In verband met het coronavirus zijn er een aantal wijzigingen in onze dienstverlening

Voor u en onze veiligheid volgen ook wij de RIVM-richtlijnen op in de strijd tegen corona. Dit doen we door persoonlijk contact op het gemeentehuis zo veel mogelijk te beperken. Er gelden daarom aangepaste openingstijden. Alleen afspraken die noodzakelijk zijn, gaan door en er is geen vrije inloop. 

Mondkapje

Als u op afspraak het gemeentehuis bezoekt, moet u een mondkapje dragen.

Online regelen

Misschien kunt u uw vraag ook online regelen en is een afspraak niet nodig. Kijk op de homepage bij 'Online regelen'. Of typ wat u zoekt in het zoekveld en kijk op de informatiepagina of u dit online kunt regelen. 

Sluit venster

IVN vestigt zich in de Baronie van Cranendonck

IVN vestigt zich in de Baronie van Cranendonck

Op 12 maart is IVN, afdeling Cranendonck gestart met de aanleg van een belevingstuin in de Baronie van Cranendonck in Soerendonk. IVN neemt tegelijkertijd ook haar tijdelijke intrek in een van de leegstaande gebouwen van de voormalige proefboerderij. Hiertoe tekenden IVN en de Gemeente Cranendonck recentelijk een gebruikersovereenkomst. De komst van IVN is een volgende stap in de ontwikkeling en realisatie van de Baronie als natuurpoort. Tegelijkertijd betekent de huisvesting van IVN op de Baronie het begin van een nieuwe toekomst voor de vereniging.  

Wethouder Frans Kuppens is verheugd over de komst van IVN naar de Baronie van Cranendonck: “IVN past vanwege haar natuurdoelstellingen uitstekend bij de ontwikkeling van dit mooie gebied. Mede vanwege de samenwerking die IVN voor ogen heeft met de andere initiatiefnemers betekent dit dat het gebied voor meer mensen ontsloten wordt.” 

Verhuizing 

IVN en Gemeente waren geruime tijd in overleg over een nieuwe locatie voor IVN. Het gebouw waar IVN tot voor kort was gevestigd, aan de Hoge Weg in Maarheeze, stond al langer op de nominatie om door de Gemeente verkocht te worden. Na het besluit over de ontwikkeling van de Baronie van Cranendonck kwam de weg vrij om definitieve afspraken te maken. De plek in de Baronie voldoet aan de wensen van IVN dat de belevingstuin zich op een aansprekende plek én op korte afstand bevindt van de educatie- en expositieruimte. De verhuizing naar de nieuwe locatie door de vele IVN-vrijwilligers is eind maart achter de rug.  

Annet van Raaij-Raijmakers, voorzitter IVN, is blij met de nieuwe locatie: “Na vele jaren van voorbereiding zijn we ontzettend blij dat we met onze vereniging een plek krijgen in dit mooie gebied. Door onze vrijwilligers is en wordt nog enorm hard werk om straks jong en oud te laten genieten van de mooie natuur in de Baronie.” 

Een ontspannen en leerzame plek voor natuureducatie  

De belevingstuin wordt aangelegd op de bloemenweide naast het bijenhotel, achter de kasteelvilla. In goed overleg met ANV gaat het bijenhotel onderdeel uitmaken van de tuin. Het tuinontwerp is qua inrichting en beplanting afgestemd op de locatie en biedt straks kinderen en volwassen een ontspannen en leerzame plek voor natuureducatie. De natuurpoel en de aanliggende boomgaarden worden betrokken bij het educatieprogramma. De komende weken wordt de eerste beplanting gezet. In de loop van de komende maanden krijgt de tuin haar definitieve vorm. Voor de realisatie van de tuin is een subsidie verkregen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Ontwikkeling Baronie van Cranendonck 

De Baronie van Cranendonck is een 60 hectare grote gebiedsontwikkeling rondom het kasteeltje, de voormalige proefboerderij en het oude gemeentehuis in Soerendonk. Het betreft een zogenaamde organische ontwikkeling waarin diverse initiatieven op het gebied van horeca, kleinschalige verblijfsaccommodatie, natuurinclusieve landbouw, cultuur- en natuurbeleving aaneengesmeed worden tot een vitaal landschap, dat recht doet aan het waardevolle cultuur- en natuurlandschap. Na de Herenboeren is het IVN het volgende initiatief dat in het gebied landt.  

Meer informatie staat op www.cranendonck.nl/baronie