Op bezoek bij het Budelse D&M Vacuümsystemen

Op donderdag 30 januari was er weer een editie van Brainport in Bedrijf: een serie bedrijfsbezoeken waarbij Stichting Brainport Development samen met gemeenteraadsleden de regio intrekt en te gast is bij een ondernemer uit die gemeente. Deze keer was de beurt aan de gemeente Cranendonck en werd D&M Vacuümsystemen in Budel bezocht.

Een uniek bedrijf dat helaas niet zomaar werkzaamheden kan uitbesteden: “Daarvoor is het te specifiek werk. Er zijn in Nederland maar twee partijen die doen wat wij doen en wereldwijd krijgen we mond-tot-mond reclame. Het is echt een nichemarkt waar wij in zitten”, vertelt operations manager Mark Driessen. Samen met zijn broer Coen werken ze in het familiebedrijf dat een spin-off is van Philips.

Maar wat D&M Vacuümsystemen doet, is wel zeer relevant voor Brainportregio. Er wordt geleverd aan en voor talloze (grote) spelers, waaronder ASML en VDL. Die hebben dit bedrijf uit Budel echt nodig om bijvoorbeeld componenten en onderdelen voor de nieuwste generaties EUV machines te kwalificeren. Voor de leken: er wordt gewerkt met druk vergelijkbaar met die hoog in het heelal, hoger dan ruimtestation ISS. Dat vraagt om speciale machines en zeer specifieke kennis. “Er is hier geen specifieke opleiding voor, maar met werktuigbouwkunde of mechatronica kom je een heel eind. Daarna leiden we mensen hier verder op, bijvoorbeeld door een junior aan een senior te koppelen. We investeren ook al vroeg in de jeugd, zodat ze bekend zijn met wat we doen en er meer kans is dat ze hier komen werken”, vertelt CEO Coen Driessen. En dat is hard nodig, want ook dit bedrijf vist uit een beperkte vijver van talent. Mensen met een technische achtergrond zijn hard nodig, “van mbo tot wo, dat werkt hier allemaal door elkaar.”

Met het hebben van klanten over de hele wereld, is service een arbeidsintensieve zaak. Maar niet voor dit bedrijf: de technologie is nu zover dat D&M “predictive maintenance” kan toepassen waarbij data wordt gebruikt om onderhoudsmomenten te voorspellen. Als een pomp bijvoorbeeld meer vermogen begint te gebruiken, weten we dat er binnenkort onderhoud nodig is. Ook kunnen ze op afstand meekijken in een systeem, waardoor het moeten reizen naar een locatie, beperkt blijft, zo wordt verteld tijdens de rondleiding door het bedrijf.

Kracht van de regio
Elkaar ontmoeten op deze manier werkt inspirerend voor alle partijen en tijdens de rondleiding door het bedrijf worden er dan ook veel vragen gesteld door alle betrokkenen. De materie is complex en voor velen in de zaal is daar soms moeilijk een beeld bij te maken. Maar die complexiteit is ook meteen de kracht van deze regio, zo vertelt Paul van Nunen, directeur van Brainport Development: “We moeten het in deze regio niet hebben van grote hoeveelheden in productie maar van hoog-complexe oplossingen in lagere aantallen. Daar ligt onze kracht.”  Voor Cranendonck is Brainport Development ook een belangrijke partner. De gemeente ontving pas nog financiering uit de Regio Deal voor twee projecten die het vestigingsklimaat ten goede komen in de regio. Dat is belangrijk voor het aantrekken en behouden van talent dat onder andere D&M zo hard nodig heeft. Onlangs ontving onder andere zijn gemeente nog financiering uit de Regio Deal voor twee projecten die het vestigingsklimaat ten goede komen in de regio. Dat is belangrijk voor het aantrekken en behouden van talent dat onder andere D&M zo hard nodig heeft.