamelmomenten.


25 maart

Weekmarkten Cranendonck open volgens aangepaste regels

De weekmarkten in Budel en Maarheeze blijven in aangepaste vorm plaatsvinden. Marktkramen die géén etenswaar verkopen zoals kleding, tassen, bloemen etc. (non-food) zijn verboden. Bij de marktkramen die eten verkopen, mag niet op locatie gegeten of gedronken worden. De gemeente volgt hierin de richtlijnen van het kabinet en de regionale aanpak van de 21 gemeenten in de veiligheidsregio. Belangrijk is dat alle bezoekers van de markt zich houden aan de regels: houd 1,5 meter afstand en ga direct na uw inkopen naar huis. Ook doen we een dringende oproep om met zo min mogelijk personen te komen. 


25 maart

Aanvullende maatregelen van persconferentie 23 maart

Het kabinet heeft aanvullende en aangescherpte maatregelen getroffen ter bestrijding van het Corona-virus gericht op evenementen en samenkomsten. Deze maatregelen zijn tijdens de persconferentie op maandag 23 maart op grote lijnen naar buiten gebracht. Hierna heeft verdere consultatie plaatsgevonden, die heeft geleid tot nadere uitwerking en precisering.

Lees hier het volledige bericht


24 maart 

Update voor ondernemers 

Bekijk de informatie over bijstand voor zelfstandigen.


23 maart 

Aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst. 

De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid. 
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd. 

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk op de pagina met meer informatie over de aanpak van het coronavirus voor meer informatie. 

De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. De aanpak en de maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van de experts, die samenkomen in het Outbreak Management Team onder voorzitterschap van Jaap van Dissel, de directeur. 

Q&A bij aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen

Reactie voorzitters Veiligheidsregio's Noord-Brabant


23 maart

Videoboodschap burgemeester

Bekijk de videoboodschap van burgemeester Roland van Kessel aan alle inwoners van Cranendonck in verband met het coronavirus.


23 maart

Wijzigingen papierinzameling en milieustraat

Ook voor de oud papierinzameling en de milieustraat gelden vanwege het coronavirus de nieuwe maatregelen en RIVM-richtlijnen. Lees het hele bericht op onze website.


23 maart

Grensovergang België gesloten

Vanaf zondag 22 maart zijn de grensovergangen met Nederland afgesloten. Dit publiceerde onze buurgemeente Hamont-Achel via hun website. Hamont-Achel ziet zich hiertoe genoodzaakt omdat het eerdere verbod op niet-essentiële verplaatsingen naar het buitenland niet voldoende wordt gerespecteerd. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn de grenzen afgezet. Enkel de grensovergangen op de Sint-Odilialaan (Achel) en de Keunenlaan (Hamont) blijven geopend en dit enkel voor essentiële verplaatsingen zoals grensarbeid (cruciale beroepen) en co-ouderschap. Lees hier het gehele bericht van gemeente Hamont-Achel.

Het kabinet in Nederland doet bovendien een dringend beroep op mensen om niet essentiële reizen naar het buitenland te vermijden. Het is van belang dat mensen dit advies serieus nemen zodat verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk wordt tegengegaan.


18 maart

Aangepaste openingstijden gemeentehuis vanwege coronavirus

Vanwege het coronavirus heeft het gemeentehuis vanaf morgen, 19 maart 2020, aangepaste openingstijden. Alleen de afspraken die noodzakelijk zijn gaan door. De gemeente heeft dit besluit genomen conform de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB). 

Het volgende geldt vanaf 19 maart:

 • De publieksbalie gaat één dagdeel per dag open, op:
  • Maandag, woensdag, vrijdag van 09.00 uur tot 13.00 uur

  • Dinsdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur.

 • Er is geen avondopenstelling
 • U kunt niet vrij binnenlopen, ook niet voor het afhalen van documenten. Dit kan alleen op afspraak.
 • Er geldt één persoon per afspraak (met uitzondering van verplichte toestemming)

Afspraken op het gemeentehuis

Het is niet meer mogelijk om online een afspraak te maken. Dit kan alleen nog telefonisch. De medewerker van ons Klant Contact Centrum beoordeelt dan of de afspraak nu noodzakelijk is.

Wat digitaal kan, handelt de gemeente digitaal af. Voor documenten die na 1 juni 2020 verlopen worden nu geen afspraken ingepland.

Bij het inplannen van de afspraken plannen we minimaal 5 minuten tussen de verschillende afspraken in.

Bij huwelijken (ondertekenen van de akte) mogen alleen het bruidspaar en de getuigen aanwezig zijn. We bieden de mogelijkheid om de ceremonie later alsnog plaats te laten vinden.


18 maart

Update voor ondernemers: vragen over het maatregelenpakket?

We vragen aan onze ondernemers nu niet naar de gemeente te bellen met vragen over het maatregelenpakket zoals het kabinet dat 17 maart 2020 heeft gepresenteerd. De regeling voor ondernemers die in plaats komt van de regeling aanvraag werktijdverkorting, moet nog nader uitgewerkt worden door de landelijke overheid. Vragen hierover kunnen wij momenteel niet beantwoorden. Zodra wij meer hierover weten, gaan wij hierover communiceren.


18 maart

Coronavirus: kabinet neemt pakket nieuwe maatregelen voor banen en economie

Het kabinet heeft vandaag besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen. Dit pakket biedt, zo lang als nodig is, maandelijks voor miljarden euro’s aan steun. De maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, bieden zelfstandigen een overbrugging en maken via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk dat geld in de bedrijven blijft.

Klik hier om het gehele bericht via de website van de Rijksoverheid te lezen.

Attached a document with an English summary of the measures taken by The Netherlands to deal with the economic consequences of COVID-19.


18 maart

Nieuwe noodverordening vanuit de veiligheidsregio

Deze verordening gaat in op het gesloten houden van Horeca en eetgelegenheden en is van kracht in onze veiligheidsregio.

Lees de noodverordening hier


17 maart 

Vragen of hulp nodig? 

Heeft u vanwege het coronavirus vragen of problemen die te maken hebben met eenzaamheid of behoefte aan hulp? Dan kunt u contact opnemen met de sociaal makelaars in onze gemeente. Dit zijn: 

Soerendonk, Budel-Schoot en Budel-Dorplein

Mariëtte Claessens
tel: 06 82662179
sociaalmakelaar@cranendonck.nl

Maarheeze

Marina Bukkems
tel: 06 82662263                
sociaalmakelaar-maarheeze@cranendonck.nl

Budel en Gastel

Noud van Leeuwen
tel: 06 82662392
sociaalmakelaar-budel@cranendonck.nl

Afstand houden

Een van de maatregelen vanwege het coronavirus is om afstand te houden. Maar wat betekent ‘afstand houden vanwege het coronavirus’ precies? Lees het op de website van de Rijksoverheid. 

Gezondheid

Heb je vragen over je gezondheid en/of het coronavirus. Veelgestelde vragen en antwoorden hierover staan op de website van het RIVM.


16 maart 

Lees het persoonlijke bericht van burgemeester Roland van Kessel voor alle inwoners van de gemeente Cranendonck. 


15 maart

Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst op 15 maart. De maatregelen zijn:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van deze beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel: 0800-2117 of via www.kvk.nl/coronaloket

Meer informatie via Rijksoverheid.nl en RIVM.nl


14 maart

Vanaf zaterdag 14 maart 2020 is een noodverordening van kracht in onze veiligheidsregio

Dit betekent dat de voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost heeft besloten om ter bescherming van de veiligheid en de gezondheid alle openbare samenkomsten/ activiteiten/ wedstrijden/ theaters/ musea met meer dan 100 personen te verbieden.

Let op: er is een nieuwe noodverordening, check de update van 18 maart!


Evenementen en bijeenkomsten afgelast

Naar aanleiding van de adviezen vanuit de veiligheidsregio en de persconferentie van premier Rutte op donderdag 12 maart gaan de volgende bijeenkomsten en evenementen niet door:

 • Boomfeestdag (18 maart)
 • Landelijke Opschoondag (21 maart)
 • Commissie- raads- en raadsinformatiebijeenkomsten (tot 31 maart)

Deze worden mogelijk op een later moment ingehaald.

Verder worden tot en met 31 maart bijeenkomsten met meer dan 100 bezoekers verboden. Voor andere bijeenkomsten geldt dat de organisator een afweging moet maken of het verantwoord is het evenement door te laten gaan. De gemeente kan hen hierbij wel adviseren. Voor alle evenementen gelden aanvullende maatregelen vanuit de GHOR.

Voor vragen en alle landelijke en regionale adviezen en handelingsperspectieven, zie informatie bovenaan deze pagina.


12 maart

Nieuwe maatregelen tegen verspreiding Coronavirus in Nederland

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst.

De maatregelen zijn:

 • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contacten. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Tot slot: de maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart. Dat geldt ook voor Noord-Brabant.

Vanaf donderdag 12 maart wordt deze informatie aangevuld en worden de vragen en antwoorden die volgen uit deze nieuwe maatregelen op www.rijksoverheid.nl/coronavirus aangevuld.


12 maart 2020

Alle evenementen boven 1.000 deelnemers verboden

Om verdere verspreiding van het virus in Noord-Brabant te voorkomen treden de veiligheidsregio’s in de provincie Noord-Brabant uniform op en hanteren zij een eenduidig handelingskader.

Dit handelingskader geldt voor evenementen en andersoortige publieksbijeenkomsten, denk aan betaald voetbal, concerten etc.

De voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s verbieden tot en met 16 maart alle evenementen en bijeenkomsten met meer dan 1.000 personen. Er wordt géén onderscheid gemaakt of het een evenementenvergunning, gebruiksvergunning of andersoortige vergunning betreft.

Voor alle overige evenementen en bijeenkomsten (met minder dan 1000 personen) wordt om sociale terughoudendheid gevraagd.

Uniform handelingskader voor gemeenten in Noord-Brabant:

 • Gemeenten benaderen actief organisatoren van alle evenementen en bijeenkomsten met meer dan 1.000 personen voor het informeren over het verbod.
 • Gemeenten benaderen actief organisatoren van alle evenementen met minder dan 1.000 personen met een appèl op eigen verantwoordelijkheid om bij te dragen aan sociale onthouding. Als deze evenementen toch doorgang vinden dan gelden aanvullende adviezen van de GGD/GHOR.
 • Op 16 maart volgt een actualisatie van dit handelingskader.
 • Vragen van organisatoren kunnen gericht worden aan de gemeente.

12 maart 2020

Statement voorzitters veiligheidsregio's Brabant

Beste Brabanders,

Gisteren hebben wij, de voorzitters van de drie veiligheidsregio's uit de provincie, op een persconferentie de maatregelen toegelicht die we nemen om de risico's op verdere verspreiding van het Coronavirus in de provincie Noord-Brabant te beperken.

We kondigden aan om sociale contacten tot een minimum te beperken en geen nieuwe sociale contacten aan te gaan. Verder riepen we op om extra te letten op ouderen en de kwetsbaren in onze provincie. Daarnaast een verbod op alle evenementen met meer dan 1000 deelnemers in onze provincie. Dat geldt voor evenementen met en zonder vergunningsplicht. Tenslotte een oproep aan alle organisatoren van evenementen en bijeenkomsten in de provincie om te heroverwegen of ze hun activiteiten wel door moeten laten gaan. Het bij elkaar brengen van grotere groepen mensen is op dit moment niet verantwoord.

We merken dat de Brabanders gehoor geven aan onze oproep en waar mogelijk maatregelen nemen om een verdere verspreiding van het Coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit doet ons goed, we zijn er trots op dat Brabanders er samen de schouders onder zetten om dit virus zo snel mogelijk een halt toe te roepen.

Ook het advies van de sportkoepel NOC/NSF richting alle sportbonden om alle amateurwedstrijden waar Brabantse teams bij betrokken zijn, af te gelasten, doet ons goed. NOC/NSF geeft hiermee het signaal af dat we dit samen moet doen. Net als de KNVB. Niet als provincie alleen, maar ook met hulp en inbreng van landelijke instanties.

Uiteraard beseffen we dat er ook sectoren zijn voor wie dit allemaal niet eenvoudig te regelen is. We denken hierbij vooral aan de onderwijsinstellingen en de zorgcentra. Voor hen staat dienstverlening voorop. Zij kunnen niet besluiten om de deuren te sluiten omdat veel inwoners op hun zorg en steun rekenen. Juist in deze tijden van crisis. De mensen die hier werken, doen een stap extra op dit moment. Dit waarderen wij zeer. Wij zijn er blij mee en het maakt ons ook trots dat ook deze Brabantse organisaties er vol hun schouders onder zetten.

Natuurlijk blijft u de maatregelen toepassen die we hebben aangekondigd: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en schudt geen handen.  Twee van de zeven dagen sociale onthouding zitten er al op. Brabanders, blijft u inspannen om verder verspreiding tegen te gaan. Maandag delen we de actuele informatie van dat moment met u.

John Jorritsma                                  Jack Mikkers                                  Theo Weterings

Voorzitter VRBZO                            Voorzitter VRBN                              Voorzitter VRMWB


10 maart 2020

Brabant neemt zijn verantwoordelijkheid: tot en met 16 maart sociale terughoudendheid

Gisterenmiddag maakten de drie voorzitters van de Veiligheidsregio’s in Brabant tijdens een persconferentie in ’s-Hertogenbosch bekend hoe we in Brabant omgaan met evenementen vanwege het Coronavirus:

 • Een verbod op alle evenementen met meer dan 1.000 deelnemers.
  Bijvoorbeeld: betaald voetbalwedstrijden, dance events en concerten, de carnavalsoptocht in Oosterhout en een grote beurs op de Technische Universiteit Eindhoven
 • Het matigen van sociale contacten en aangaan van alleen strikt noodzakelijke nieuwe sociale contacten
 • Bescherm ouderen en kwetsbare extra
 • Een oproep aan alle organisatoren van bijeenkomsten om de bijeenkomst te heroverwegen gezien bovenstaande oproep tot matigen van contacten.

Deze maatregelen gelden tot en met maandag 16 maart in lijn met het advies van het RIVM en wat minister-president Rutte maandag 9 maart communiceerde.

Indoor Brabant

Voor Indoor Brabant wordt gekeken of dit evenement opgeknipt kan worden in kleinere evenementen van minder dan 1.000 personen.

Sociale onthouding

Op organisatoren van bijeenkomsten of samenkomsten zonder evenementenvergunning van meer dan 1.000 personen (zoals concerten in poppodia en horecagelegenheden) doet de overheid in Brabant een dringend beroep om te handelen in de lijn van sociale terughoudendheid en het gezond verstand te gebruiken.

We kunnen ons voorstellen dat deze maatregel vragen oproept bij organisatoren van evenementen. Met die vragen kun je contact opnemen met de gemeente. We zullen wellicht niet direct antwoord hebben, maar doen er alles aan om vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Brabant gaat niet op slot. Bijvoorbeeld kroegen en musea blijven open. Als u daarheen gaat, neem dan uw verantwoordelijkheid en zoek daarna geen kwetsbare mensen zoals ouderen of zieken op.

Onderwijs en kinderopvang

De overheid in Brabant doet een dringend beroep op het onderwijs en de kinderopvang om de opvang van kinderen zoveel als mogelijk is te blijven verzorgen. Kinderen die thuis zitten, doen een beroep op hun ouders waardoor bijvoorbeeld mensen in vitale beroepen niet aan het werk kunnen.


9 maart 2020

Verkoudheid, hoesten of koorts? Verzet uw afspraak bij de gemeente

Heeft u een afspraak bij de gemeente? In verband met het Coronavirus adviseert het RIVM mensen met verkoudheid, hoesten of koorts om sociale contacten te beperken. Heeft u klachten? Dan vragen we u uit zorg voor onze medewerkers om niet naar het gemeentehuis te komen en een nieuwe afspraak te maken. Meer informatie kunt u vinden op  www.rivm.nlwww.vrmwb.nl en www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-de-situatie-in-noord-brabant.


Oudere berichten

Nieuwe aanwijzing voor inwoners Noord-Brabant (6 maart 2020)