Donkere Dagen Offensief: geef inbrekers geen kans!

Donkere Dagen Offensief: geef inbrekers geen kans!

In de wintermaanden slaan inbrekers veelvuldig hun slag, vaak met een piek voor de feestdagen. Een donkere avond biedt inbrekers veel voordelen. Elke woning heeft zijn zwakke plekken en inbrekers hebben daar oog voor. Gelukkig zijn er een hoop mogelijkheden om uw woning veilig en minder ‘inbraakaantrekkelijk’ te maken. Daarom delen we de komende weken tips om de kans op een inbraak zo klein mogelijk te houden.

Dit zijn de meest gebruikte inbraakmethoden en tips om een inbraak te voorkomen:

Openbreken van ramen of deuren: Plaats bijvoorbeeld een anti-inbraakstrip op stevige kozijnen van deuren en ramen, zodat er geen kieren zijn waar inbrekers hun gereedschap in kunnen haken.

Cilindertrekken: inbrekers trekken met speciaal gereedschap de cilinder uit het slot. Zorg dus voor een goed slot. Een goed slot is herkenbaar aan het SKG-logo met 2 of 3 sterren en het ® teken. Zorg ervoor dat u de sleutel in het slot omdraait wanneer u uw woning sluit.

Boren: Inbrekers kunnen een gaatje boren onder het slot van een deur of raam en zo met een ijzerdraad de sleutel omdraaien en/of de raamsluiting openen. Om dit te voorkomen kunt u het beste altijd, nadat u deuren en ramen hebt gesloten, de sleutel uit het slot halen en opbergen. Het plaatsen van afsluitbare bijzetsloten op ramen en kozijnen verkleint de kans op inbraak.

Flipperen: Inbrekers kunnen met een (bank)pasje tussen de deur en het kozijn het slot - de 'dagschoot' – indrukken en openen. Let er altijd op, dat wanneer u uw woning verlaat u de deuren van uw woning op het nachtslot draait. Dit maakt flipperen namelijk onmogelijk. Tip: plaats als extra maatregel een anti-inbraakstrip.

Hengelen: Inbrekers kunnen het deurslot opentrekken via de brievenbus door te hengelen. Let erop dat u geen sleutels in de buurt van uw voordeur hangt of weg legt. Draai de deur altijd op en haal de sleutel eruit.

Cilinder afbreken: Door middel van het aanbrengen van een veiligheidsbeslag, kan een cilinderslot beschermd worden. Op deze manier zorgt u dat het cilinder niet meer dan 2 millimeter uitsteekt, waardoor de kans op inbraak afneemt.

Insluipen: Doe altijd uw deuren en ramen dicht en op slot zodat inbrekers niet kunnen binnensluipen. Haal vervolgens de sleutel uit het slot en berg deze uit het zicht op. Doe dit ook wanneer u thuis bent;

Babbeltruc: Wees alert op het moment dat een onbekend iemand aan de deur staat. Laat een onbekende niet zomaar in uw woning. Vraag altijd om een legitimatiebewijs en controleer de gegevens!

Meer weten? Kijk op www.politie.nl/themas/woninginbraak.html