Maak het oplichters niet te makkelijk! Babbeltrucs

Maak het oplichters niet te makkelijk! Babbeltrucs

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ besteden we de komende weken aandacht aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.

Deze week: Babbeltrucs

Babbeltrucs

Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij u aan, spreken u aan op straat of bellen u op. Zogenaamd namens de bank, de thuiszorg of zelfs om een toiletbezoek voor hun kind. Eenmaal binnen worden op die manier elk jaar vele mensen van hun bezittingen beroofd.

Ook proberen oplichters mensen aan de deur te laten pinnen. Als ze de pincode af kunnen kijken en u vervolgens van uw pinpas kunnen beroven, halen ze zoveel mogelijk geld van uw rekening.

Waar moet u op letten?

  • Doe niet zomaar de deur open voor een onbekende. Of gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder om de deur op een kier te kunnen zetten;
  • Laat nooit een onbekende binnen en sluit de deur als u binnen iets gaat halen;
  • Pin nooit zomaar aan de deur als u niet zelf iets hebt besteld waarvan u weet dat u het moet afrekenen;
  • Geef uw pinpas nooit uit handen. Ook niet als iemand u op die manier aanbiedt om te helpen bij het pinnen. Pin ook niet als iemand anders de betaalautomaat wil vasthouden. Op die manier kan iemand misschien meekijken tijdens het pinnen.

Telefonische babbeltruc

Ook via de telefoon benaderen oplichters mensen. Bijvoorbeeld om een bezoek aan te kondigen. Of ze doen zich voor als de bank en proberen u te overtuigen om geld over te boeken, in te loggen of uw gegevens, pincode of beveiligingscode te geven. Soms wordt zelfs gevraagd om toegang te geven tot uw computer.

Waar moet u op letten?

  • Vertrouwt u het niet helemaal? Bel de organisatie zelf op, om te controleren of ze gebeld hebben. Zoek zelf het telefoonnummer van de betreffende organisatie op;
  • Banken vragen nooit via telefoon of SMS om uw gegevens, pin- of beveiligingscodes of om overboekingen te doen. Ook vragen banken niet om directe toegang tot uw computer te krijgen.

Bent u toch slachtoffer geworden?

  • Doe altijd aangifte bij de politie via 0900-8844;
  • Meld het direct bij je bank en laat je pas blokkeren;
  • Is de oplichter nog in de buurt? Bel direct 112.

Meer hulp

Slachtofferhulp Nederland biedt gratis emotionele ondersteuning of praktische hulp. Kijk voor meer in formatie op de website van Slachtofferhulp Nederland

Webinars

De komende weken vindt er iedere dinsdag om 10.30 uur een webinar plaats over het thema van die week. Het webinar wordt gepresenteerd door Catherine Keyl. Een panel van experts geeft meer tips en adviezen. U kunt de webinars rechtstreeks bekijken of terugkijken.