In verband met het coronavirus zijn er een aantal wijzigingen in onze dienstverlening

Voor u en onze veiligheid volgen ook wij de RIVM-richtlijnen op in de strijd tegen corona. Dit doen we door persoonlijk contact op het gemeentehuis zo veel mogelijk te beperken. Er gelden daarom aangepaste openingstijden. Alleen afspraken die noodzakelijk zijn, gaan door en er is geen vrije inloop. U kunt alleen telefonisch een afspraak maken via 14-0495.

Mondkapje

Als u op afspraak het gemeentehuis bezoekt, moet u een mondkapje dragen.

Online regelen

Misschien kunt u uw vraag ook online regelen en is een afspraak niet nodig. Kijk op de homepage bij 'Online regelen'. Of typ wat u zoekt in het zoekveld en kijk op de informatiepagina of u dit online kunt regelen.

Informatie proef restafval tariefzak

Deze week ontvangen alle inwoners een informatiebrief waarin uitgelegd wordt wat de bedoeling is en welke mogelijkheden u heeft om restafval aan te bieden. Bij de brief ontvangt u een gratis tariefzak en een handige afvalscheidingskaart.

In het kader van onze doelstelling om minder restafval te produceren en meer grondstoffen te hergebruiken, starten we de proef met de restafval tariefzak. Vanaf 1 oktober 2020 heeft u - tijdens de proefperiode - de mogelijkheid om naast de huidige afvalcontainer uw restafval aan te bieden in een speciale tariefzak.

Vanaf november betaalt u voor het legen van de restafvalcontainers het nieuwe tarief van €14,00 (140 liter) of €24,00 (240 liter). In oktober wordt de grijze restafvalcontainer nog één keer geleegd tegen het huidige tarief.

Besparen door goed te scheiden

Het meeste afval kan worden gerecycled en als grondstof worden hergebruikt. Op de afvalscheidingskaart en in de afval-app kunt u zien welk afval waar thuishoort. Het is pas restafval wanneer u dat wat u weggooit, niet kwijt kunt in één van de andere afvalstromen. Door afval thuis goed te scheiden, merkt u dat u bijna geen restafval meer hebt. Hierdoor wordt het gebruik van de tariefzak aantrekkelijk. Door goed te scheiden – keukenafval (GFT), plastic (PMD) en luiers apart – ruikt restafval niet en ontstaat er geen overlast. Samen zorgen we voor een beter en schoner Cranendonck en bespaart u op de kosten voor afval.

Veel gehoord

Afgelopen week is vaak de opmerking gemaakt dat het inzamelen van afval in zakken zorgt voor meer stankoverlast en ongedierte. Door het afval goed te scheiden, bestaat restafval alleen uit droge materialen. Keukenafval zoals etensresten, koffiedrap, eierschillen, botjes en graten gaan bij het GFT-afval en verpakkingen bij het PMD. Hierdoor is het restafval niet aantrekkelijk voor ongedierte en gaat het ook niet ruiken. De PMD- en restafvalzakken worden één keer per twee weken opgehaald, waardoor het aantal zakken dat u thuis bewaard beperkt blijft. De restafvalcontainer kan na de lediging in oktober één keer per acht werken worden aangeboden.