Doe mee met World Cleanup Day 2020

Dit item is verlopen op 20-09-2020.

Op zaterdag 19 september is het weer zover: World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie van het jaar gaan we samen met ruim 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon. En ook de gemeente Cranendonck doet mee.

Het doel is het opruimen van zoveel mogelijk zwerfvuil

Maar hoe ruim je op tijdens een pandemie? Ook tijdens World Cleanup Day staat ieders gezondheid voorop. En daarom vragen we iedereen zich te houden aan de corona preventiemaatregelen.  Ga daarom niet met grote groepen op pad en houden nog steeds 1,5 meter afstand tot elkaar.

Aanmelden

Als je ook mee wilt doen aan deze wereldwijde opschoonactie kun je je aanmelden bij de gemeente Cranendonck.

Geef hierbij aan met hoeveel personen je gaat opruimen, in welke stra(a)t(en) je gaat opruimen en hoeveel materialen je nodig hebt. De gemeente heeft afvalknijpers, afvalringen, vuilniszakken, veiligheidshesjes en handschoenen ter beschikking waar je gebruik van kunt maken. Dat bezorgen we bij je thuis en we komen het door jou geraapte afval ophalen.

Na je aanmelding nemen we contact met je op om de details verder door te spreken.

RIVM-richtlijnen

Onderstaande regels zijn belangrijk tijdens de opruimacties. Deze regels zijn opgesteld in overleg met het RIVM en gebaseerd op hun richtlijnen d.d. 1 juli 2020:

1. Doe je mee met mensen buiten je huishouden? Hou dan 1,5 meter afstand van elkaar. In je eentje of in klein gezelschap opruimen blijft het veiligst.
  2. Blijf uit de buurt van kwetsbare mensen zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.
  3. Blijf zoveel mogelijk in je eigen buurt wanneer je zwerfafval opraapt om drukte te voorkomen.
  4. Doe altijd rubber of latex handschoenen aan als je zwerfafval gaat rapen en/of gebruik een grijper. Gooi handschoenen na gebruik in de afvalbak. Belangrijk: gooi wegwerphandschoenen niet bij het plastic afval, maar bij het restafval.
  5. Vind je zwerfafval dat je niet vertrouwt? Laat het liggen.
  6. Gooi zwerfafval direct weg in een afvalbak.
  7. Deel geen handschoenen, grijper of drinkfles.

Verder de algemene regels:

1. Hou altijd 1,5 meter afstand van anderen.
  2. Ga niet naar buiten als je koorts of andere griepverschijnselen hebt.
  3. Maak je handen vaak en goed schoon. Was ze minimaal 20 seconden met zeep.
  4. Schud geen handen en raak je gezicht niet aan.
  5. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze direct na gebruik weg in een afvalbak.
  6. Hoest of nies in je elleboog.