Schoolplein De Schatkist wordt klimaatbestendig!

Schoolplein De Schatkist wordt klimaatbestendig!

Kuppens Infra B.V. en Hensen Services B.V. zijn afgelopen week gestart met het klimaatbestendig maken van het schoolplein van basisschool De Schatkist in Budel. Bijna de helft van de tegels wordt eruit gehaald. Hier komt groen en boomschors (gecertificeerd als ondergrond voor speeltoestellen) voor in de plaats. Ongeveer 900 m┬▓ van het dak van de school wordt afgekoppeld van het riool. Dit betekent dat regenwater dat op dat dak valt niet meer in het riool terecht komt. Het regenwater stroomt via een speciale goot naar een wadi (opvangkuil).

Een schoolplein dat tegen hitte en flinke regenbuien kan!

Merk je ook dat regenbuien soms heel heftig zijn, met wateroverlast tot gevolg? Of dat we steeds vaker een hitterecord breken in de zomer? Dit heeft allemaal te maken met de verandering van het klimaat, maar ook met de manier waarop wij de buitenruimte gebruiken.

De werkzaamheden aan het schoolplein zijn een mooi voorbeeld om klimaatbestendig te worden. Planten en bomen nemen warmte op en zorgen voor schaduw bij extreme hitte. Daarnaast neemt een groene omgeving meer water op bij hevige regenbuien. Door het regenwater op te vangen en te zorgen dat het niet in de riolering komt, wordt de kans op overstromingen bij flinke regenbuien kleiner.

In april van dit jaar werd al aandacht besteed aan het schoolplein van De Schatkist, dat het 100e groene schoolplein van Brabant wordt. In fase 2 van het project is ook het Boudriepark aan de beurt. Daar wordt u nog over geïnformeerd. Ook u kunt zelf iets doen om klimaatbestendig te worden. Kijk voor informatie en tips op www.huisjeboompjebeter.nl.

Werkzaamheden schoolplein

De bedrijven Kuppens en Hensen werken de gehele vakantie door zodat bij start van het schooljaar het speelterrein bijna klaar is. Het groen wordt in de herfstvakantie geplant omdat het nu te warm is voor het planten van bomen en heesters.