In verband met het coronavirus zijn er een aantal wijzigingen in onze dienstverlening

Voor u en onze veiligheid volgen ook wij de RIVM-richtlijnen op in de strijd tegen corona. Dit doen we door persoonlijk contact op het gemeentehuis zo veel mogelijk te beperken. Er gelden daarom aangepaste openingstijden. Alleen afspraken die noodzakelijk zijn, gaan door en er is geen vrije inloop.

Mondkapje

Als u op afspraak het gemeentehuis bezoekt, moet u een mondkapje dragen.

Online regelen

Misschien kunt u uw vraag ook online regelen en is een afspraak niet nodig. Kijk op de homepage bij 'Online regelen'. Of typ wat u zoekt in het zoekveld en kijk op de informatiepagina of u dit online kunt regelen.

Afleggen ondersteuningsverklaring voor de Tweede Kamer verkiezing

In 2021 zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. In dit bericht lees u over ondersteuningsverklaringen in het kader van deze verkiezingen.

Wat is een ondersteuningsverklaring?

Een ondersteuningsverklaring is een verklaring waarmee u een kandidatenlijst ondersteunt van een politieke partij of groepering.

Ondersteuningsverklaringen zijn vereist als partijen:

• voor het eerst deelnemen aan de verkiezing
  • bij de vorige verkiezing geen zetel(s) hebben behaald
  • deelnemen met een blanco lijst (zonder aanduiding)

Ondersteuningsverklaringen

Om deel te mogen nemen aan de Tweede Kamerverkiezing moet een politieke partij/groepering onder meer een kandidatenlijst inleveren die wordt ondersteund door minimaal 30 kiezers per kieskring.

De ondersteuningsverklaringen worden door de desbetreffende partij/groepering ingevuld en ter ondertekening aangeboden. De kiezer ondertekent deze verklaring in het gemeentehuis en legitimeert zich met een geldig legitimatiebewijs.

Gemeente Cranendonck valt onder kieskring 18 (‘s-Hertogenbosch).

Wie mag de ondersteuningsverklaring tekenen?

Verklaringen van ondersteuning mogen worden afgelegd door personen die binnen de kieskring als kiezer zijn ingeschreven. Ook personen die op een lijst als kandidaat staan, mogen een ondersteuningsverklaring tekenen, op voorwaarde dat zij in de gemeente Cranendonck als kiezer zijn ingeschreven.

Het is niet toegestaan meer dan één ondersteuningsverklaring per persoon te tekenen. Een ondersteuningsverklaring kan niet worden ingetrokken.

Termijn

In de Tijdelijke wet verkiezingen Covid-19 is geregeld dat de termijn voor het afleggen van ondersteuningsverklaringen voor de Tweede Kamerverkiezing van 2021 is verlengd van twee naar vier weken. Het afleggen van een ondersteuningsverklaring kan van 4 januari tot en met 1 februari 2021 in het gemeentehuis van Cranendonck. Dit kan van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.30 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur. Gezien de huidige Covid-19-maatregelen, moet u van tevoren een afspraak maken door te bellen naar 14-0495.