Coronavirus en dienstverlening gemeente Cranendonck

Door het coronavirus (COVID-19) werken medewerkers van de gemeente Cranendonck, als dat kan, thuis. Dat kan gevolgen hebben voor onze dienstverlening.

Aangepaste openingstijden
Er gelden beperktere openingstijden van het gemeentehuis. Alleen afspraken die noodzakelijk zijn gaan door en er is geen vrije inloop mogelijk. U kunt alleen telefonisch een afspraak maken (via 14-0495). Meer hierover

Misschien kunt u uw vraag ook online regelen en is een afspraak niet nodig? Ga hiervoor naar de homepage en kies voor 'online regelen'. Of typ wat u zoekt in het zoekveld en kijk op de informatiepagina of u dit online kunt regelen.

Voor ondernemers
In de Updates coronavirus lees je ook de updates voor ondernemers zoals informatie over en toegang tot bijstand aan zelfstandigen

Samen beschermen we de mensen om ons heen!

Techniek en afval worden robot

Kinderen uit groep 6, 7 en 8 van basisschool Sint Joan in Soerendonk hadden op 9 maart de primeur! Techniek, afval en creativiteit waren de ingrediënten voor het bouwen van de meest uiteenlopende robots met technische foefjes. Afgedankte verpakkingsmaterialen waren de grondstoffen.

In aansluiting op de zwerfafvalgastlessen die enkele weken geleden gegeven zijn op deze school, gingen de kinderen aan de slag met ontwerpend leren. Ze  kregen verschillende uitdagingen voorgeschoteld waarvoor ze een technische oplossing moesten bedenken. Robots voor het opruimen van zwerfafval, een nieuw sportspel en zelfs een mondkapje dat automatisch voor de mond schuift waren enkele producten waar de kinderen mee kwamen. De robots bouwden ze met behulp van de Byor-kit (Build Your Own Robot). Teun van Roesse, bedenker en ontwerper van Byor: ‘kinderen leren spelenderwijs over duurzaamheid waarbij de focus ligt op recycling en techniek’.

Wat vonden de kinderen van de les? ‘Super leuk natuurlijk!’ zegt Gijs Rooijakers. Hij bouwde samen met zijn groepje ‘Iron Bert’, de veeg robot. ‘De les sluit naadloos aan op de duurzame leerdoelen van de school’ zegt juf Koolen. Daarnaast is techniek nu één van de speerpunten binnen de Skozok scholen.

Ook mee doen?
Het lesprogramma ‘Een duurzaam circulaire wereld’ bestaat uit gratis  gastlessen die aangeboden worden door de gemeente. De lessen worden verzorgd door ervaren docenten van Facet Government en zijn geschikt voor groep 1 t/m 8. Voor het voortgezet onderwijs is er ook een passend aanbod. De lessen kunnen t/m december 2020 ingepland worden. Scholen die ook mee willen doen kunnen zich aanmelden via duurzaam@facetgovernment.nl.