Metalot Nature – Landscape park

Binnen ‘Metalot Nature' is ruime aandacht voor de natuur. Ongeveer 400 hectare land krijgt de bestemming 'Metalot Nature'. Hieronder vallen het heikikkergebied en het Heilighartpark; het leefgebied van onder andere de zeldzame Duitse Zandloopkever. Daarnaast wordt in de omgeving van Budel-Dorplein een bedrag van € 2.750.000,- in natuur geïnvesteerd. De gemeente Cranendonck doet dit samen met de provincies Noord-Brabant en Limburg, Natuurmonumenten en Nyrstar. Deze natuurinvestering is gekoppeld aan het bestemmingsplan Duurzaam Industriepark Cranendonck die de ontwikkeling van Metalot mogelijk maakt.

Met ‘Metalot Nature’ wordt ingezet op het behouden en versterken vande bijzondere flora en fauna die in het gebied voorkomen en het vergroten van de natuurbeleving. Daarnaast zorgen we voor ontspanningsmogelijkheden voor zowel werknemers als omwonenden van het zinkbedrijf Nyrstar, en in de toekomst van het hele Metalot-terrein. De realisatie van Metalot Landscape park (Heilighartpark + Cantineplein) is een belangrijke eerste stap.

2B Connect - Meer biodiversiteit op bedrijventerreinen

Op 4 januari 2016 startte het Europese project 2B Connect. 2B Connect zet zich drie jaar lang in voor meer biodiversiteit op minstens 70 bedrijventerreinen in de grensstreek België-Nederland. De groene infrastructuur die zo ontstaat, speelt een belangrijke rol als natuurverbinding voor planten en dieren. Ook reikt dit project verschillende instrumenten aan om ook andere bedrijven te helpen werken aan biodiversiteit.

Gemeente Cranendonck neemt deel aan dit project met ‘Metalot Nature – Landscape park’. 2B Connect ontvangt via Interreg Vlaanderen-Nederland € 3.012.583 euro om de komende drie jaar bedrijven en biodiversiteit dichter bij elkaar te brengen. Interreg Vlaanderen-Nederland is een Europees fonds voor regionale ontwikkeling in het grensgebied België-Nederland.

Ligging

Cranendonck (Budel-Dorplein)

Maatregelen

In onderzoeks- en voorbereidingsfase

Contactpersonen

2B Connect: Roel Velstra | r.velstra@cranendonck.nl

Metalot Nature: Joris Kantelberg | j.kantelberg@cranendonck.nl

• Lees bijgevoegd artikel op E52 over Metalot Nature.