Jeugd & politiek-dag 2019 in Cranendonck

In samenwerking met het BRAVO! College en de gemeente Cranendonck organiseert Cordaad Welzijn op 24 september speciaal voor jongeren van 3 mavo de Jeugd & Politiek dag. Tijdens deze dag leren jongeren hoe de lokale politiek in elkaar zit. Dit doen zij door zelfstandig een project te bedenken, uit te werken en tijdens een raadsvergadering te verdedigen ten opzichte van andere politieke partijen. U bent van harte welkom op de jeugdraadsvergadering die avond!

Zo’n 45 leerlingen van het BRAVO! College gaan op 24 september in het gemeentehuis aan de slag met de lokale politiek. Het doel van dit project is om jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door zelf het middelpunt te zijn in het politieke proces.

“Mijn Cranendonck” thema van dit jaar

De leerlingen gaan zelf aan de slag met het bedenken van een plan rond een speciaal thema, dit jaar “Mijn Cranendonck”. Dit thema gaat over leefbaarheid in de gemeente. De leerlingen gaan hierover in gesprek met lokale politici, ambtenaren en andere deskundigen. De uiteindelijke opdracht is het bedenken van een project en het verzamelen van standpunten, die ze aan het einde van de dag als politieke partij tijdens de raadsvergadering inbrengen en verdedigen.

Adviseren aan de gemeenteraad

‘s Avonds adviseren de leerlingen tijdens de jeugdraadsvergadering de gemeenteraad over hun voorstellen. Al discussiërend en onderhandelend moeten ze keuzes maken en compromissen sluiten. Het winnende voorstel wordt uiteindelijk in samenwerking met het jongerenwerk van Cordaad welzijn en het BRAVO! College ook daadwerkelijk uitgevoerd. Vorig jaar won het idee voor het duurzamer maken en opknappen van de Jongerenontmoetingsplek (JOP) in het Boudriepark in Budel. De jongeren hebben hierbij zelf geholpen en de JOP is in april dit jaar feestelijk geopend.

Volg de leerlingen online

Een persgroep volgt het verloop van de dag en presenteert aan het begin van de jeugdraads-vergadering een verslag van de dag. Via het Instagramaccount @jongerenwerk_cranendonck en de Facebookpagina van het jongerenwerk is de dag te volgen.

Mis het niet!

De jeugdraadsvergadering, onder leiding van burgemeester Roland van Kessel, vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis van Cranendonck op 24 september a.s. om 19.00 uur. Mis het niet!