In verband met het coronavirus zijn er een aantal wijzigingen in onze dienstverlening

Voor u en onze veiligheid volgen ook wij de RIVM-richtlijnen op in de strijd tegen corona. Dit doen we door persoonlijk contact op het gemeentehuis zo veel mogelijk te beperken. Er gelden daarom aangepaste openingstijden. Alleen afspraken die noodzakelijk zijn, gaan door en er is geen vrije inloop.

Mondkapje

Als u op afspraak het gemeentehuis bezoekt, moet u een mondkapje dragen.

Online regelen

Misschien kunt u uw vraag ook online regelen en is een afspraak niet nodig. Kijk op de homepage bij 'Online regelen'. Of typ wat u zoekt in het zoekveld en kijk op de informatiepagina of u dit online kunt regelen.

Bestrijding eikenprocessierups

Binnenkort start de firma Lukkien Bedrijven BV uit Maarheeze met het bestrijden van de eikenprocessierups. Langs alle openbare wegen in onze gemeente worden de inlandse eiken bespoten met een toegelaten biologisch bestrijdingsmiddel. Het middel werkt alleen op de verpoppende insecten en verstoort de vervellingcyclus van de rupsen.

Brandharen

Sinds 1996 bestrijdt de gemeente Cranendonck de eikenprocessierups om te voorkomen dat er een plaag uitbreekt. De brandharen van de rupsen zorgen elk jaar weer voor veel irritaties aan huid, ogen en luchtwegen. De brandhaartjes op de rups worden meegevoerd door de wind en komen zo ook in bermen, tuinen en op wegen terecht.

Vanaf half april tot half mei komen de jonge rupsen uit de eitjes. Pas als zij volwassen zijn, rond half mei tot eind juni, bezitten zij de brandharen die zoveel gezondheidsklachten veroorzaken. Het is daarom zaak de processierupsen vóór die tijd te bestrijden.

Nesten

Het bestrijden van de rupsen zal een aantal weken duren, afhankelijk van het weer. Daarna onderzoeken de medewerkers of er nog rupsen en nesten worden aangetroffen. Er volgt dan nog een nabehandeling. De achtergebleven nesten worden verwijderd.

De bestrijding heeft alleen betrekking op de openbare ruimte. De gemeente bestrijdt de processierupsen niet op particulier terrein.

Melden

Mocht u de komende maanden eikenprocessierupsen of nesten met rupsen aantreffen, dan kunt u dit online melden.