Informatieavond: Klimaatverandering en het buitengebied op 19 maart 2019

Informatieavond: Klimaatverandering en het buitengebied op 19 maart 2019

De waterwerkgroep, bestaande uit de gemeente Cranendonck, ZLTO en Waterschap De Dommel, nodigt u uit voor een informatieavond over klimaatverandering en het buitengebied op dinsdag 19 maart in de Smeltkroes in Maarheeze. Het thema van deze avond is: Buitenkans! Boer, klimaat en water, wat is uw boodschap?

De werkgroep gaat graag met u in gesprek over de mogelijkheden die u ziet om de kwetsbaarheid van het buitengebied bij extreme regenval of droogte te verminderen. Dit sluit naadloos aan bij het programma 'Buitenkans! Een perspectief voor de toekomst'. Hierin krijgen inwoners, ondernemers en organisaties in Cranendonck de gelegenheid mee te denken over de toekomst van het buitengebied. Ook als het over klimaatmaatregelen gaat. 

De gemeente Cranendonck heeft samen met ZLTO en Waterschap De Dommel in 2018 de 'waterwerkgroep' opgericht. Een samenwerkingsverband dat ervoor zorgt dat Cranendonck wel tegen een stootje kan als het gaat om klimaatverandering. 

Waarom?

Het weer is voor de agrariërs cruciaal. De productie van gewassen is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid regenwater en zonneschijn. Door klimaatverandering worden de extremen tussen droge en natte periodes groter, met alle consequenties van dien. Daarom wil Cranendonck samen met onze agrariërs klimaatbestendig worden, en dat kan alleen als we dat samen doen. 

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Een gezonde waterhuishouding in het buitengebied is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. In de waterwerkgroep verbeteren we de samenwerking tussen overheden en de agrarische sector. We zetten ons in voor het maatschappelijk belang. Bent u een agrariër of woont u in het buitengebied en ziet u verbeterpunten voor de waterhuishouding? Dan horen we het graag/

Projecten

Momenteel zijn we met een aantal projecten bezig. Zo maken we het 't Stepke groter, zodat meer regenwater vanuit de stad wordt opgevangen. Ook optimaliseren we het slotenbeheer en -onderhoud. Ook kijken we kritisch waar water overstroomt bij hevige regenval. Het zijn uitdagende projecten die focus verdienen. We kunnen niet alles tegelijkertijd oplossen. Maar met de inzet van de werkgroep proberen we zoveel mogelijk mensen te helpen. 

De informatieavond

Tijdens de avond beginnen we met een plenair gedeelte waarin de werkgroep zich aan u voorstelt. Daarna willen we graag met u in gesprek over de mogelijkheden die u ziet om de kwetsbaarheid van het buitengebied bij weersextremen te verminderen. 

De avond start om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.45 uur. U wordt ontvangen met koffie/thee en iets lekkers. Aan het eind van de avond is er gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten.