Onkruid bestrijden?

Het is voorjaar. Nieuw groen komt boven de grond. Als dit (on)kruid betreft, is echter niet iedereen daar blij mee. Sommigen mensen gebruiken nog chemische bestrijdingsmiddelen om deze planten te verwijderen. Maar dit kan ook op een milieuvriendelijke manier, zodat de straat of tuin, maar ook het grond- en oppervlaktewater schoon blijven. “Schoon water voor Brabant” heeft een aantal watervriendelijke tips.

Planten die voor ons op ongewenste plaatsen zoals het terras, het gazon of de tuin groeien, noemen we ook wel ‘onkruid’. Maar wist u dat allerlei insecten zich voeden met nectar en stuifmeel van de bloemen van deze kruiden? In het najaar voeden vogels zich met de onkruidzaden. Vogels eten bladluizen van uw rozen, of slakken van uw hosta ‘s. Ook eten ze emelten of engerlingen, die zich voeden met uw gras. Door nestkasten op te hangen en met een vogelvriendelijke tuin, lokt u deze vogels.

Wat kunt u doen tegen onkruid?

Onkruid op verharding heeft zand nodig om zich te vestigen. Door regelmatig het zand op te vegen kunt u voorkomen dat onkruid opkomt. Met een onkruidkrabber en wat lichamelijke inspanning is dit onkruid tussen de voegen te verwijderen. De laatste jaren zijn er ook mobiele gasbranders, elektrische branders en stoomapparaten te koop.

Kale grond is een ideale kiemplek. Door op kale stukjes grond in uw border bodembedekkers, struiken of bomen te planten, blijft er voor de onkruiden minder grond en licht over om te groeien. Houtsnippers, kiezels of antiworteldoek werken ook preventief.

Chloor en azijn milieuonvriendelijk

Sommige ‘tips’ die online te vinden zijn, werken goed tegen onkruid, maar zijn slecht voor uw tuin en het drinkwater. Zo zijn chloor en azijn geen milieuvriendelijke alternatieven voor chemische middelen, omdat ze uw bodem verontreinigen en zich met water door de hele tuin kunnen verspreiden. Ook zout kan uw tuin schaden, omdat het zich ophoopt en planten en bodemleven doodt.

Meer watervriendelijke tips kunt u vinden op www.schoon-water.nl, www.onkruidvergaat.nl en www.milieucentraal.nl.

Iedere gemeente, hovenier en groenvoorziener is verplicht om op verhardingen en het groen zonder chemische bestrijdingsmiddelen te werken. Ook gemeente  Cranendonck doet mee! Wij nemen ook actief deel aan het project ‘Schoon Water voor Brabant’.