Smoothies en zwerfafval inspireren leerlingen Bravo College

Deze week gingen scholieren van het Bravo College in Cranendonck aan de slag met duurzame thema’s. De onderwerpen voedselverspilling en zwerfafval werden kritisch onder de loep genomen. Want je gooit niet alleen voedsel weg, maar ook CO2, water en energie, leren de leerlingen. En wat is nu de echte waarde van afval en het hergebruiken van grondstoffen? Het programma werd afgesloten met een wedstrijd smoothies maken.

Door middel van een gastlesprogramma doen de leerlingen kennis op over de gevolgen van voedselverspilling voor het milieu. Daarnaast werden ze uitgedaagd na te denken over het voorkomen ervan. Veel kun je zelf doen, leren ze, want 41% van de verspilling gebeurt thuis. Als afsluiter van het programma werd de wedstrijd smoothies maken gehouden. De uitdaging was om een smoothie te maken met producten die dicht bij de houdbaarheidsdatum zaten en die nog te goed waren om weg te gooien.

Binnen de zwerfafval gastles leren ze ook over de gevolgen er van voor het milieu. In groepen werd zwerfafval geraapt, geanalyseerd om wat voor afval het ging en onderzocht wat voor waarde het had, zowel als grondstof als financieel.

Food Rescue

Er wordt voor € 145,- per persoon per jaar aan voedsel weggegooid. ‘Ik geef het liever uit aan nieuwe sneakers’, riep één van de leerlingen. Naast het weggooien van bruikbaar voedsel, wordt er binnen het lesprogramma ingezoomd op verspilde energie, water en CO2. Eigenlijk gaat het om verspilling in de hele keten, van productie tot aan consumptie, oftewel van boer tot bord. Een belangrijk inzicht voor de leerlingen is, naast de financiële consequentie, dat dit een duurzaamheidsdoelstelling is waar je zelf heel veel aan kan doen. ‘Hier hoef je niet te wachten op een klimaat akkoord of de invoer van de CO2 belasting. Je neemt gewoon zelf het heft in handen en gaat aan de slag met bijvoorbeeld het maken van wentelteefjes van oud brood, tosti’s of croutons voor in de soep!’ zegt één van de leerlingen

Samen sterker

Gemeente Cranendonck, Renewi en Facet Government zijn de initiators van de voedselverspilling- en zwerfafvalprojecten. Eerder deze maand waren deze thema’s ook al op basisschool de Stapsteen aan de orde geweest. Daarbij raapten twee klassen bijna 2000 stuks zwerfafval op en leerde ze een gezonde maar ook lekkere smoothie van spinazie te maken.

Ook mee doen?

De lessen worden in opdracht van de gemeente Cranendonck en Renewi verzorgd door de ervaren docenten van Facet Government. Scholen die ook mee willen doen, kunnen zich nog aanmelden bij judith@facetgovernment.nl.