De Dodendraad leeft: schoolkinderen planten bloemenlint

Vandaag, dinsdag 9 oktober, werd in Hamont-Achel de officiële start gegeven voor het project ‘De Dodendraad Leeft’. Hiermee herdenkt Stichting Verhalis de slachtoffers die aan deze elektrische grensversperring zijn gevallen op een respectvolle manier. Schoolkinderen uit Cranendonck en Hamont-Achel plantten witte krokussen langs het traject van de Dodendraad, gelegen in Natuurgrenspark De Groote Heide.

Tijdens deze ‘Week van de Dodendraad’ worden duizenden bloembollen geplant langs de voormalige grensversperring, lopende van het Drielandenpunt in Vaals tot aan Cadzand. De komende dagen steken ook de schoolkinderen van 8 basisscholen uit Cranendonck en 10 scholen uit Hamont-Achel hiervoor de handen uit de mouwen.

Re-enactment

De officiële start van het project werd deze ochtend gegeven. Medewerkers van het Grevenbroekmuseum, de Heemkundige Kring Achel, het Smokkelmuseum Cranendonck en diverse vrijwilligers voerden in dat kader samen een re-enactment op. Daarna volgden toespraken van Hamont-Achels schepen van Erfgoed en Monumenten Guy Joosten, burgemeester van Cranendonck Henri de Wijkerslooth en burgemeester van Hamont-Achel Theo Schuurmans. Samen plantten zij ook de eerste krokussen aan de reconstructie van de Dodendraad.

De aanwezige schoolkinderen sloten aan. Naast het planten van de bollen nemen ze de komende tijd deel aan verschillende activiteiten die verband houden met de grensversperring. Een ontmoeting met de schrijver van het boek ‘Achter de Draad’ van HansKuyper, een rondleiding in het Smokkelmuseum in Budel en bezoek aan de Achelse Kluis zijn daar enkele voorbeelden van.

Landkunstwerk

Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat de wapenstilstand werd getekend en dat de Dodendraad – die door de Duitse bezetter werd neergezet en zorgde voor meer dan 1.000 slachtoffers – werd afgebroken. Stichting Verhalis werkt al sinds 2013 aan het landkunstwerk ‘De Dodendraad Leeft’, een project op het snijvlak van kunst en erfgoed. Op 1 augustus 2018 werd ook een langeafstandsfietsroute gelanceerd langs alle reconstructies van de Dodendraad heen. Deze route vind je op www.grensroute.eu.