Minder restafval, beter voor klimaat en portemonnee

Minder restafval zorgt dat de kosten voor het inzamelen en verwerken van afval minder hard stijgen. Restafval is namelijk één van de duurste huishoudelijke afvalsoorten om te verwerken, onder meer door de verbrandingsbelasting. Afval recyclen bespaart kosten en is beter voor het milieu, omdat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.

Landelijke doelstelling

De overheid heeft als doel in 2025 30 kilo restafval per persoon af te voeren. Gemeente Cranendonck is in 2020 de pilot tariefzak gestart met als doel minder restafval produceren door afval (nog) beter te scheiden. De pilot maakt het mogelijk om restafval in 40 liter zakken aan te bieden. De tariefzak helpt om bewust te kiezen in welke afvalstroom het afval thuis hoort, waardoor we beter kunnen recyclen en meer afval als grondstof kunnen hergebruiken. Afval is pas restafval wanneer u dat wat u weggooit, niet kwijt kunt in één van de andere afvalstromen.

Aanschaf van tariefzakken

De tariefzakken zijn te koop in verschillende supermarkten in Cranendonck (Jumbo Maarheeze en Budel, Albert Heijn Budel, Plus Budel-Schoot), op de Milieustraat en in het gemeentehuis. De tariefzakken worden verkocht per rol van 10 stuks. Een rol kost € 25,00 (€ 2,50 per zak). In het gemeentehuis is het mogelijk om de tariefzakken per stuk à € 2,50 te kopen.

Tariefzak verplicht?

Het gebruik van de tariefzak is niet verplicht. U kunt tijdens de proefperiode ook gebruik maken van de grijze restafvalcontainer. In het najaar zijn de resultaten van de pilot bekend en wordt een besluit genomen over het inzamelen van restafval na de pilot.

Hoe werkt het?

De tariefzak kan iedere twee weken worden aangeboden. De grijze restafvalcontainer kan één keer per acht weken worden aangeboden. Lees meer informatie over de tariefzak. De exacte inzameldata zijn te vinden in de afvalkalender of in de afval-app De tariefzakken plaatst u op dezelfde locatie als de PMD-zakken en de containers.