In verband met het coronavirus zijn er een aantal wijzigingen in onze dienstverlening

Voor u en onze veiligheid volgen ook wij de RIVM-richtlijnen op in de strijd tegen corona. Dit doen we door persoonlijk contact op het gemeentehuis zo veel mogelijk te beperken. Er gelden daarom aangepaste openingstijden. Alleen afspraken die noodzakelijk zijn, gaan door en er is geen vrije inloop.

Mondkapje

Als u op afspraak het gemeentehuis bezoekt, moet u een mondkapje dragen.

Online regelen

Misschien kunt u uw vraag ook online regelen en is een afspraak niet nodig. Kijk op de homepage bij 'Online regelen'. Of typ wat u zoekt in het zoekveld en kijk op de informatiepagina of u dit online kunt regelen.

Hout stoken? Deze tips helpen u!

Een brandend haardvuurtje: veel mensen vinden het gezellig. Helaas is de rook ongezond voor uzelf en uw omgeving. Wilt u rekening houden met uw buren? Laat de open haard of houtkachel dan uit als het windstil of mistig is. Steekt u toch een keer de haard aan? Gebruik dan de 10 stooktips van Milieu Centraal om minder ongezond te stoken.

Stooktips voor houtkachel en open haard

1. Steek de open haard of houtkachel alleen bij speciale gelegenheden voor de sfeer aan.
  2. Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Bij dit weer blijft de rook namelijk lang hangen waardoor de lucht om uw huis erg ongezond wordt. Bekijk www.stookwijzer.nu of u verantwoord kunt stoken.
  3. Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herkent u aan barsten of een schors die loslaat.
  4. Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd: bij de verbranding komen zware metalen vrij (daarom is het zelfs verboden). Ook gelijmd hout, zoals spaanplaat, vlokkenplaten en laminaatvloeren, hoort níét in de haard of kachel. Papier en karton verbranden is verboden: het geeft namelijk veel rook en vliegas.
  5. Maak het vuur aan met de Zwitserse methode: leg de kleinste houtjes bovenop de stapel en steek het vuur van bovenaf aan. Dit is dus anders dan u misschien gewend bent. Stapel het hout kruislings op elkaar, begin met dikke blokken onderin en eindig met dunne houtjes en een aanmaakblokje bovenop.
  6. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen, zodat de rook goed naar buiten kan. Dat is ook veiliger: u hebt minder kans op een schoorsteenbrand.
  7. Zorg voor goede luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren en laat het vuur vanzelf uitbranden. Er komen dan minder schadelijke stoffen vrij. Hoe regelt u de luchttoevoer? Zet bij een open haard de klep in de schoorsteen helemaal open en bij een oudere houtkachel de luchttoevoerklep van de kachel. Nieuwere houtkachels regelen de luchttoevoer automatisch.
  8. Houd de ventilatieroosters in huis tijdens het stoken open, of zet een raampje open. Het vuur kan dan lucht (zuurstof) aantrekken en de rook kan via de schoorsteen naar buiten.
  9. Controleer of u goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zet dan een raampje open.
  10. Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk. Dat garandeert dat het uit verantwoord beheerd bos komt.