Bedrijfsbezoek theeplantage Het Zuyderblad in Soerendonk

Op 30 april brachten het bestuur van de land- en tuinbouworganisatie ZLTO Groote Heide en het college van burgemeester en wethouders een bezoek aan theeplantage Het Zuyderblad in Soerendonk. Hier werden zij ontvangen door eigenaresse en onderneemster Linda Cebrian-Rampen.

Vijf jaar geleden is Linda haar eigen theeplantage begonnen. Zij heeft de enige theeplantage buiten de kas van ons land. Ze oogst en verwerkt duizenden theeplanten, verdeeld over drie theetuinen. Dit zijn ook de planten waarvan wordt geplukt. Van het geplukte blad maakt ze vervolgens in eigen beheer de thee. Het is dan ook een arbeidsintensief proces. Van de planten kan ze vier of vijf keer per jaar de theeblaadjes oogsten. Thee verbouwen in het Nederlandse klimaat brengt wel wat uitdagingen met zich mee en daarom experimenteert ze volop (overdekken of niet, zon of geen zon). De drie pijlers die het fundament van haar bedrijf vormen zijn dan ook: kwaliteit, educatie én beleving.

Tijdens het bedrijfsbezoek werd ook gesproken over de diverse projecten in de gemeente Cranendonck waar het ZLTO bij betrokken is. Tot slot kreeg iedereen een stukje vlaai en natuurlijk een kopje thee, gemaakt van theebladen uit de theeplantage. Het college dankt Linda Cebrian – Rampen voor de leuke en interessante rondleiding tijdens het bedrijfsbezoek en wenst haar veel succes in de toekomst.

Van links naar rechts: Hilde van Beek, Marcel Lemmen, Frits van der Wiel, Linda Cebrian-Rampen, Frans Kuppens, José van Aaken, Mark van Kuijk, Erik Valkenburg. Foto: Elly Scheepers