Coronavirus en dienstverlening gemeente Cranendonck

Door het coronavirus (COVID-19) werken medewerkers van de gemeente Cranendonck, als dat kan, thuis. Dat kan gevolgen hebben voor onze dienstverlening.

Aangepaste openingstijden
Er gelden beperktere openingstijden van het gemeentehuis. Alleen afspraken die noodzakelijk zijn gaan door en er is geen vrije inloop mogelijk. U kunt alleen telefonisch een afspraak maken (via 14-0495). Meer hierover

Misschien kunt u uw vraag ook online regelen en is een afspraak niet nodig? Ga hiervoor naar de homepage en kies voor 'online regelen'. Of typ wat u zoekt in het zoekveld en kijk op de informatiepagina of u dit online kunt regelen.

Voor ondernemers

Ga naar Updates coronavirus voor het meest recente nieuws over het Coronavirus en ga naar het Coronavirus Ondernemersloket voor alle informatie voor ondernemers.

Samen beschermen we de mensen om ons heen!

Een teek? Pak 'm beet!

Nu we vanwege het coronavirus veel tijd in huis moeten doorbrengen, is het fijn om toch regelmatig een frisse neus te halen. De kans is dan dat u in aanraking komt met teken. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. De app Tekenbeet helpt te controleren op teken en brengt u op de hoogte van de actuele tekenactiviteit.

Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven tussen bladeren en in hoog gras en struikgewas. Ze lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de Lyme-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij deze bacterie overbrengt. De ziekte is meestal goed te behandelen met antibiotica. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid. De GGD Brabant-Zuidoost adviseert om uw huid en kleding altijd goed te controleren op teken als u in de natuur bent geweest. Vindt u een teek? Dan kunt u die eenvoudig zelf verwijderen met een pincet of tekentang. Ontsmet daarna het beetwondje en noteer wanneer en waar u op de huid gebeten bent. Krijgt u de teken niet uit uw kleding, was ze dan op 60°C of doe ze in de wasdroger.

Naar de huisarts?
Als de teek langer dan 24 uur in de huid gezeten heeft, overleg dan met de huisarts of behandeling gewenst is. Heeft u een teek binnen 24 uur weggehaald? Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijgt u klachten? Ga naar de huisarts en meld dat u door een teek gebeten bent.

App ‘Tekenbeet’
De app bevat informatie over hoe te controleren op teken en hoe u een teek kunt verwijderen. U kunt een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren, waarbij u een herinnering ontvangt om de beet te controleren. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat u altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit.

Meer informatie
Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met het team Infectieziekten via telefoonnummer 088 0031 333 of mail naar infectieziekten@ggdbzo.nl. Meer informatie vindt u op de websites van de GGD Brabant-Zuidoost: www.ggdbzo.nl en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: www.rivm.nl/tekenbeet.