Oproep burgemeester Van Kessel: "Laten we herhaling voorkomen"

Oproep burgemeester Van Kessel: "Laten we herhaling voorkomen"

Beste inwoners, de afgelopen weken zien we dat het coronavirus een opmars aan het maken is. We zien dat de besmettingen fors toenemen en ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Niet alleen in het land, niet alleen in deze regio, maar ook in onze eigen gemeente Cranendonck. Corona en de maatregelen om verspreiding te voorkomen zijn helaas weer helemaal terug in ons dagelijkse leven.

Nieuwe maatregelen

Om het virus onder controle te kunnen houden, zijn er nieuwe landelijke maatregelen genomen om het aantal contactmomenten tussen mensen terug te dringen. Ook heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio, John Jorritsma, deze week opgeschaald naar risiconiveau 2, niveau zorgelijk. Een aantal van die strengere maatregelen zijn: horecabedrijven moeten om 22.00 uur hun zaak sluiten. Ook het maximaal aantal personen dat bij elkaar mag zijn is teruggebracht naar 30. Thuis mag u maximaal 3 gasten op bezoek hebben. Sportkantines moeten dicht en er mag geen publiek bij sportwedstrijden aanwezig zijn.

Advies dragen mondkapjes

Aanvullend is er dinsdag 29 september vanuit de Veiligheidsregio een dringende oproep gedaan aan iedereen om zoveel mogelijk mondkapjes te dragen in de publieke gebouwen waar veel mensen bij elkaar komen zoals bijvoorbeeld in supermarkten en bouwmarkten.

Uiteraard is dit geen verplichting maar een dringende oproep aan inwoners en ondernemers. Het virus verspreidt zichzelf immers niet, maar wij verspreiden het virus. Bij de gemeente nemen we hierin onze verantwoordelijkheid door vanaf deze week in de publiekshal van het gemeentehuis voor bezoekers het dragen van een mondkapje te verplichten.

Samenwerking met elkaar

Ik begrijp dat de verscherpte maatregelen helaas een flinke impact hebben op de activiteiten van onder andere de horeca, (supermarkt)ondernemers, sportverenigingen, gemeenschapshuizen en Huiskamers. Echter veiligheid en gezondheid van onze inwoners staan in Cranendonck voorop. Daarom gaan wij zo snel mogelijk in gesprek met hen om samen te bekijken hoe we de naleving van de maatregelen zo goed mogelijk te kunnen waarborgen.

Houd afstand, blijf blij klachten thuis

Het is heel belangrijk dat we er met elkaar voor zorgen dat het virus niet nog verder om zich heen gaat grijpen. Want het is nog maar drie maanden geleden dat Cranendonck hard getroffen werd. Laten we voorkomen dat we daar zeker geen herhaling van krijgen. Dus aanvullend op de verscherpte maatregelen roep ik ook op om je ook aan de algemene maatregelen te houden: houd 1,5 meter afstand, was je handen, nies in je elleboog, bij klachten blijf je thuis en laat je testen, werk thuis als het kan en vermijd drukte. Het virus is niet weg. En ons gedrag bepaalt de verspreiding ervan. Alleen samen kunnen we het coronavirus aan!

Heb aandacht voor elkaar

Daarnaast een oproep om in deze moeilijke tijd extra oog en aandacht voor elkaar te hebben: zeker voor de ouderen en meer kwetsbare mensen onder ons. Heb een beetje aandacht voor elkaar, bel een keertje extra, stuur een appje of kaartje en help een handje, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, als iemand die hulp hard nodig. Uiteraard verwijs ik hierbij ook naar onze sociaal makelaars die hierin een belangrijke rol oppakken in onze gemeenschappen.

Ik wens ons allen veel discipline bij het opvolgen van de maatregelen. Veel kracht, sterkte en bovenal een goede gezondheid.

Alleen samen komen we hier goed doorheen en houden we corona onder controle!

Roland van Kessel